Raynauds fenomen og amming

Hørt om Raynauds fenomen?

Kalles "likfingre" om du får det i hendene, men kan også gjøre amming til et smertehelvete.

RAYNAUDS FENOMEN OG AMMING: Opplever du smerter under amming kan det være du har fått Raynauds fenomen, eller hvite brystknopper.
RAYNAUDS FENOMEN OG AMMING: Opplever du smerter under amming kan det være du har fått Raynauds fenomen, eller hvite brystknopper. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Kjenner du en klump i magen og tårer som presser seg på idet babyen din våkner for å få mat?

Ofte kan de utallige rådene om lufttørking av brystene gjøre det hele langt verre, og babyens måltider har blitt mors verste mareritt.

Raynauds fenomen, eller hvite brystknopper som det også kalles, er ufarlig, men kan være svært smertefullt, ifølge Ammehjelpen.no.

Kramper i muskulaturen

Sykepleier og ammeveileder hos Ammekontoret, Kari Mathisen, forteller at Raynauds fenomen skyldes kramper i muskulaturen rundt blodårene, som trekker seg sammen slik at brystknoppen får nedsatt blodsirkulasjon.

Dette kalles "likfingre" når man får det i hendene, men kan altså også ramme brystvortene.

- For noen gjør dette kjempevondt, mens andre knapt kjenner noe til smertene, forteller Mathisen.

Fargeforandring på brystknoppen er vanlig, men hvordan fargene endrer seg varierer fra person til person. Noen blir hvite, og andre blir røde eller mørkeblå på brystknoppen.

Mange måter å lindre smertene på

Som oftest går det over av seg selv når mor slutter å amme, og utenom å eventuelt slutte å røyke dersom du røyker i utgangspunktet, går det ikke an å forebygge problemet ytterligere.

Det er derimot mye du kan prøve for å lindre smertene mens det står på, og om du får hvite brystknopper etter amming.

- Man kan for eksempel drikke svart te ti minutter før amming, holde seg god og varm, se an om det vil være mindre smertefullt å pumpe, eller man kan forsøke brystskjold under amming. Det er også veldig lurt å få hjelp av en ammeveileder eller helsesøster til å legge til en riktig ammestilling slik at barnet har riktig sugetak, forteller Mathisen.

Hun legger til at det er viktig å ta en melkeprøve for å sjekke om det kan være streptokokkinfeksjon, ettersom dette gir samme symptomer som Raynauds fenomen, nemlig hvite felt på brystknoppen, stikkende smerter og vondt under og etter amming.

11 tips til deg med Raynauds fenomen

1. Drikk rikelig med varm te før amming. Vanlig svart te inneholder tein, som er et krampeløsende stoff som kan ha god effekt.

2. Unngå røyk og mye koffein.

3. Varme på brystet, ved for eksempel bruk av varmeposer eller varmeputer i ti minutter før amming.

4. Hold deg varm på brystene, og bruk store, varme ammeinnlegg - gjerne av ull eller silke. Ikke bruk papirinnlegg da disse blir våte og dermed lettere kalde. Dersom du lekker så mye at melken trenger gjennom ullinnleggene, kan du ha ull innerst og papir utenpå.

5. Brystknoppene berøres og håndteres minst mulig - kun av barnets munn.

6. For noen kan varmt, lett trykk mot brystknoppen få spasmene til å gi seg. Når du kjenner det kommer, tar du håndflatene dine og trykker de fast mot brystknoppene. Varmen og mottrykket kan hjelpe mot krampene.

7. Dersom du opplever at raynauds fenomen kommer rett etter amming, kan du ha en bolle med varme kluter stående klar. Rett etter amming tar du da de varme klutene, vrir dem opp og plasserer dem på brystene. Trykk håndflatene fast mot brystet.

8. Forsøk ulike ammestillinger for å finne den mest behagelige for deg. Noen foretrekker en ammestilling hvor barnet ligger rett foran brystet, mens andre igjen kan syns at tvillingstilling er best. Det finnes ingen fasit her, prøv deg frem - gjerne sammen med ammeveileder eller helsesøster.

9. Ammeskjold kan i enkelte tilfeller hjelpe.

10. Se om det er mer behagelig for deg å eventuelt pumpe deg fremfor å amme.

11. Enkelte har god erfaring med nattlysolje og fiskeolje, samt Calcium og Magnesium. Rådfør deg alltid med lege før bruk.

- Hos noen er de stikkende, nærmest brennende smertene lokalisert i selve brystknoppen, men mange opplever at smertene sprer seg over hele brystet. Trangen til å klemme brystene flat og pakke seg inn i ullpledd kan kjennes uutholdelig - og ikke er det så dumt heller, forklarer ammeveilederen.

Varme og behagelig press mot brystene kan nemlig lindre de verste smertene.

Forverres av røyking

Enkelte har hatt dette problemet før amming, og hos andre merker de det først når de starter å amme etter fødsel.

- Det kan komme etter at mor har hatt soppinfeksjon eller brystbetennelse, og det kan også utløses av stress. Dersom mor røyker kan plagene forverres, opplyser Mathisen.

Det er lite som er dokumentert når det gjelder hvor mange som rammes av fenomenet, men Mathisen anslår at det er snakk om få prosent.

- Selv har jeg sett cirka ti stykker med dette problemet, og som kontrast fødes det jo cirka 50.000 barn i Norge hvert år. Det er altså snakk om ganske få som opplever Raynauds fenomen ved amming, avslutter hun.

Kilde: Ammehjelpen.no og ammeveileder Kari Mathisen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning