snorking hos baby

Snorker babyen din?

Dette er potensielle årsaker til at babyen din snorker.

SNORKING HOS BABY: Har du en baby som snorker? Ifølge ekspertene skal små barn normalt sett ikke snorke høylytt. Foto: Gettyimages.com.
SNORKING HOS BABY: Har du en baby som snorker? Ifølge ekspertene skal små barn normalt sett ikke snorke høylytt. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- Babyer skal ikke snorke. En frisk baby ligger helt rolig og snorker ikke, sier søvnterapeut og grunnlegger av sovehjelp.no, Caroline Lorentzen.

Hun møter ofte familier med barn som sliter med søvnen, og mener at snorking hos baby kan tyde på at babyen har noe den sliter med.

- Men snorking er ikke farlig, for det er mange babyer som snorker uten at det nødvendigvis er farlig. Men hvis snorkingen hindrer babyens søvn, må man vurdere om man må gjøre noe med det, sier Lorentzen.

Les også: Har du en baby som ikke vil sove?

Årsaker til babyer som snorker

Niels Christian Stenklev, førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer, forteller at den vanligste årsaken til snorking hos små barn er falske mandler.

- Dette er en klump av lymfeceller som sitter bakerst og øverst i nesesvelget. En annen vanlig årsak er forstørrede ekte mandler. Disse består også av lymfeceller og er synlige på begge sider bak tunga når man gaper, sier Stenklev, og forklarer videre:

- Dersom falske og ekte mandler er forstørret, kan de hindre luftpassasje under søvn. Dette kan gi turbulens og snorkelyder. Plagene kan forverres av luftveisinfeksjoner, sier han.

Også Lorentzen erfarer at snorking hos baby som regel skyldes falske mandler og polypper i nesen, noe som skaper hindringer i luftveiene mellom nese og svelg.

- Det skal ikke babyer ha, sier hun.

Les også: Denne sovetemperaturen er riktig for babyen

Problemer med utvikling

Stenklev understreker at små barn som snorker ikke alltid er farlig.

- Hvis barnet alltid har høylytt snorking og pustepauser under søvn, kan dette altså tyde på at falske eller ekte mandler kan være forstørret. Hos noen av disse barna fører dette til nedsatt surstoffmetning under søvn, og problemer med vekst og utvikling, sier spesialisten.

Samtidig forklarer Stenklev at det i svært sjeldne tilfeller kan være andre, medfødte årsaker til snorkelyder under søvn eller i våken tilstand.

- Noen av disse kan føre til farlig luftveisforsnevring, men dette skjer sjeldent, sier han.

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

Behandle snorking hos baby

Det kan være plagsomt for babyen som snorker, men dersom årsaken dreier seg om forbigående luftveisinfeksjoner, kan man hjelpe babyen ved å gi saltvannsdråper og rense nesen til nesetettheten går over, råder Stenklev.

Dette er også rådet til Lorentzen.

- Man kan også dryppe litt morsmelk i nesen og se om det er på grunn av at de er tett i nesen av forkjølelsessnørr, tipser hun.

Dersom snorkingen derimot alltid er til stede, og barnets trivsel er påvirket, kan problemet tas opp med helsesøster eller lege for henvisning til spesialistvurdering.

- Spesialisten undersøker barnet for å finne en årsak til snorkingen og tar stilling til eventuelt behov for fjerning av ekte eller falske mandler, sier Stenklev.

Lorentzen støtter dette.

- Dersom babyen snorker uten å være forkjølet, bør man oppsøke lege, eventuelt øre-nese-halslege, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning