Bursdagsleker 4-6 år

Tips til bursdagsleker til barn på 4, 5 og 6 år

Med disse aktivitetene vil barnebursdagen gå som en lek.

BURSDAGSLEKER: Ballonglek, stolleken, hviskeleken, haien kommer, stiv heks, fiskelek og gjemsel er leker som passer fint for 4-6-åringer
BURSDAGSLEKER: Ballonglek, stolleken, hviskeleken, haien kommer, stiv heks, fiskelek og gjemsel er leker som passer fint for 4-6-åringer Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Aktivitet og lek er en viktig del av barnebursdagen. En bursdag skal jo være morsom, sier Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum.

Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen "Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

Bursdagsleker i selskap

- Det er en grunn til at klassikerne er klassikere. Stolleken, hviskeleken, haien kommer, stiv heks, fiskelek og gjemsel passer fint for 4-6-åringer, sier Eivor Evenrud. Hun er forfatter av boken ”Kjære Karoline - jeg er barnehagelæreren din”, utdannet barnehagelærer med ti års erfaring som pedagogisk leder i barnehage.

Universelle bursdagsleker

- Bro, bro brille

- Sette hale på grisen

- Fiskeleken

- Flasketuten peker på

- Stolleken

- Ballongdans

- Stoppdans

- Skattejakt

- Kyss, klapp og klem

- Adjektivleken

- Konkurranser

- Blindebukk

- Miming

- Boksen går (utelek)

- Fotball (utelek)

- Rebus og skattejakt er spesielt morsomt for førskolebarn. Det er viktig at alle barna føler at de er med og at de opplever mestring. Ingen skal føle at de dummer seg ut. Et viktig moment er også at foreldrene er aktive i leken. Dette synes barna er veldig gøy!

Barna har jo ikke vært med på disse lekene like mange ganger som vi voksne har, så selv om det er "lite nytt og spennende" for oss, kan det være det for barna.

- Ta med barna på planleggingen. Kanskje har hun eller han vært med på en morsom lek i en tidligere bursdag, tipser Camilla Reimers, trebarnsmor som står bak bloggen bursdagsjentene.

Hun nevner hviskeleken, halen på grisen, gjetteleken og fiskeleken som populære leker for denne aldersgruppen. For førskolebarna kan det også være gøy å prøve plystre med kjeks i munnen og forsøke å ta en bit av eple i en bolle med vann.

Hun legger vekt på at det er stor forskjell på ferdighetene til en fireåring og en seksåring. Her er tilpassede leker for hver aldersgruppe.

Les også: Slik lager du pinata til barnebursdagen

Bursdagsleker for fireåringen

En fireåring synes det er spennende å være i bursdag. Fireåringen har akkurat blitt stor nok til å være på besøk alene. Klassiske leker fungerer utmerket:

- Bjørnen sover

- Sangleker

- Quiz (Hva heter vennene til Pippi? Hvem bor i Kjuttaviga?)

Bursdagsleker for fem- og seksåringen

Her jevner det seg mer ut selv om det kan være store forskjeller i modenhet.

- Kims lek

- Stolleken

- Danselek

- Utelek (for eksempel stafett)

- Adjektivfortelling

- Quiz (Hva er en kantarell? Hvem er Mette Marit?). Inkluder alle barna, pass på at den sjenerte ikke blir stående alene. Tilpass oppgavene så alle kan svare på noe.

Les også: Hvor mye skal en bursdagsgave koste?

Har du overskudd og det ikke er altfor mange barn på festen kan dette også være morsomme aktiviteter:

- Hobbyverksted med lim, saks og glitter og fargestifter.

- Be gjestene ta med forkle og kjevle, og la dem lage sine egne pizzaer. Det kan gjøres enkelt med ferdigkjøpt pizzadeig og tomatsaus og ferdig revet ost. La barna legge på skinke, pepperoni eller det de vil ha.

- La gjerne gjestene pynte muffins.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning