Stimulere baby

10 tips for å stimulere babyen din

Disse hverdagsaktivitetene setter fart på babyens utvikling.

STIMULERE BABY: Du kan gjøre mye for å stimulere babyens hjerneceller. Babylek er en godt eksempel.
STIMULERE BABY: Du kan gjøre mye for å stimulere babyens hjerneceller. Babylek er en godt eksempel. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Snakk og lek med babyen, gi oppmerksomhet og oppmuntre til nysgjerrighet. Babylek stimulerer hjerneaktiviteten til babyen. Her er ti enkle tips.

1. Snakk ansikt til ansikt

Det setter fokus på forbindelsen mellom lyd og ord. Babyen blir aldri lei av å se på ansiktet ditt, og han/hun har behov for å se på ansikter som det kjenner igjen. Det hjelper babyen med å fokusere.

Smil fra øre til øre: Hjernen til babyen er utrustet med spesielle celler som hjelper barnet med å observere og imitere det du gjør. Å speile smilet ditt er en av de tidligste tegnene på dette.

Syng en sang: Syng enkle sanger og rim med vers som gjentar seg.

Ved tre-måneders alder vil barnet like å følge med på leppene, tungen og tennene dine. Når du synger «Lille Petter Edderkopp» viser du hvordan man former ord slik at barnet snart kan begynne å gjøre egne forsøk på verbale uttrykk.

Les også: Babyens utvikling det første året

2. La alt bli en leke

For en liten baby kan hva som helst bli gjenstand for et vitenskapelig eksperiment.

Ta frem noen myke og harde babysikre og gripevennlige gjenstander, og la barnet få leke med disse på en plastbrikke. Kanskje vil barnet finne ut at den harde klossen gir fra seg høyest lyd når man banker den mot brikken. Tenk utenfor «boksen» og finn gjenstander som barnet ditt trygt kan eksperimentere med.

La babyen ta på ting med forskjellig tekstur. Alt fra sokker til bilnøkler gir barnet opplevelsen av nye overflater, materialer, størrelser og tyngder. La barnet ditt få utforske forskjellige gjenstander.

Er babyen for liten til at han eller hun kan sitte og gripe ting, så bør ikke det stoppe deg fra å leke med babyen. Beveg objekter sakte forbi babyens øyne, for eksempel en fargerik rangle. Snakk og hold ulike gjenstander foran babyen, og la det føle på ulike teksturer og høre ulike lyder. Det er en god stimulering for spedbarn.

Hjelp babyen med å få ting til å skje. Bygg tårn av lekeklosser, og la babyen slå dem ned. Når barnet ditt lærer seg at den lille knappen i magen til teddybjørnen får bamsen til å brumme, kan det forstå at andre knapper kan fremkalle andre spennende lyder eller hendelser.

Lek "gjett hva jeg har i hånden". Legg et teppe over en leke. Spør babyen: «Hvor er leken?» Ta bort teppet og si: «Hurra, der var den!» Dette lærer barnet å bruke sansene, samt å fokusere på noe sammen med deg. Etter hvert vil det selv vil prøve å ta bort teppet for å kikke etter leken.

Sett sammen et trommesett av en gammel bøtte, en plastboks og en eller to tresleiver kan bli det perfekte trommesettet. Den første bankingen vil gi mersmak og få barnet til å spille videre. Blir det for mye bråk for den voksne, kan det være greit å putte litt bomull i ørene.

Les også: Slik kommuniserer babyen gjennom kroppsspråk

3. Ha publikum

Pass på at du ikke venter med alt husarbeidet til etter at babyen har sovnet. Gjør det i stedet når han eller hun er våken, det er morsomt for barnet å følge med på hva du gjør. Babyer lærer mye av bare å observere.

4. Responder på babyens lek

Når barnet begynner å leke gjemmeleken, eller «titt tei»-leken, så reager på det, da kommer babyen trolig til å gjøre det igjen. Når babyer får en reaksjon, er det mer sannsynlig at de repeterer øvelsen.

5. Ta en pause

Du trenger ikke stimulere barnet til læring hele tiden. Babyen trenger også tid til å sortere alle nye inntrykk. Du kan for eksempel merke at barnet får for mye informasjon når det snur hodet bort fra deg. Da kan det være greit å fjerne lekene og blåse i sangene og la barnet få absorbere alle inntrykkene i sitt eget tempo.

6. Les en pekebok

Les for babyen fra fødselen av. Det å bla i bøker med fargerike bilder før leggetid er en hyggelig rutine og en fin måte å roe ned på før leggetid. Varier stemmebruken og ta pauser slik at babyen kan glede seg over bildene.

Les også: Slik lærer babyen å gå

7. Lag et personlig album

Lag et album med bilder av den lille, og fortell en historie for barnet om han/henne, som: «Det var en gang en liten jente som ikke likte å sove om natta».

De kjente ansiktene vil fascinere barnet.

8. Lek i badekaret

Det finnes ingen bedre steder enn badekaret for å undersøke vannets konsistens. Når babyen blir litt større, kan du fylle badestampen eller karet med plastleker som dupper i overflaten. Det gir gjerne barnet lyst til å plaske og utfolde seg i vannet.

9. Lek med maten

Barnet lærer seg fort å kjenne igjen oppførselen til foreldrene og lar seg overraske av det som avviker fra normalen. Lat som om du er i ferd med å kjøre inn skjeen i øret i stedet for munnen til babyen, eller som om du har tenkt å drikke opp melken til barnet.

Dette blir stadig morsommere jo eldre barnet er. En seks-måneders baby legger merke til at det skjer noe annerledes, men det er ikke før ved 12 måneder at babyen synes det er morsomt.

Når barnet begynner å slippe maten ned på gulvet, kan det være greit å minne seg selv om at det bare tester årsak og virkning.

Les også: Slik får barna tidlig matglede

10. Mye søvn

Les gjerne samme god natt-eventyr hver kveld. Det hjelper barnet med å slappe av og gjentakelsen hjelper barnets hjerne med å gjøre viktige sammenkoblinger.

At små barn sover mye, henger sammen med at de har så mange inntrykk å ta innover seg.

Kilder: Parenting.com, Alltombarn.se, Helsenett.no

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2009, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også