Baby 7 måneder

7 måneder gammel baby

Når babyen er 7 måneder, snur den seg nysgjerrig etter nye lyder og strekker seg etter ukjente ting.

BABY 7 MÅNEDER: Det meste er nytt og spennende nå. Pass ekstra på måltidene til den sju måneder gamle babyen, og vær obs på jern- og c-vitaminopptak.
BABY 7 MÅNEDER: Det meste er nytt og spennende nå. Pass ekstra på måltidene til den sju måneder gamle babyen, og vær obs på jern- og c-vitaminopptak. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

I det første halvåret var barnet mer opptatt av å holde på med kjente ting. Nå vil det bli mer nysgjerrig på ting det ikke har sett før - ting som har en viss nyhetsverdi.

Vekt

Ved 6-9 månedersalder legger barn flest på seg 75-125 gram pr. uke. Det galopperende skiftet av klesstørrelser, har bremset kraftig.

Jern

Frem til barna er to år, er de ekstra utsatt for jernmangel. Jern er viktig for den mentale og motoriske utviklingen. Årsaken kan være for stort inntak av melk. Prim beriket med jern, leverpostei og en del barnegrøter, er gode jernkilder.

Foreldre er ofte bekymret for at barnet får i seg for lite mat, og gir det melk slik at det i alle fall får i seg den. Dette går da på bekostning av andre matvarer som inneholder jern. Slike matvarer er blant annet en del barnegrøter, grovt brød, egg, kjøtt, leverpostei, potet, prim med tilsatt jern, brunost og grønne grønnsaker. Helsekostbutikker selger også hirsegrøt for barn som gir godt med jern.

C-vitamin

Jernopptaket i kroppen fremmes av C-vitamin. Når barnet ditt er over på fast føde, vil det trenge mer C-vitamin. Det er ikke vanskelig å finne matvarer som inneholder mye C-vitaminer og som faller i smak hos den lille. Poteter, bær, frukt og grønnsaker er gode C-vitaminkilder.

Til grøtmåltidene kan du gjerne tilsette litt bær eller frukt. Det kan være nypepuré, solbærsyltetøy eller lignende.

Mange mener barn ofte reagerer på sitrusfrukter og at man bør vente med f.eks. appelsiner til det er nærmere ett år. Tomat er et bra alternativ, og en rød favoritt hos de aller minste.

Et godt måltid

Hvilket forhold barnet får til mat bestemmes gjerne av hvilket forhold du selv har til mat. Setter du pris på ro og en god stemning rundt måltidene, vil du overføre dette til barnet ditt. Barnet vil igjen forbinde maten med god stemning.

Våkner om natten

Visste du at både barn og voksne er våkne av og til i løpet av natten? Hele natten igjennom veksler man mellom være i en lett eller tung søvnfase. For voksne går det cirka halvannen time mellom hver gang man sover svært lett. For et barn på rundt 6 måneder går det cirka tre kvarter, mens en ettåring sover lett omtrent hver time.

Lyst til å krype

Rundt denne tiden begynner også barnet å finne ut hvordan det skal komme seg fram. Men kryping og åling er ikke enkelt.

Baklengs

Etterhvert som barnet får bena mer oppunder seg, vil det også forsøke å komme seg fremover. Men det er ikke så lett å vite hvordan. Når barnet skyver i fra, så går det jo bakover. Dette er faktisk vanlig - og ikke så merkelig som man skulle tro.

Les også: Slik stimulerer du babyen smart

Babyens vekst

Den raskeste vekst i kilo og centimeter var de første månedene. I månedene 0-3 la barnet på seg cirka 200 gram pr. uke og de neste tre månedene (3-6 mnd.) blir barnet 75-125 gram tyngre pr. uke. Veksten roer seg når barnet er inne i andre halvdel av sitt første leveår.

Hodet vokser heller ikke så raskt lengre. Når barnet er i alderen 6-9 måneder, forventes det at hodeomkretsen øker med cirka 2 centimeter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning