Jernmangel

Sist oppdatert 09.03.2016

Jernmangel betegner en tilstand hvor kroppens jernlagre er tomme eller i ferd med å tømmes. Jernmangel er den vanligste årsaken til anemi, det man tidligere kalte lav blodprosent.

Definisjon

Jernmangel forårsakes oftest av kraftige menstruasjonsblødninger, ensidig kosthold eller blødning fra tarmen, for eksempel som følge av kroniske betennelsestilstander, sår eller ondartede svulster.

Over tid vil jernmangel forårsake anemi og kunne føre til slapphet og tretthet, blek hud, svimmelhet, hodepine og i noen tilfeller rask puls og tungpustethet. Neglforandringer, sårhet på tungen og smertefulle sprekker i munnvikene kan også oppstå. Hvis man har symptomer på jernmangel, bør man oppsøke lege for å få tatt blodprøver som eventuelt bekrefter dette.

Jernmangel påvises oftest ved måling av ferritin i blodet, som reflekterer jernlageret i kroppen. Man kan også måle jern direkte. Men fordi jernnivåene i blodet svinger, kan denne analysen være vanskelig å tolke. Jernmangelanemi er definert ved at jernlagrene er så lave at også hemoglobinverdien (Hb) er nedsatt.

Jern er nødvendig for dannelsen av det røde fargestoffet hemoglobin som finnes i de røde blodcellene, og som er ansvarlig for å frakte oksygenet rundt med blodet.

Kroppen kan ikke selv produsere jern, og er derfor avhengig av at det tilføres gjennom maten vi spiser. Et normalt kosthold inneholder som regel tilstrekkelig mengde jern, men hvis kostholdet er ensidig eller mangelfullt, hvis kroppen taper jern gjennom blødning eller hvis den har et økt behov, for eksempel ved svangerskap eller amming, kan en mangeltilstand oppstå.

Jern tas opp i en spesiell del av tynntarmen som kalles jejunum. Ved kroniske sykdommer i tarmen som for eksempel Crohns sykdom, kan tarmens evne til å ta opp jern bli nedsatt. Jernopptaket påvirkes av den øvrige kosten, for eksempel vil samtidig inntak av c-vitaminholdige matvarer gjøre at kroppen tar opp mer jern, mens kaffe, te, vin og matvarer rike på kalsium og fiber kan hemme opptaket.

Vurdering

Hvis det er åpenbare og ufarlige årsaker til jernmangel, for eksempel kraftige menstruasjonsblødninger, kan man ta jerntilskudd som man får kjøpt på apoteket uten resept. Man bør ta en ny blodprøvekontroll etter noen uker slik at man ser om jernlagrene normaliserer seg. I alvorlige tilfeller av jernmangel, hvor jerntabletter ikke gir tilstrekkelig effekt, kan man få tilført jern i sprøyteform.

Vegetarianere og andre som har et ensidig kosthold og kvinner med sterke menstruasjonsblødninger bør være spesielt oppmerksomme på å få i seg jern gjennom kosten, for eksempel ved å spise grønne grønnsaker som brokkoli og spinat, linser og belgfrukter. Samtidig inntak av C-vitamin bedrer opptaket av jern.

Personer som får påvist lave jernlagre, med unntak av kvinner som har kraftige menstruasjoner, bør utredes med tanke på bakenforliggende årsak, og ikke bare starte opp med jerntilskudd. Dette fordi jernmangel i noen tilfeller skyldes mer alvorlige tilstander som for eksempel blødning fra ondartede svulster i tarmen. Ofte dreier det seg da om små mengder blod som skilles ut med avføringen og som ikke er synlig med det blotte øyet. Dette blodet kan påvises ved at det tas en avføringsprøve.

Ved unormalt kraftige menstruasjoner bør det gjøres en gynekologisk undersøkelse med tanke på om dette skyldes sykelige forandringer. 

Forekomst

Jernmangel forekommer hos begge kjønn og i alle aldre, men noen grupper i befolkningen er mer utsatt. Årsaker til jernmangel kan være ulike. Jernmangel kan skyldes tilstander som innebærer økt behov for jern, som ved graviditet, amming eller voksefasen for barn og ungdom.

Jernmangel kan også skyldes for liten tilførsel, som ved mangelfullt eller ensidig kosthold. Dette kan for eksempel gjelde eldre og vegetarianere. Eller mangelfullt opptak av jern gjennom tarmen for eksempel på grunn av cøliaki eller inflammatorisk tarmsykdom.

Videre kan jernmangel skyldes tap av jern, som ved kraftige menstruasjonsblødninger. Dette er den vanligste årsaken til jernmangel hos kvinner i fruktbar alder. Man regner med at opp mot en femtedel av disse har jernmangel. Tap av jern kan også skyldes blødning, for eksempel på grunn av sår i slimhinnene i mage- og tarmkanalen eller i urinveiene eller ondartede svulster. Dessuten kan blodgiving i noen tilfeller føre til jernmangel, det samme kan intensiv og hyppig utholdenhetstrening.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk