Marna Haugen Burøe

Har du hørt om p-date?

Her er Komikerfrues triks for å få ekteskapet til å fungere med en baby i huset.

KOMIKERFRUE: Med bildet til høyre prydet lille Dexter og mamma Marna coveret til magasinet Babydrøm (nr 1/2015).
KOMIKERFRUE: Med bildet til høyre prydet lille Dexter og mamma Marna coveret til magasinet Babydrøm (nr 1/2015). Foto: Foto: Charlotte Wiig
Publisert Oppdatert
MAMMAKROPP: Veldig mange fikk fort en tydelig mistanke om hvem som har inspirert Marna til denne selfien.
MAMMAKROPP: Veldig mange fikk fort en tydelig mistanke om hvem som har inspirert Marna til denne selfien. Foto: Skjermdump
PAPPAKROPP: Dette svarte Marnas mann, Ørjan Burøe, da Fotballfrues, altså Caroline Berg Eriksens, mann, Lars-Kristian Eriksen, kalte Marna for "hermegås" på Twitter. Etter en stund satte Lars-Kristian punktum ved å ta en tilsvarende selfie av seg selv.
PAPPAKROPP: Dette svarte Marnas mann, Ørjan Burøe, da Fotballfrues, altså Caroline Berg Eriksens, mann, Lars-Kristian Eriksen, kalte Marna for "hermegås" på Twitter. Etter en stund satte Lars-Kristian punktum ved å ta en tilsvarende selfie av seg selv. Foto: Skjermdump

Marnas siste fødsel

Antall timer: 8

Smertelindring: Akupunktur, varmt vann, massasje i korsryggen og til slutt epidural.

Antall ganger sovnet mellom rier: 400, minst.

Antall sting: Noen skrubbsår, tre sting.

Hemoroider: Ja.

Ørjans kommentar da jeg tvang han til å se på morkaka: – Dette er som å kjøre sakte forbi en ulykke!

Var det en bedre fødsel enn første gangen? Ja!

Kommer jeg til å gjøre det igjen? Nei, Jo, Kanskje. Ett barn om gangen.

Hentet fra bloggen Komikerfrue.

Sju kjappe

1. Ditt beste mammatips?

– Å planlegge i forkant. Å legge fram klær dagen før sparer mye tid og irritasjon. Jeg kutter alltid brødet i butikken og smører matpakker kvelden før på frosne brødskiver.

2. Hva kan du ikke unnvære?

– Kaffe! Etter at jeg fikk Theodor begynte jeg å drikke kaffe. Nå er jeg avhengig av pulverkaffe med melk.

3. Hva har overrasket deg mest i rollen som småbarnsmamma?

– Hvor mye en person kan tåle. Natte-våk, dårlig søvn, lite liv ved siden av babyen. Og hvor mye man kan sette seg selv til side for et annet menneske. Og at det er det eneste jeg har lyst til å gjøre.

4. Din beste mammastund?

– Det må være ved leggetid. Når leggingen går bra, barna er fornøyde og glade når de sier god natt. Og så kommer velfortjent mammatid: Alene i sofaen med blogg.

5. Når gråter du?

– Når jeg er sliten eller ser på sentimentale ting på tv. Når voksne menn gråter, da stemmer jeg også i.

6. Hva savner du fra livet før barn?

– Ingenting, egentlig. Jeg slipper å være fyllesyk på søndagene. De dagene er heldigvis forbi. Nå har dagene mye mer mening.

7. Hva liker du best å gjøre sammen med barna?

– Å lese bøker høyt. Når vi prater sammen om alt og ingenting. Å gjøre lekser sammen. Det er også fint å observere barna i dialog med andre. Da ser jeg at de blir små, flotte mennesker. Skapt av meg.

Hun møter oss hjemme i leiligheten, smilende, nysminket og tilsynelatende uthvilt. I vuggestolen sover lille Dexter søtt. Leiligheten er nyvasket og stearinlysene er tent.

– En stor takk til vaskehjelpen, avslører Marna.

Åpen om fødselsrifter

På bloggen Komikerfrue.no deler Marna Haugen Burøe (33), kjent fra tv-serien Bloggerne, stort og smått fra småbarnsfamilien på Majorstua i Oslo. Ingen detalj kan bli for liten når hun skriver.

Rifter etter fødselen, knipeøvelser og snorkende ektemann. Hun viser at hun bruker penger og tid på å se godt ut. Men hun vet klart hvor grensa går. Dessuten gjøres mye med en solid dose humor. Da går det meste.

Knip for livet

– Uansett, knipeøvelser er viktig for alle kvinner. Før fødsel, etter fødsel og også om man aldri får barn. Alderen tynger nemlig underlivet. Det forebygger mange plager man ikke trenger få. Flere yngre jenter har betrodd meg spørsmålet: «Blir tissen den samme igjen etter en fødsel?» Svaret er ja, dersom du er flink med knipeøvelsene dine. Så knip i vei, råder hun leende.

Marna har lagt ut bilder på bloggen av hvilke situasjoner hun kniper, til inspirasjon for andre.

Vetokortene

Det er mye humor i samlivet til Marna og ektemannen, komiker Ørjan Burøe. I bryllupsgave ga hun ham ti vetokort som han kan bruke i ekteskapet. Ett år senere har han kun brukt ett kort:

 – Ørjan ville se en episode av favorittserien vår sammen, mens jeg egentlig var trøtt og ville legge meg og sa nei. Da brukte han faktisk vetokortet. Det er jo viktig å ta vare på samlivet også og innimellom ofre litt søvn, men han tok til gjengjeld barna neste morgen og lot meg sove ekstra lenge.

Avtaler sex

I en travel hverdag med jobb og barn, har paret en egen taktikk for å bevare romantikken i forholdet – nemlig ved å avtale sex.

– Det som er veldig bra, er det vi kaller p-date. Onsdag klokken 20.30. Da er det ikke lov til å avvise hverandre eller noen ting, enten vi vil eller ikke.

Tørketrommel og mikrobølgeovn

Nå frykter hun at han skal finne på å bruke det neste vetokortet på å nekte en ny tørketrommel i hus.

– Jeg har virkelig forsøkt å overtale ham, finne ulike løsninger på hvor den kan stå. Og jeg har googlet «kondenstørketrommel» for å vise at vi slettes ikke trenger hull i veggen og dermed fjerne det argumentet. Ørjan er så forbanna sær på enkelte områder og kan være skikkelig old school. Du kan tro jeg brukte lang tid på å få mikrobølgeovn, for eksempel.

– «Vi skal ikke ha noen pling-mat» som han sa, men jammen var han den som brukte den mest når vi endelig fikk den i hus.

Selve trumfkortet

Men Marna har et siste kort i ermet, selve trumfkortet.

– Jeg har nå sluttet å bruke tøymykner. Primært på hans klær og favoritthåndklær så klart, og jeg observerer at han stusser når han kler på seg sine stive jeans og må stryke T-skjortene sine selv. Og jeg sier ingenting, jeg lener meg tilbake og tar tiden til hjelp. Snart, snart har jeg tørketrommel i hus…

Ekstramamma

I 11 år har paret vært sammen. Ørjan var allerede tobarnspappa da de møtte hverandre. Marna var med på Miss Norway-kåringen, og Ørjan skulle underholde. Dagen etter ble hun invitert til å være med på en video han skulle lage for et tv-program, og så gikk det slag i slag.

Hun ble bonusmamma til to i en alder av 22 år. Det har stort sett vært gode dager som ekstramamma.

– Etter at jeg selv fikk barn, forstår jeg virkelig hvor vanskelig det må være å slippe inn et annet menneske i rollen som ekstramamma for barna dine. Jeg vet ikke om jeg hadde vært like raus. Det står respekt av mødre som gir andre mulighet til å være stemor.

Den første fødselen

I mange år var det nok med disse barna. Etter noen år som stemor begynte Marnas egne eggstokker å «rasle skikkelig» og hun ble gravid.

Den første fødselen var lang og skikkelig vond. Så traumatisk var det, at det tok flere år før Marna turte å bli gravid igjen.

– Hjertet mitt ville så gjerne ha søsken til Theodor, men hjernen sa NEI, dette vil du ikke gå gjennom en gang til.

Mentaltrener før fødselen

Da graviditeten igjen var et faktum, fikk Marna seg en mentaltrener som hjalp henne mot slutten av svangerskapet. Men planlagt keisersnitt, det var aldri aktuelt.

– Jeg spurte nemlig alle jeg kjente som både hadde født vanlig og med keisersnitt om hva de ville foretrekke. Alle svarte naturlig. Da var det avgjort. Jeg hadde tre ting som hjalp meg med å forberede meg; gravidyoga, boka En God Fødsel  og deres mentaltreningsprogram, og et Inmotions-armbånd fra en venninne – et velsignet armbånd fra en munk i Bangkok og et remindersmykke som minner meg på det jeg har jobbet mentalt for.

Lege med englevinger

Denne gangen ble det en fødsel rett etter boka. Etter 6 cm åpning var Marna og jordmor enige om at det var på tide med epidural:

– Men det viste seg at anestesilegen var opptatt med et keisersnitt. Jeg måtte svelge hardt for meg selv og så for meg scenarioet at legen kom akkurat for sent til å sette epiduralen, og min største frykt var å måtte føde uten. I hvert fall på det tidspunktet, for da hadde jeg innstilt meg på å skulle få den lindringen. Jeg stålsatte meg i mitt indre og merket at styggen banket på ryggen.

– Jeg tror det gikk to svarte minutter og da kom plutselig legen inn døra. Den hvite frakken hans lyste som hvite englefjær, jeg har ikke opplevd så stor glede så lenge jeg kan huske. Jeg uttrykte det også med stor entusiasme og de andre fikk seg en fin latter.

Sjokkbeskjed på ultralyd

Men før Marna ble gravid med Dexter, opplevde hun alle gravide kvinners mareritt. Paret fikk en sjokkbeskjed på ultralyd. Magen vokste som normalt, morgenkvalmen var på plass og den nærmeste familien visste at de var i lykkelige omstendigheter.

Jordmoren, som utførte undersøkelsen, snudde aldri skjermen mot paret. Hun peker ikke på et bankende hjerte, tar ingen vitale mål.

– Vi satt bare stille og ventet. Da noen endelig snakket til oss, sa de «så det er jo ikke gode nyheter, dette». Men jeg skjønte fortsatt ikke at jeg var syk, forteller Marna.

Babyen var en kreftsvulst

Celledelingen hadde ikke gått som den skulle. I stedet for å dele seg i to og bli til en morkake og et lite foster, utviklet det som skulle bli starten på et nytt liv seg til en cyste. Den vokste i samme takt som en graviditet, og graviditetshormonene var sterke. Derfor hadde Marna fått positivt svar på hjemmetesten.

– Fy faen, nå skjer det med meg. Det rammer ikke bare alle andre, tenkte Marna.

Cellegift

Blæremola kalles det. For de fleste er den eneste konsekvensen at de må få en utskrapning og vente i ett år med å bli gravid igjen.

I Marnas tilfelle var det verre, hun fikk cellegift på Radiumhospitalet en hel vår. Midt oppi sykdommen fant hun en styrke og et mot hun ikke visste at hun hadde.

Hun satset og åpnet egen neglesalong i kjelleren hjemme på Majorstua.

– Jeg skulle egentlig være symptomfri i ett år etter behandlingen. Vi ble gravide etter trekvart år. Det får være godt nok!

Dexter kommer først

Dexter-navnet kom inn i familien ved en tilfeldighet. Ørjan satt og surfet på en internasjonal navneside og lanserte nye navn for Marna. Stort sett sa hun bare: Nei.

Men så dukket navnet Dexter opp. Og begge sa ja. Helt fram til fødselen lå det øverst på navnelista, og slik ble det.

På bloggen har leserne fulgt både graviditet og fødsel på nært hold. Men først nå, etter snart fire år, tjener hun penger på den.

– Etter hvert brukte jeg så mye tid på bloggen at jeg ble nødt til å tjene noe.

I neglesalongen har hun nå to ansatte som tar den daglige driften. Hennes egne negler er kortklipte og ikke prioritert nå som Dexter er nyfødt.

Mer avslappet andre gang

– Er det annerledes å bli mamma for annen gang?

– Ja. Denne gangen er jeg mer klar for å «dele» barnet med omgivelsene. Første gang ville jeg bare ha babyen for meg selv hele tiden. Nå er jeg mer avslappet. Det går greit om Ørjan knepper bodyen feil, eller tar på en strømpebukse som ikke matcher. Jeg var en helikoptermamma med full kontroll over alt, hele tiden. Jeg slet meg helt ut, og barnet ble veldig bortskjemt.

Rolig mamma, rolig baby

– Stelleveska mi er ikke like full denne gangen. Nå har jeg bare en bleie der, ett skift og våtservietter. Og fordi jeg nok er en roligere mamma nå, er babyen også roligere.

Marna hadde glemt litt hvor slitsomt det er med nattevåk. Da er det i alle fall godt at babyen kun våkner to ganger om natta og at foreldrene kan dele på å stå opp med ham.

Men ofte står Marna opp tidlig uansett, fordi skolegutten Theodor (7) vil at mamma skal følge ham noen hundre meter til skolen. Og det gjør hun med glede.

Tok en Fotballfrue

Bare dager etter fødselen havnet Marna, Dexter og Ørjan i media. Som en annen blogger, tidligere Fotballfrue, tok Komikerfrue på seg samme type undertøy og poserte foran kamera fire dager etter fødselen.

– I utgangspunktet tenkte jeg at det var bare gøy. Det er jo blitt en trend å vise seg fram etter fødselen, sier Marna.

Ingenting kan slå humor

– Så jeg kjørte en parodi. Vi hadde det veldig gøy her hjemme. Jeg ser jo på ingen måte ut som henne etter å ha lagt på meg 20 kilo i svangerskapet.

Da mannen til Fotballfrue gikk ganske surt ut på Twitter og kalte meg for hermegås satte han i gang en brann blant leserne, som nok en gang gikk til angrep på Fotballfrue, denne gang i Marnas kommentarfelt.

– Det var jo aldeles ikke intensjonen og etter at han tok kontakt med meg ble vi enige om å slukke brannen. Ørjan bidro sterkt med å ikle seg det samme undertøyet og poset magebilde av seg selv og like etter gjorde Lars Kristian det samme. Case closed, vi løste det med humor, for ingenting kan slå det.

Noen kilo ekstra

– Ørjan synes heldigvis at jeg er grisesexy som gravid. Han er ekspert til å se det positive i enhver situasjon. Når jeg klager på noen kilo ekstra rundt hofter og lår etter fødselen, sier han: Men Marna, se på de puppene du har fått da.

Som blogger og offentlig person i en tv-serie, kjenner Marna på presset om å få «kroppen tilbake» etter fødselen.

God helse er viktigst

– På den ene siden bryr jeg meg ikke så veldig om hva de andre sier, på den annen side vil jeg jo gjerne se ut som om jeg er 20 år igjen … Men jeg orker ikke å gjøre det som kreves for å se sånn ut lenger. Jeg vet hvor mye arbeid det er å være tynn! Jeg skal gå turer og ta med Dexter i bæremeis i skogen. Jeg er ikke sånn som kommer til å levere ham tidlig i barnepass på SATS for at jeg skal få trent. Med årene innser jeg at god helse er det viktigste.

På veggen over senga på soverommet henger en gipsform av en usannsynlig tynn kropp. Marna bekrefter at det var hennes da hun var på modelltoppen i begynnelsen av 20-årene.

– Den tiden er forbi. Et kjært minne, ler hun.

Vil ha empatiske barn

– Hva slags mamma er du?

– Jeg er snill og kjærlig. Jeg er veldig opptatt av barnas følelser og hva som skjer i livene deres. Jeg er også veldig lett å lure og pushe. Men jeg vil at de skal være snille og høflige og snakke fint til andre mennesker. Det er lett å glemme å være empatisk i dagens samfunn. Jeg er ikke den som er veldig streng på leggetider og litt kos i uka. Men jeg sørger for at de får nok søvn, altså.

Fire i dobbeltsenga

Og apropos søvn, om natta er de nå ofte fire stykker i dobbeltsenga. Theodor får riktignok premie for å sove i sin egen seng, men han velger foreldrekos framfor premie. Og etter at lillebroren ble født, vil de ikke kaste ham ut heller.

– Det hender det blir for trangt, og at jeg legger meg på sofaen sammen med katten Makrell. Katten er nok den som sørger mest over familieforøkelsen. Det er det første «barnet» i familien.

Annenhver hver uke bor også Ørjans 15 år gamle datter sammen med dem. Sønnen på 20 er flyttet hjemmefra. 

Ferdig med barn?

– Flere barn?

– Ja, nei, ja, nei. Hadde Dexter vært ei jente, så hadde det vært helt slutt. Men det er han jo ikke. Så vi får se. Pappaen hans har jo fire barn nå, så han får vel få et ord med i bestemmelsen, han også. Jeg føler meg i alle fall ikke fornøyd med å si «aldri mer» ennå.

Foto: Foto: Charlotte Wiig
BLOGGER: Marna deler både detaljer og humor på bloggen Komikerfrue.
BLOGGER: Marna deler både detaljer og humor på bloggen Komikerfrue. Foto: Foto: Charlotte Wiig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning