Tips til barnebursdag 4-6 år

Tips til barnebursdag 4-6 år

Ikke lag for tett program i selve bursdagen når barnet blir 4, 5 og 6 år.

TIPS TIL BARNEBURSDAG 4-6 ÅR: 4-6 åringene kan ha mange egne ønsker når det kommer til selve bursdagen - spør derfor hovedpersonen hva hun/ han ønsker. Foto: FOTO: Getty Images Foto: FOTO: Getty Images
TIPS TIL BARNEBURSDAG 4-6 ÅR: 4-6 åringene kan ha mange egne ønsker når det kommer til selve bursdagen - spør derfor hovedpersonen hva hun/ han ønsker. Foto: FOTO: Getty Images Foto: FOTO: Getty Images Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Når barnet er mellom 4 og 6 år er det fint å planlegge den store dagen sammen. Prøv å finn ut hva som forventes og hva som er overkommelig. Legge en plan sammen, tipser Camilla Reimers, trebarnsmor og damen bak bloggen bursdagsjentene.

Det er ikke uvanlig å ha flere feiringer av et barn. Én familiefeiring og én med venner. Barn med skilte foreldre får da ofte dobbelt opp.

- I slike tilfeller er det lurt å snakke sammen, så barnet ikke får dobbelt opp av ønskelista.

Hvem skal inviteres?

- I denne alderen er det vanlig å invitere venner fra barnehagen, gjerne de som er på samme alder. Det er også helt greit å invitere de 3-4 beste vennene eller nabobarna, påpeker Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum.

Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

Gavetips 4-6 år

- Bøker

- Spill

- Figurer

- Kosedyr

- Lego

- Hårpynt

- Fotballkort

- Klinkekuler

- Ball

- Skal du invitere fra barnehagen, så inviterer du enten hele avdelingen som barnet tilhører eller alle femåringene, hele førskolegruppa eller lignende. Det må være en utvelgelse som er forståelig for de barna som er på en annen gruppe, mener Eivor Evenrud, forfatter av boken ”Kjære Karoline - jeg er barnehagelæreren din”, utdannet barnehagelærer med ti års erfaring som pedagogisk leder i barnehage.

Legg feiringen til helgen

Hun forteller at 4-6 åringene kan ha mange egne ønsker når det kommer til selve bursdagen, og å finne et gavetips gjøres best ved å spørre barnet selv.

- Menyen kan de fint bidra til, eventuelt at man gir dem tre ting å velge mellom. Ikke lag for tett program i selve bursdagen, det er fint med litt pauser hvor de kan få surre rundt og leke det de vil.

Ravne Scott anbefaler å legge feiringen til en helg.

Aktiviteter i barnebursdag 4-6 år

- Bro, bro brille

- Sette hale på grisen

- Quiz

- Fiskeleken

- Flasketuten peker på

- Stolleken

- Ballongdans

- Stoppdans

- Skattejakt

- For de som er i alderen 4-6 år er det best å arrangere bursdagen på dagtid i en helg. Barna er gjerne trøtte etter en lang dag i barnehagen. En lørdag fra kl. 12-14 er et fint tidspunkt, tipser hun.

Camilla Reimers mener antall gjester ikke bør overstige 10 barn. I denne alderen er det fint at selskapet er så nært opptil "den ordentlige" bursdagen som mulig.

Hva med å be ungene på frokostbursdag i stedet for kakebursdag? Da får du hele ettermiddagen og kvelden fri.

Mat i barneselskapet kan for eksempel være pølse, pizza eller hamburger. Eller du kan arrangere en ekstra sunn barnebursdag!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning