- Ikke send ettåringer i barnehage

Eksperter mener ettåringer har det best hjemme hos mamma eller pappa.

DEBATT: At barn får et utviklingsmessig fortrinn hvis de begynner tidlig i barnehagen, er bare noe vi foreldre er blitt lært opp til å tro, mener forfatter Simen Tvetreid, som har gitt ut bok om temaet.
DEBATT: At barn får et utviklingsmessig fortrinn hvis de begynner tidlig i barnehagen, er bare noe vi foreldre er blitt lært opp til å tro, mener forfatter Simen Tvetreid, som har gitt ut bok om temaet. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
Jeg har møtt mange foreldre som har følt at det er galt å sende så små barn i barnehagen, og som er glad for at dette blir en debatt

Så små barn har ikke noe å gjøre i en barnehage. Og jeg lurer på hvilke foreldre som selverdiggjør sine valg med at ungen kjeder seg hjemme. Hva med å komme seg ut og møte andre med barn? Det skal godt gjøres at ingen andre i samme omkrets er hjemme med barn i nogenlunde samme alder, sier en bruker på Barnimagen.com.

Dette er det størtse tullet jeg har lest på lenge! For meg har det vært akkurat motsatt. Mamma var hjemme med meg til jeg var 5, da begynte jeg i barnehagen. Jeg sliter med sosial angst og er veldig utrygg på meg selv, så jeg tror ikke mye på den artikkelen der nei. Synes ikke at barnehagene skal få skylden for om folk utvikler psykiske problemer, tror foreldrene har like mye skyld i det, sier en annen bruker.

Mindre en til en kontakt

Barnehagene tilfredsstiller ikke behovene til de minste barna, mener professor Lars Smith ved Psykologisk institutt, UiO, skriver Aftenposten i dag.

Professor Lars Smith, Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er en av landets fremste eksperter på barns utvikling. Han mener det er grunn til å spørre hva dette kan ha å si for barnas muligheter til å utvikle en trygg tilknytning.

-I en barnehagesituasjon med mange barn og lite organisert aktivitet, kan det være vanskelig for ansatte å få øye på dynamikken i ettåringens behov. Når flere må dele på de voksnes oppmerksomhet, blir det nødvendigvis mindre én til én-kontakt, sier han til Apollon.

Professoren vil ikke si at barnehager ikke er bra for de minste barna.

Ettåringer kan knytte seg til ansatte som tar barnets perspektiv, deler glede, gir trøst, er følsom på barnets signaler.

-Om mor eller far er hjemme og ønsker det, er jeg ikke i tvil om at det er best for de minste barna.

Han understreker at det kan være forhold i hjemmet som gjør at det er best for barnet å gå i barnehage. Fra barn er to år eller eldre er det er mer uproblematisk at de er i barnehagen, sier Smith. Da har de blant annet utviklet forståelse for at foreldrene har andre gjøremål.

Motiverte foreldre

- Hvis 1- og 2-åringer har foreldre som har lyst og er motivert til å være sammen med dem, har barna det mye bedre hjemme enn i barnehagen, mener forfatter og journalist Simen Tvetereid i boka " Hva skal vi med barna?".

LES OGSÅ: Hjemmeværende mor med god tid er ikke alltid det beste for barna.

For lange dager

Han mener det er absurd å tro at 1-åringer trenger barnehagen for å bli stimulert nok, eller at de kan få like god omsorg der som hjemme.

- Barn i denne alderen trenger mest nærhet, omsorg, oppmerksomhet og en til en kommunikasjon. At barn får et utviklingsmessig fortrinn hvis de begynner tidlig i barnehagen, er bare noe vi foreldre er blitt lært opp til å tro. Det kan kanskje være 1-åringer i barnehager er til det beste for samfunnsøkonomien og likestillingen. Men det er ikke til det beste for barnet. Det sier seg selv at barn får mindre omsorg når de er i store grupper.

- Er du imot barnehager for 1-åringer?

- Jeg mener at barn opptil 2 år ikke bør være så mange timer i barnehage.

Foreldre med følelser

Tvetereid føler han blitt møtt med nedlatende holdninger fra forskere her i landet.

- De mener debatten er avleggs, og ser på dette som et tabuområde de ikke er villig til å dykke dypere inn i. Men jeg har møtt mange foreldre som har følt at det er galt å sende så små barn i barnehagen, og som er glad for at dette blir en debatt.

- For mange foreldre er det ikke noe reelt valg å ikke sende 1-åringer i barnehagen?

- De to første årene burde foreldre få subsidiene som blir gitt barnehagen, slik at de kunne velge selv hva de ville gjøre med pengene. Dessuten tror jeg mange hadde hatt mulighet til å prioritere annerledes og vært hjemme eller jobbet mindre de første årene, men at de ikke tenker at denne muligheten finnes.

For store barnegrupper

Det er en tendens til at det etableres for store grupper for de yngste barna. Det er jeg litt bekymret over, sier Mimi Bjerkestrand, leder for seksjon barnehage i Utdanningsforbundet til Aftenposten.

Hun tror de ansatte i barnehager i Norge er høyt kvalifiserte, og kan tilrettelegge barnehagen for ettåringers behov.

-De er i en eksploderende og utforskende alder, der det må legges til rette for den nysgjerrigheten og kreativiteten som ettåringer har, sier hun .

Er det galt å sende små barn i barnehagen? Hva mener du? Skriv din kommentar under, eller delta i debatten på klikk.no.

1- åringer er modne

NY BOK: Forfatter og journalist Simen Tvetereid føler han blitt møtt med nedlatende holdninger fra forskere her i landet, når han sier at barn under 2 år har det best hjemme.
NY BOK: Forfatter og journalist Simen Tvetereid føler han blitt møtt med nedlatende holdninger fra forskere her i landet, når han sier at barn under 2 år har det best hjemme.
Vi merker at noen foreldre har litt dårlig samvittighet når de leverer barna, og det synes vi er trist

- Jeg kan ikke se at det er feil å sende barn som er ett år i barnehage. De er absolutt modne for det, og utvikler seg veldig når de kommer i barnehagen. Barna lærer mye av hverandre. Selv om de leker ved siden av hverandre, så ser de på hverandre og utvikler seg sammen, sier styrer Janne Lund Vestli i Fjellhamar barnehage i Lørenskog i Akershus.

Småbarnsavdelingen har tre voksne på ni barn.

- Voksentettheten er bra, så hvert barn blir sett, sier styreren. Hun har sett at forskere mener det ikke er bra for små barn å være i barnehagen fra sju til fem, men påpeker at det er få barn som er så lenge i barnehagen.

- De små sover også i barnehagen, og får en rolig tid der også, sier hun.

Styreren synes det er greit at det finnes ulike synspunkter på når barn skal starte i barnehage, men hun er redd for at foreldre skal få dårlig samvittighet.

- Vi merker at noen foreldre har litt dårlig samvittighet når de leverer barna, og det synes vi er trist, sier Janne Lund Vestli.

Les flere saker og få tips om foreldrerollen på klikk.no

BRA I BARNEHAGE: Små barn har veldig glede av hverandre, koser seg sammen og spør etter hverandre, sier styrer Janne Lund Vestli i Fjellhamar barnehage.
BRA I BARNEHAGE: Små barn har veldig glede av hverandre, koser seg sammen og spør etter hverandre, sier styrer Janne Lund Vestli i Fjellhamar barnehage. Foto: FOTO: Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning