Barn og ulykker

Små barn skader seg mest

Slik unngår du de vanligste baby-ulykkene.

MANGE FARER: Et hus er ofte fullt av brannfarer for barn.
MANGE FARER: Et hus er ofte fullt av brannfarer for barn. Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert

- Jeg blir irritert når jeg får høre at barn i dag har en «polstret barndom» fordi alt skal være så trygt, sier helsesøster Nina Misvær til Foreldre.no.

Langt færre barn dør i ulykker nå enn for 30-40 år siden. Tall fra SSB viser at risikoen for at et lite guttebarn skal dø i en ulykke i dag, er om lag en niendedel av hva den var i 1960-årene.

Barn skader seg også i mye mindre grad enn før - noe som bare er positivt, mener Misvær.

- Det er aldri feil å fokusere på barns sikkerhet. Alt var ikke bedre før, sier den erfarne helsesøsteren, som arbeider som førstelektor på sykepleierutdanningen på Høgskolen i Oslo. Misvær synes det er urettferdig mot dagens foreldregenerasjon å kalle dem for «trygghetstyranner», bare fordi de ønsker det beste for barna sine og prøver å unngå ulykker og skader.

Små barn skader seg mest

Foreldre som i dag er i 30-40 årene satt gjerne usikret i baksetet da de selv var barn, hadde foreldre som røykte i bilen, og et hjem som manglet både trappegrind og barnesikring på komfyren.

- Det er lett å tenke at «det gikk jo bra med oss». Men det var mange det ikke gikk bra med. Og skjer det først en en ulykke med barnet ditt, er det grusomt. Det er utelukkende et gode ulykkesstatistikken har gått tilbake, sier Misvær.

Brann- og skåldingsskader

*Hvert år blir cirka 50 barn lagt inn på Barnekirurgisk avdeling på Ullevål med alvorlige brannskader. I tillegg kommer de som legges inn på andre sykehus.

*80 prosent av brannskadene er skåldingsskader. En skåldingsskade er en brannskade som er forårsaket av varmt vann eller varme væsker.

*Den største gruppen er barn mellom 1 og 2 år.

*De fleste blir behandlet ferdig på legevakten og blir derfor ikke regnet med i tallene fra sykehusene.

*De aller fleste brannskader som rammer barn, skjer i eget hjem, de fleste på kjøkkenet.

*Som oftest er det en kopp te eller kaffe som er årsaken.

(Kilde: Spesialsykepleier Inger-Lise Bråtelund ved Barnekirurgisk avdeling på Ullevål)

Men fremdeles er det slik at de fleste ulykkene skjer i hjemmet, og små barn er blant de som skader seg mest.

- Vi regner med at 10-12 prosent av barn i alderen 1-4 år årlig må behandles av lege for ulykkesskader.

De fleste av dem har små skader og behandles poliklinisk eller på legevakter. En del blir innlagt. Noen vil få varige mén etter ulykken, og noen få vil dø av skaden.

Så hva er de vanligste skadesituasjonene foreldre bør være obs på?

Pass på kaffekoppen

- Skålding- og forbrenningsskader er den største risikoen i en babys hverdag, sier Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Barn har mindre kropp enn voksne, og tynnere, mer ømfintlig hud. Barnehud kan få skader av temperaturer helt ned til 40 grader.

Faren for at en baby skal få forbrenningsskader reduseres dersom en lar være å drikke kaffe med babyen på fanget.

- Brannskader er bare grusomt, både for barnet og for foreldrene som forårsaker brannskadene, sier Nina Misvær.

Slik utfører du førstehjelp på barn brannskadde barn .

Skålding kan også skje dersom det ikke er skåldesperre på kran til badekar, dusj og servant, så vær ekstra oppmerksom når barnet er i nærhet en av disse. Det finnes produkter på markedet som forhindrer barnet å komme i nærheten av kranen.

Det er viktig at barnets badevann ikke er for varmt. Dette kan du sjekke ved å bruke et termometer eller ved å kjenne etter med albuen din.

- Forbrenningsskader skjer ofte under matlaging, gjerne om ettermiddagen når man kommer hjem fra barnehage og jobb, er travel og skal skynde seg med middagen. Da er det fort gjort at barnet velter en kasserolle eller snubler i ledningen på vannkokeren, sier Linhave.

En annen klassisk situasjon er foreldre som drikker varm kaffe eller te med babyen på fanget.
Oslofamillie opplevde marerittet. Sønnen (1) merket for livet av en tekopp.

Heldigvis er dette ulykker som er lette å unngå.

For noen år tilbake drev helsepersonell i Harstad med systematisk informasjon om brannforebygging til småbarnsforeldre, med gode resultater. På ti år ble antall barn med alvorlige brann- og skåldingsskader redusert med det halve.

SMÅ BARN SKADER SEG MEST: Hvert år blir cirka 50 barn lagt inn på Barnekirurgisk avdeling på Ullevål med alvorlige brannskader. I tillegg kommer de som legges inn på andre sykehus. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SMÅ BARN SKADER SEG MEST: Hvert år blir cirka 50 barn lagt inn på Barnekirurgisk avdeling på Ullevål med alvorlige brannskader. I tillegg kommer de som legges inn på andre sykehus. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Phaitoon Sutunyawatchai

Helsesøstrene gav informasjon om god sikring av kjøkkenet, med komfyrvern som det viktigste tiltaket. I tillegg fikk foreldre råd om å skru ned varmtvannsberederen med ti grader.

Viktig å huske på:

*Drikk aldri noe varmt med barn på fanget, og sett ikke varm drikke innenfor barns rekkevidde.

*Dropp duk på bordet når barna er små.

*Kjøp barnesikring til vannkranene, eller blandebatterier der du kan justere temperaturen.

*Montér barnesikring på komfyren.

*Pass på at barn ikke får tak i ledningen på vannkoker eller kaffetrakter.

*Vend håndtak på kjeler bort fra fronten på komfyren.

*Sjekk alltid temperaturen på badevann samt mat og drikke.

(Kilde: Spesialsykepleier Inger-Lise Bråtelund ved Barnekirurgisk avdeling på Ullevål)

Det tar tre sekunder å få en tredjegangs forbrenning ved 65 grader, men 30 sekunder ved 55 grader.

Brenner seg på glovarme rettetenger

Britiske Daily Mail rapporterte nylig at rettetenger for hår, som kan holde 220 grader når de varmes opp, nå har skylden for 1 av 10 forbrenningsskader hos små barn i Storbritannia. Der har barn ned i 18 måneders alderen hatt behov for plastisk kirurgi etter å grepet rundt rettetangen til mor.

I tillegg til å bli glovarme, bruker rettetenger 40 minutter før de blir helt kalde igjen etter bruk. Det betyr at de er farlig varme mye lenger enn det foreldre kanskje tror.

Ved å slå av rettetangen og trekke ut støpselet umiddelbart etter bruk, og plasserer rettetangen slik at barnet ikke kan få tak i den, kan man derfor enkelt forhindre at de den skader de små.

Fallskader nummer to

Hodeskader og fallskader er nummer to på ulykkeslisten, ifølge avdelingsdirektøren i Helsedirektoratet.

- Fall fra stellebord var en utfordring for noen år tilbake, men nå er foreldre mer oppmerksomme på at de aldri skal la barnet ligge alene. Det er også viktig at foreldrene aldri forlater et barns som sitter i en barnestol, selv om det har sele på. Høye barnestoler kan velte, sier Linhave.

Det er større risiko for skader hvis barnet treffer noe skarpt, eller faller mot et hardt underlag som betong eller stein.

Babyer som faller ned fra stellebord treffer ofte et hardt badegulv med fliser.

Med tanke på hodeskader, så er det et godt tegn om barnet hyler.

Hvis barnet virker trøtt og døsig, kan dette tyde på at barnet kan ha fått en hjernerystelse. Kvalme og oppkast kan også være tegn på hjernerystelse. I så fall bør foreldre oppsøke lege.

Småbarnsulykker

  • Man regner med at 10-12 prosent av barna i alderen 1-4 årlig blir behandlet av lege for en ulykkesskade.
  • Minst hvert tiende barn i aldersgruppen 1-4 år må oppsøke lege/tannlege for en ulykkesskade hvert år. Denne aldersgruppen har en noe høyere andel av ulykkesskader enn aldersgruppen 6-9 år.
  • De fleste av dem har små skader og behandles poliklinisk eller på legevakter. En del blir innlagt.
  • Det er angitt at barn er overrepresentert ved fallulykker, og nest etter trafikkulykker er fall viktigste ulykkesdødsårsak hos barn.

Kilde: Håndbok for helsestasjoner 0-5 år (Kommuneforlaget 2013)

Dødeligheten i første leveår synker

  • Stadig færre barn i Norge dør i første leveår. Vel to av tre dødsfall skjedde i løpet av de første fire ukene etter fødselen i 2005. Til og med 1990 var det over 400 spedbarn som døde årlig, mens antallet fra 2002 var sunket til under 200.
  • I 2005 døde i alt 174 barn før de fylte ett år, og 96 av dem var gutter.
  • 20 av disse spedbarna led en plutselig død av ukjent årsak, såkalt krybbedød. Den kraftige nedgangen som denne dødsårsaken har hatt siden 1990, er hovedgrunnen til den lavere spedbarnsdødeligheten. Det var også på den tiden at helsemyndighetene gikk ut med anbefalinger til spedbarnsforeldre om å la babyen sove på ryggen og ikke på magen, noe som ført til en kraftig redusering av risikoen for krybbedødsfall.

Kilde: SSB

Færre forgiftninger

En stor prosent av alle henvendelser som Giftinformasjonen mottar er fra fortvilte småbarnsforeldre, forteller Linhave.

- Nå har heldigvis de aller fleste sikringer på skap som inneholder vaskemidler, kjemikalier og medisiner, sier Linhave.

Forgiftning er nemlig lett å forebygge: Oppbevar farlige medisiner på et trygt sted, ikke la jerntablettene ligge fremme på kjøkkenbordet og plasser fluortablettene utenfor barnets rekkevidde, oppfordrer helsesøster Misvær.

Ta myggnetting på vogna når barnet sover ute

Mange foreldre er engstelige for å la barnet sove ute alene i vogn, av frykt for at en katt skal legge seg over ansiktet til barnet og hindre oksygentilførsel.

Og selv om dette ikke er spesielt vanlig ofte, så har det ifølge Jakob Linhave i Helsedirektoratet skjedd at spedbarn har mistet livet på denne måten.

- Det er ingen myte at katter kan legge seg over ansiktet på sovende babyer. Katter legger seg der det er varmt. Jeg kjenner selv til to slike dødsulykker, hvor barn har mistet livet fordi katten har lagt seg til å sove over ansiktene til barna. For tre år siden hadde jeg en knust mor på telefonen som kunne fortelle at hun hadde opplevd dette, og som bad oss om å advare andre foreldre. Men det gjør vi allerede. Så ta på myggnettingen over barnevognen når barnet sover ute, råder Linhave. Dette er foreldre redde for: Slik takler du angsten for barna

Vær føre var

Misvær forteller at risikoen for ulykker er aller størst i det barnet går fra et utviklingstrinn til et annet.

- Barnet utvikler seg kolossalt fra det er et halvt til to år. Fra å ligge ganske rolig på gulvet, begynner det å rulle, krype, krabbe og reiser seg etter hvert opp og går.

Barnet lærer seg også å klatre og kan etter hvert komme seg høyt opp på kort tid. Det putter både ting som kan spises og ting som kan være farlig i munnen.

Da er det viktig at foreldre er føre var for å forhindre ulykker. Plutselig en dag er barnet høyt nok til å få tak i den skarpe kniven som frem til nå har ligget trygt på kjøkkenbenken eller kaffekoppen på stuebordet.

- Sett deg gjerne ned på gulvet og titt deg rundt i et barns perspektiv. Hva slags ledninger eller lange duker henger ned og ser spennende ut for barnet?

Foreldres bruk av smarttelefon er annen faktor. Barna skader seg fortere skade seg på lekeplassen når foreldre er opptatt av å sjekke mobilen. Helsedirektoratet har gitt ut brosjyren «Barns miljø og sikkerhet» hvor de tar for seg hva som er de nest vanlige ulykkene blant små barn og hva man kan gjøre for å forhindre dem.

- Det kan være gull verdt å ha kunnskap om førstehjelp om ulykken først er ute. Kontakt Norsk Folkehjelp eller Røde Kors, de arrangerer førstehjelpskurs. Helsestasjonene har også videoer om førstehjelp som de viser til barselgrupper.

Les også:

Takras tok barnevogna

«Mirakeljenta» Eirill (1,5) ble født i uke 23

Slik hjelper du barn å unngå mobbing

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også