Teknologi erstatter barnehageansatte:

Roboten som vugger barna i søvn

Vuggeroboten skal gi de barnehageansatte mer tid til andre barn.

NY TEKNOLOGI: Ville du latt en robot vugge barnet ditt i søvn? Det blir snart en realitet i Danmark.
NY TEKNOLOGI: Ville du latt en robot vugge barnet ditt i søvn? Det blir snart en realitet i Danmark. Foto: FOTO: Ole Nissen/Skanderborg kommune
Publisert Oppdatert
ROBOT: Slik ser den altså ut, roboten som sørger for jevn vugging av barnehagebarn i Danmark.
ROBOT: Slik ser den altså ut, roboten som sørger for jevn vugging av barnehagebarn i Danmark. Foto: FOTO: Ole Nissen/Skanderborg kommune

- Med vuggeroboten kan de små slumre inn til taktfast vugging, mens pedagogen istedenfor å vugge får tid til å ta seg av barnehagens andre barn, heter det på hjemmesiden til Skanderborg kommune i Danmark.

Fem institusjoner fra to ulike kommuner i Danmark samarbeider om et prosjekt kalt "Den innovative daginstitusjon". Her skal ulike prosjekter gi medarbeiderne i barnehagene mer tid på selve kjernevirksomheten - nemlig å passe barn.

Mer tid til omsorg

Første oppfinnelse ut er en vuggerobot. Hensikten med vuggeroboten skal etter sigende være å gi mer tid til omsorg, ved at roboten frigjør mer tid til de våkne barna. Lisbeth Højvang, leder av Børnehaven Porskjær og Den integrerede institution Gyvelhøjen i Galten, Skanderborg Kommune, understreker at det er personale tilstede i soverommet hvor roboten benyttes.

- Det er ikke meningen at barn skal ligge og gråte. Gråter barnet, blir det trøstet, beroliger hun.

Godt mottatt

Nok søvn er viktig for alle barn, og roboten er blitt godt mottatt av de ansatte.

- Personalet opplever at den er til hjelp i hverdagen, og at det frigjør tid til de andre barna. De barna som har prøvd vuggeroboten faller stille og rolig i søvn, sier Højvang.

Hun forteller at roboten også minsker faren for belastningsskader.

- Det er hardt for kroppen å vugge de tunge krybbene barna sover i, og ofte skjer det i dårlige arbeidsstillinger fordi det ikke er meningen den voksne skal være synlig for barnet mens det skal falle i søvn, forklarer Højvang.

Spillende toalett

Tidligere har klikk.no skrevet om hvordan digitale spill gjør barn smartere. Skanderborg kommune holder også på å utvikle andre ideer til teknologi i barnehagene, slik at pedagogene får frigitt enda mer tid.

TV-skjermer som skal erstatte lesing for barna er en idé i kommunen. Det samme er et toalett som spiller en morsom melodi, hver gang noe havner i do. Det skal gjøre at barna blir renslige tidligere, slik at de ansatte skal slippe å bruke tid på å skifte på barna, ifølge et tv-innslag fra TV2 Østjylland.

Ingen av disse ideene er realiserte ennå.

Manglende midler

Politikerne i kommunen innrømmer at det er stadig færre midler som er en av årsakene til utviklingen.

- Innenfor området barn- og unge skal vi ta teknologien til hjelp, siden vi fortsatt skal heve kvaliteten på de samme oppgavene, men med mindre penger, sier forman for undervisning- og barneutvalget i Skanderborg, Frands Fischer ifølge kommunens hjemmesider.

Skeptisk

Jørn-Tommy Schjelderup, kommunikasjonsdirektør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), er skeptisk til å la teknologi erstatte mennesker.

- Private Barnehagers Landsforbund er primært skeptisk til alt som kan ta vekk den menneskelige omsorgsfaktoren, som er en svært viktig del av det norske barnehagetilbudet, sier han.

Han tror det er helt andre ting som vil heve kvaliteten i barnehager.

- Vi tror adskillig mer forutsigbarhet i tilskuddene til barn i barnehager vil ha den beste effekten på mer pedagogtid med de våkne barna. Vi vet at Danmark sliter voldsomt med nedskjæringer over mange år. Det er hovedproblemet. Å innføre roboter som et virkemiddel for å bøte på lave tilskudd og gjøre pedagogene mer effektive, håper PBL aldri blir løsningen i Norge, sier han.

Også byrådssekretær for Kultur og Utdanning i Oslo Kommune, Torbjørn Furulund, blir umiddelbart skeptisk.

- Vårt fokus i barnehagepolitikken er først og fremst et godt barnehagetilbud med godt og tilstedeværende personell, sier han.

Prototype

Foreløpig er vuggeroboten under utvikling, og det jobbes med å finne en samarbeidspartner som kan sette den i produksjon. Roboten vil, ifølge Lisbeth Højvang, koste 4-5000 danske kroner når den er ferdig.

Ville dere latt roboten vugge barna deres i søvn? Kommentér i feltet under!

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning