På telttur i hagen:

Alvas sommernattsdrøm

Da Alva (4) sa hun ville sove alene ute i hengekøya, trodde aldri foreldrene hun ville ligge der natten gjennom. De tok feil.

Publisert Oppdatert
SOVER GODT UTE: Alva (4) sov som en stein i hengekøya ute i hagen. Etter tre netter ville hun inn, men nå vil hun snart sove ute igjen.
SOVER GODT UTE: Alva (4) sov som en stein i hengekøya ute i hagen. Etter tre netter ville hun inn, men nå vil hun snart sove ute igjen. Foto: Foto: Privat

- Vi har en veldig skjermet hage, og soverommet vårt er ikke mer enn 10 meter unna der hun sov. Den første kvelden satt jeg og ventet på at hun skulle rope og si at hun ville sove inne likevel, men det gjorde hun ikke. Hun sov godt gjennom hele natta, forteller mamma Kari Ramnefjell.

Det var Alva (4) selv som ba om å få lov til å sove ute i hengekøya. Pappa Mads Nygård hadde nemlig hengt opp et såkalt feltreir, et slags hengekøye-telt, mellom to trær i hagen.

Alva trivdes så godt oppi feltreiret at hun ba om å få sove der.

Det fikk hun lov til.

Alva er ikke alene om å ville sove ute. Les også om Dina (6), som har sovet ute i 100 netter.

Ingen betenkeligheter

- Det er kanskje ikke så vanlig. Det er mange som har reagert på at vi lot henne gjøre det, men ikke negativt. De er mest overrasket over at både hun og vi tør det. Mange av vennene våre som bor i Oslo sier de aldri hadde våget å la barna sine gjøre det samme, sier Kari.

Men Alvas foreldre hadde ingen betenkeligheter. Og Alva sov bedre i hengekøya enn hun ofte gjør inne. Hengekøya er myk og god, og duver lett fram og tilbake med vinden, nesten som en vugge.

I tillegg er den svale, friske lufta bedre å sove i enn et varmt og klamt soverom.

Dessuten: Skulle det skje noe, ville hunden Knutsen vært på plass med én gang.

- Vi var overhode ikke bekymret for å la henne sove ute. Hva skulle egentlig skje? Vi har en stor vakthund som er veldig flink til å passe på Alva, han ville sagt fra med det samme dersom noen fremmede skulle kommet inn i hagen. Jeg ser ikke at det kan være noe problem å la henne sove ute når hun vil det selv, sier Kari.

Ikke alle foreldre tenker som Kari og Mads. Pedagogene er redde for at vi oppdrar bomullsbarn som skjermes fra all kulde, frykt og spenning.

Tre netter ute - og ønsker seg flere

DRØM SØTT: Alva (4) klar for å sove ute alene.
DRØM SØTT: Alva (4) klar for å sove ute alene. Foto: Foto: Privat

Likevel var Kari litt overrasket over at Alva sov så godt i feltreiret. Og imponert over at hun våget å gjøre det helt alene.

- Den tredje natten våknet hun og ropte på oss, og ville inn. Men selv da var det ikke noe problem, det var ikke noe annerledes enn de gangene hun har våknet om natten når hun sover inne. Nå har vi tatt ned hengekøya, men hun snakker om at hun har lyst til å sove der igjen snart, forteller Kari.

Det skal Alva definitivt få lov til.

Sommeren er tiden for å lære seg nye ferdigheter. Noe av det aller viktigste for barnet ditt, er å lære seg å svømme.

Alder ingen hindring

Alva er en aktiv jente født inn i en aktiv familie. De er ikke ute i skogen og bor i telt hele sommeren, poengterer Kari, men de er opptatt av at Alva skal få lov til å prøve seg på ting, og at alderen hennes ikke skal være noen hindring.

I hagen har pappa Mads Nygård også laget en zip-line, der Alva og vennene hennes kan slenge seg utfor så mye de vil.

- Vi er opptatt av å ikke pakke henne inn i bomull. Hvis Alva viser vilje til noe, skal hun få lov til å prøve det. Det er kjempefin læring også å mestre slike ting selv. Det er kanskje noen som synes vi er gale som lar en fireåring sove ute alene, men jeg håper at noen også kan bli litt inspirert, sier Kari.

Les også:

Verdens yngste polfarer

11 gode råd for å få barna med på tur

Lag den fineste blomsterkransen

TIDLIG MORGEN: Litt kaldt var det, å stå opp etter den andre natten i hengekøya. Men litt hutring gjør ingenting, mener Alva, som her viser at hun er klar for enda en natt i hengekøya.
TIDLIG MORGEN: Litt kaldt var det, å stå opp etter den andre natten i hengekøya. Men litt hutring gjør ingenting, mener Alva, som her viser at hun er klar for enda en natt i hengekøya. Foto: Foto: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen