barnebursdag 2-3 år

Barnebursdag for to- og treåringen

Slik kan du arrangere barnebursdag når barnet fyller 2 og 3 år.

BARNEBURSDAG 2-3 år: - For de helt minste er det unødvendig med barneselskap, mener Erika Ravne Scott, som har skrevet doktoravhandling i "Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling". Foto: FOTO: Getty Images
BARNEBURSDAG 2-3 år: - For de helt minste er det unødvendig med barneselskap, mener Erika Ravne Scott, som har skrevet doktoravhandling i "Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling". Foto: FOTO: Getty Images Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Min erfaring er at man sjelden inviterer hele barnegruppen fra barnehagen hjem før barna er minst tre år. Jeg vet ikke om en eneste barnehage som lar være å feire eller markere barns bursdag, og da er det kanskje ikke nødvendig å invitere alle hjem en annen dag, mener Eivor Evenrud.

Hun er forfatter av boken "Kjære Karoline - jeg er barnehagelæreren din", utdannet barnehagelærer med ti års erfaring som pedagogisk leder i barnehage.

- Ikke føl press på å invitere barnehagen. De andre foreldrene er sannsynligvis bare glad for å slippe å bruke annenhver helg i barnebursdag, tror pedagogen.

Det er Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum, enig i. Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

Gaveforslag til 2-3-åringen

- Tegnesaker

- Figurer

- Bamser

- Treleker

- Puslespill

- Koffert med legesett

- Bøker

- Duplo

- Brio

- Ball

- For de helt minste er det tilstrekkelig med familieselskap og det er det er unødvendig med barneselskap, bemerker hun.

La 3-åringen få planlegge selskapet

De fleste familier begynner ikke med barnebursdag før barnet er 3-4 år. I denne alderen er det mer bevissthet rundt dagen – og de små forstår og setter mer pris på det som skjer.

- I barnehagen er det krone og sang og hjemme er det kake med lys på, mener Scott.

I denne alderen vil barnet komme med egne ønsker til dagen.

- Ta med barnet på planlegging angående mat og kake, og la de få bestemme noe av menyen selv. Barn på 2-3 år har veldig ulike interesser, så også der er det nok lurt å tenke gjennom hva barnet er opptatt av før du kjøper gave. Duplo og andre byggeleker er ofte populært i denne alderen, tipser barnehagelærer Evenrud.

Varighet på barnebursdag

Pedagogen råder foreldre til å legge bursdagen til en tid på dagen hvor barnet er opplagt.

- Det er greit å legge selskapet til en helg, helst på dagtid eller tidlig ettermiddag, tipser Camilla Reimers, trebarnsmor og damen bak bloggen bursdagsjentene.

Skal dere invitere nabobarn eller venner fra barnehagen, holder det med tre venner. Bursdagen bør ikke være over 1,5 time.

- Sørg for at dere er nok voksne, spør gjerne en nabo eller en annen forelder om assitanse. Hvis barna tisser på seg eller har andre uhell, prøv å være diskré.

Hva med å be ungene på frokostbursdag i stedet for kakebursdag? Da får du hele ettermiddagen og kvelden fri.

Det er lurt å forberede barna på hva som skjer før aktiviteten. Høytlesning samler barna. Syng gjerne for dem mens de sitter i ring.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning