Riktig sovetemperatur for babyen

Denne sovetemperaturen er riktig for babyen

Er du redd for å la barnet sove i trekk? Du burde heller være redd for ikke å gjøre det.

RIKTIG SOVETEMPERATUR FOR BABYEN: Hvis valget står mellom et innestengt, varmt barnerom og et rom med litt trekk, bør du gå for det siste.

RIKTIG SOVETEMPERATUR FOR BABYEN: Hvis valget står mellom et innestengt, varmt barnerom og et rom med litt trekk, bør du gå for det siste. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Slik får du godt soveromsmiljø:

- Rommet bør ære mørkt og kjølig - helst rundt 17-18 grader

- Luft godt på dagtid gjennom vinterhalvåret

- Heng ut dynen ute for å bli kvitt utøy som midd

- La vinduet stå oppe gjennom vår, sommer og høst

Kilde: Overlege Berit Nordstrand

Det kan være vanskelig å få barn til å sove, særlig når det er varmt, selv om de trenger like mye søvn om sommeren som om vinteren.

Mange er redde for å lage gjennomtrekk på barnerommet, men myten om at gjennomtrekk kan gjøre barna forkjølet, er nettopp det: En myte.

Hvis valget står mellom et innestengt, varmt barnerom og et rom med litt trekk, bør du gå for det siste. Innestengt luft øker faktisk risikoen for krybbedød.

- God utskifting av luften omkring barnets munn og nese når det sover, er muligens viktigere enn selve temperaturen i rommet. En amerikansk studie viser at spedbarn som sover i rom ventilert med vifte, kan ha hele 72 prosent lavere risiko for å dø i krybbedød sammenlignet med spedbarn som sover i soverom uten vifte. Dette er den første studien som undersøker sammenhengen mellom bedre utlufting på spedbarnsrommet og redusert krybbedødrisiko, sier overlege Berit Nordstrand.

Forskerne legger imidlertid til at bruk av vifte ikke er en erstatning for andre forebyggende råd mot krybbedød, som for eksempel det å la barna sove på ryggen.

Les også: Slik får du babyen til å sove på eget rom

Mange myter om trekk

- Gjennomtrekk eller trekk eksisterer, men det er nok litt overdrevet hvor farlig det er. Det er mest den eldre garde som er opptatt av dette, og generelt kan man si at det er sunt å få frisk luft. Også for barn, sier spesialist i allmennmedisin Kari Løvendahl Mogstad.

- Vi har alle fått høre at vi kan bli forkjølet av å sove i trekk, fryse på beina eller kle oss for dårlig. Det at immunforsvaret svekkes når man blir kald er antageligvis en myte fra en tid da man ikke kjente til detaljene omkring hvordan forkjølelsesvirus gir forkjølelse, sier Nordstrand.

Hun legger til at studier likevel viser at virus lettere kan gå igjennom slimhinnene dine i nese og svelg når du fryser, og man sier da at slimhinneforsvaret blir dårligere.

- Man spekulerer i om dette ganske enkelt skyldes endringer i blodsirkulasjonen når du fryser. Immunforsvaret ditt har imidlertid ikke ansvar for temperaturregulering og trenger ikke å jobbe for å holde deg varm. Avkjøling svekker ikke immunforsvaret, men muligens din motstandskraft, sier Nordstrand.

Les også: Har du en baby som våker alt for tidlig på morgenkvisten?

Kan gjerne sove ute

- Også ute i vognen er det godt for barna å ligge, og ofte er problemet heller at vi kler på dem for mye enn at vi kler på dem for lite, sier Mogstad.

Hvorfor blir man forkjølet?

- De fleste forkjølelser skyldes Rhinovirus. De lever på små vanndråper i luften du puster inn eller på gjenstander du berører. Kommer disse inn i nese eller svelg, reagerer kroppens immunsystem. En heksejakt på virus starter og utallige immunceller og betennelsesstoffer deltar i jakten. Når kampen står i nese og hals, gir dette en hevelse som gir seg utslag i tett nese og sår hals, sier overlege Berit Nordstrand.

Mange dekker også til åpningen på vognen med tepper, noe legen advarer mot.

Stokke måtte nylig trekke et vognteppe fra markedet som var designet for slik farlig bruk.

- Det kan være farlig fordi det blir for lite luftsirkulasjon inne i vognen. Bruk heller insekt- eller kattenett foran åpningen. Ta på spedbarn og babyer en liten lue, og kjenn etter i halsgropen eller på magen hvordan barnet har det i forhold til temperatur, sier hun.

Forsiktig med nyfødte

Likevel skal du være litt mer forsiktig med nyfødte og spedbarn. Frem til barnet er seks måneder, bør du holde det unna gjennomtrekk. Gjerne hele det første året.

- Små barn har dårlig temperaturregulering. De rører seg dessuten lite og har derfor få muligheter til å regulere temperaturen selv, sier Mogstad.

Små babyer er derfor ekstra sårbare og utsatt for å bli syke dersom de ligger i kaldluft.

Les også: Det er alltid en grunn til at babyen ikke får sove

Godt soveromsmiljø

Barnet bør ideelt sett ligge i et miljø med frisk og god luft, og soveromstemperaturen kan gjerne ligge på rundt 18 grader. For å oppnå det beste miljøet på barnerommet, kan du med fordel ha god gjennomlufting der i løpet av dagen. Det skader heller ikke å ha vinduet litt på gløtt dersom det ikke er veldig kaldt ute. Du får faktisk friskere barn med riktigere innetemperatur.

Plassering av barnesengen er også viktig.

- Både liten og stor våkner av ubehag om natten, også av trekken om man begynner å fryse. For at trekken ikke skal forstyrre nattesøvnen, kan man passe på å plassere barnesengen så langt unna vinduet som mulig, sier Nordstrand.

Også hun anbefaler å sette vinduet ørlite grann på gløtt og eventuelt vurdere en rullegardin eller koselig sengehimmel som luner.

Kle på babyen

For at babyen skal få frisk luft mens den sover også på riktig kalde dager, kan du kle godt på babyen før leggetid. Pass imidlertid på at det ikke blir for tett med kosedyr og andre ting i sengen.

- Har barnet en tendens til å sparke av seg dynen, finnes det soveposer som de kan ligge i, sier Mogstad.

Husk for øvrig at spedbarn aldri skal sove på magen - de skal alltid ligge på ryggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning