Tips til barnebursdag 10-13 år

Tips til barnebursdag 10-13 år

Det er tid for et opprør mot den tradisjonelle barnebursdagen.

TIPS TIL BARNEBURSDAG 10-13 ÅR: 10-11 årsalderen vil gjerne barna ut av den alle-inkluderende "tvangstrøyen" og mange ønsker istedet å invitere få utvalgte venner i stedet. Foto: FOTO: Getty Images
TIPS TIL BARNEBURSDAG 10-13 ÅR: 10-11 årsalderen vil gjerne barna ut av den alle-inkluderende "tvangstrøyen" og mange ønsker istedet å invitere få utvalgte venner i stedet. Foto: FOTO: Getty Images Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Rådene for en vellykket fest

  • Ta med jubilanten på planlegging
  • Lag kjøreplan
  • Vær tydelig på hvor og når festen er
  • Send påminnelse på e-post
  • Lag bordkort
  • Spør om allergier
  • Ikke ekskluder noen
  • Bli enig med de andre foreldrene om pris på gaver
  • Møt barna i døren, og ha klart et sted barna kan henge yttertøy.
  • Hjelp barna i gang med festen

I denne alderen begynner ting å bli flaut. Mellombarna vet ikke om de skal være store eller små - og de vil bestemme selv. I bursdager er det kanskje ikke lenger like aktuelt med de tradisjonelle lekene, og det blir rett og slett pinlig når mamma drar igang stolleken.

- I 10-11 årsalderen vil gjerne barna ut av den alle-inkluderende "tvangstrøyen" og mange ønsker istedet å invitere noen få utvalgte venner i bursdagen, forklarer Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

- Hvis man velger denne løsningen er det viktig at de som inviteres utgjør færre enn halvparten av en gruppe, understreker hun.

Les også: Slik lager du kreative bursdagsinvitasjoner

Hvem inviteres?

- Hvis det bare skal inviteres noen få, er det viktig at innbydelsen leveres utenom skolen. Vi voksne sørger for at ingen blir holdt utenfor, sier Camilla Reimers, en av to damer bak bloggen bursdagsjentene.

I denne alderen ønsker også mange å ha feiringen utenfor hjemmet. Det er det mange grunner til, blant annet liten plass og familiesituasjon.

Trebarnsmoren har selv hatt alternative bursdager utenfor hjemmet, men opplever det som dyrt og upersonlig.

- Så mitt fokus er å lage den fineste festen hjemme. Man skal heller ikke undervurdere det å komme hjem til noen, mener hun.

Serveringstips

- Taco

- Hamburger

- Gryterett

- Pizza

Bursdagsfeiring 10, 11, 12 og 13 år

Scott forteller at denne endringen som kommer tydeligere til syne i den ungdomsorienterte fasen, handler også om forholdet mellom gutter og jenter. De orienterer seg mot hverandre og det er langt flere blandete selskaper enn i de tidligere skoleårene, hvor oppfatninger om «guttelus» og «jentelus» preger forholdet.

- Friheten til å velge hvem de vil invitere og hvem de vil gå til, kommer ofte som et krav fra barna overfor foreldrene. Det blir mer avansert, som middag og filmkveld, eller go kart, paintball og kino.

BORDPYNT: Stiling bordpynt som 12-åringen garantert vil like.
BORDPYNT: Stiling bordpynt som 12-åringen garantert vil like. Foto: FOTO: Bursdagsjentene.no

Også på gavefronten endrer det seg, det går fra lego og barbie til klær, hårpynt og penger. Sistnevnte fordi guttene gjerne sparer til dataspill - men det finnes jo grenser for hvor mye en bursdagsgave skal koste.

- Maten er kjempeviktig i denne alderen. La jubilanten føle at han eller hun har 100 prosent kontroll, så ingen ting blir flaut eller teit, råder Reimers.

- Sannsynligvis vil ikke 13 åringen ha foreldre til stede hele tiden, ei heller bursdagssang. 10 åringen, derimot, synes det er hyggelig med bursdagssang.

GODIS: Marshmallows på grillspyd.
GODIS: Marshmallows på grillspyd. Foto: FOTO: Bursdagsjentene.no

Det er fint hvis selskapet legges er så nært opptil "den ordentlige" bursdagen som mulig. Både hverdag og helg fungerer - og klokken 18 - 20.30 er et fint tidspunkt

Det er ikke uvanlig å ha flere feiringer av et barn. Én familiefeiring og én med venner. Barn med skilte foreldre får da ofte dobbelt opp.

- I slike tilfeller er det lurt å snakke sammen, så barnet ikke får dobbelt opp av ønskelista, sier Camilla Reimers, trebarnsmor og damen bak bloggen bursdagsjentene.

Les også: Denne isen lager du enkelt selv

Aktiviteter i selskap 10-13 år

- Disko i garasjen

- Filmkveld

- Gjettelek (barna får en post-it-lapp i pannen og skal gjette hvem han/ hun er ut fra hint fra de andre barna. Det kan for eksempel være Charlie Chaplin. Er jeg en mann? Lever jeg i 2017?)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning