Tips til barnebursdag 1 år

Barnebursdag til 1-årsdagen

Ettåringen har minimalt behov for underholdning på bursdagen.

BARNEBURSDAG 1 ÅR: Vi feirer ettåringen for å markere for søsken og familie at familien har fått et nytt familiemedlem. Foto: FOTO: Getty Images
BARNEBURSDAG 1 ÅR: Vi feirer ettåringen for å markere for søsken og familie at familien har fått et nytt familiemedlem. Foto: FOTO: Getty Images Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Vi feirer ettåringen for å markere for søsken og familie at familien har fått et nytt familiemedlem. Jubilanten selv har ingen forståelse for hva bursdag er, og er ofte mer opptatt av papiret enn av selve gaven.

- Ettåringer har svært lite behov for å feire bursdag med andre enn familie og nære venner, sier Eivor Evenrud, forfatter av boken ”Kjære Karoline - jeg er barnehagelæreren din”, og pedagogisk leder i barnehage.

Hvem inviteres i 1-årsdag?

Det er Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum, enig i. Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

- For de helt minste er det tilstrekkelig med familieselskap. Dette blir som en fest for å feire at et nytt menneske har kommet til verden. Men det blir tidlig en bevissthet rundt dette med bursdag. Og det skapes forventning. I barnehagen er det kreative bursdagskroner og sang og hjemme er det kake med lys på, opplyser Ravne Scott.

Camilla Reimers, trebarnsmor og damen bak bloggen bursdagsjentene, oppfordrer til å begrense antall gjester.

- Inviter kun de aller nærmeste, det kan fort bli mange inntrykk for den lille. Ettåringen trenger minimalt med underholdning, sier Camilla Reimers.

Ettårsbursdag i en helg

Det kan være lurt å legge feiringen av ettårsdagen til en helg - og gjerne på dagtid, etter barnet har sovet. Det er viktig å ferie bursdag når barnet er opplagt. Husk at en drøy time kan være mer enn nok for hedersgjesten.

- Gjester kan være besteforeldre og nærmeste familie, sier Reimers.

Servering i ettårsbursdag

Druer, banan, frukt og makaroni. Kake og pølse til større barn. Server saft i små glass med halve sugerør.

Har dere en voksduk er det en god anledning til å bruke den.

Gavetips

Klær, treleker, duplo, fargestifter, matboks, drikkeflaske og pekebøker. Foreslå gjerne at familien spleiser, for eksempel på parkdress. Ett- og toåringen trenger få pakker. Gleden og spenningen med pakker øker ikke proporsjonalt med antall gaver.

Aktivititer

- Leke med ballonger og såpebobler

- Klappelek

- Synge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning