amme offentlig

Gode råd for offentlig amming

Å amme offentlig er helt naturlig, men det finnes råd å hente dersom du synes opplevelsen er ubehagelig.

AMME OFFENTLIG: Det er helt naturlig å amme offentlig, men dersom du likevel synes det er ubehagelig, finnes det mange gode råd å hente. Ammesjal, bæresjal, ammeforkle og ammerom er blant dem. Foto: Gettyimages.com.
AMME OFFENTLIG: Det er helt naturlig å amme offentlig, men dersom du likevel synes det er ubehagelig, finnes det mange gode råd å hente. Ammesjal, bæresjal, ammeforkle og ammerom er blant dem. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Selv om de fleste er enig i at amming er høyst naturlig og ingenting å skjemme seg over, kan mødre av flere årsaker føle at offentlig amming er ubehagelig.

- Husk at over alt der du selv har rett til å være, har du også rett til å amme. Dette er lovfestet i en rekke stater i USA. I Norge anses det ikke nødvendig med en slik lov, ettersom det regnes som en selvfølge, sier Gro Nylander. Hun er lege, dr.med og spesialist i fødselshjelp, kvinnesykdommer og medisinsk genetikk.

Ubehagelig å amme offentlig

Det kan være flere årsaker til at en mor vil ønske å amme mer diskret i offentlighet.

Ubehagelig å amme offentlig?

• Øv på diskret amming hjemme

• Når du er ute, finn en plass i lokalet som gjør det enkelt for ammende å vende ryggen til de fleste andre i lokalet

• Parker barnevognen slik at den kan være med på å skjerme for innsyn

• Bruk en god ammetopp eller et ammesjal

• Du kan også bruke bæresjal; et barn i bæresjal kan lett ammes uten at noen ser det

Kilde: Randi Dørum, spebarn- og barselpleier, ammeveileder og adjunkt. Driver egen ammepoliklinikk; Ammestua Den Lille.

- Noen kan syns det er flaut eller ubehagelig. Særlig ferske mødre kan kjenne litt på det dersom ikke ammeteknikken er helt på plass, sier eier av Ammekontoret, sykepleier og ammeveileder Kari Mathisen.

Et annet sårt punkt, er kommentarene som kommer inn fra andre.

- Ved min private ammepoliklinikk, Ammestua Den Lille, har jeg ofte samtaler med mødre som er fortvilt over de negative holdningene de møter når de ammer på offentlige plasser. De kan fortelle om fine trilleturer sammen med andre nybakte mødre, der de avslutter turen med et besøk på en kafé for å spise litt mat sammen. Det er da naturlig at også barna trenger litt påfyll, og da dukker det gjerne opp vonde kommentarer som gjør at både turen blir negativ og selvtilliten minker, sier Randi Dørum. Hun er utdannet spebarn- og barselpleier, ammeveileder og adjunkt, og driver den private ammepoliklinikken Ammestua Den Lille.

Mathisen sier at hun ikke selv har hørt direkte fra sine klienter om slike ubehagelige opplevelser, men at de absolutt finnes.

- Det er veldig synd at så mange kvier seg for å amme offentlig. Det er jo så naturlig, sier hun.

Les også: Alt du lurer på om amming av den nyfødte

Ammesjal og bæresjal

Uansett hva årsaken er til at du vil amme mer diskret, finnes det gode råd.

- Du kan for eksempel legge babyen i et ammesjal eller bæresjal, eller bruke en stor og romslig topp eller t-skjorte. En topp med V-hals gir deg godt innsyn til barnet, samtidig som du skjuler deg fra innsyn, sier Mathisen.

Andre gode tips er å benytte seg av ammerom.

- Det finnes mange flotte ammerom, så gjør litt research på forhånd og finn ut om senteret du skal til har disse. Her kan du trekke deg tilbake og sitte i samme situasjon som andre, råder Mathisen.

Les også: Gode råd mot såre brystknopper

Naturlig å amme offentlig

For mange kan det være ubehagelig å føle at «alle» ser på nettopp deg. Da kan det være greit å slå seg sammen med andre for å gjøre deg mer vant med situasjonen.

- Benytt deg av barselgrupper, eller slå deg sammen med venninner som ammer. Det kan fort tenkes at det ikke blir så ubehagelig dersom dere er flere som gjør det samme, råder Mathisen.

Husk bare å ikke sammenligne deg med alle andre:

- For mange er amming vanskelig å få til, så dersom du og babyen din skulle slite litt med å få det til og syns det er ubehagelig; husk at de aller fleste opplever litt utfordringer med ammingen. Ikke sammenlig deg selv med andre. De andre har kanskje eldre babyer og dermed lært ammingen med tiden. Det er helt normalt å måtte lære seg dette, både fra mors og babyens side. Bruk god tid, og ikke stress over at dere må jobbe litt for å få det til, sier Mathisen.

Selv om vi hører om negative kommentarer til offentlig amming, er det ikke slik at dette er normalen i Norge:

- De aller fleste nordmenn er bare positive, og gleder seg over at barnet får god, veltemperert mat full av antistoffer på en praktisk, gratis og naturlig måte, sier Nylander.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning