Alt om amming og nyfødt

Alt du lurer på om amming av den nyfødte

Hvor vanlig er melkespreng? Her får du svarene.

ALT OM AMMING OG NYFØDT: Hva er melkespreng? Hvor ofte skal babyen ammes? Hvor lenge skal babyen ammes? Her får du svar på alt du lurer på om amming av det nyfødte barnet.

ALT OM AMMING OG NYFØDT: Hva er melkespreng? Hvor ofte skal babyen ammes? Hvor lenge skal babyen ammes? Her får du svar på alt du lurer på om amming av det nyfødte barnet. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Den første tiden med nyfødt baby er spennende, men også litt forvirrende.

For hvor ofte skal du amme en nyfødt? Eller hvor lenge skal du amme om gangen? Her får du svar på dette og mye annet du lurer på når det gjelder amming.

Skal jeg sitte eller ligge?

- Du kan selv velge om du vil sitte eller ligge og amme når du har muligheten til begge deler, men det er lurt å lære seg å amme sittende tidlig. Det er jo ikke overalt det er mulig å legge seg ned, sier jordmor ved Jordmorsenteret, Maria Svedberg.

Kan jeg vekke babyen om jeg har melkespreng?

Jordmor Maria Svedberg anbefaler å la babyen selv regulere hvor ofte den spiser.

Får du veldig melkespreng på dagtid, og du vet det nærmer seg et nytt måltid, kan du eventuelt prøve å vekke babyen før den våkner for å spise.

- Om natten syns jeg ikke du skal vekke barnet ditt mellom måltidene selv om du har melkespreng. Da er det bedre å forsøke å håndmelke eller pumpe litt sier hun.

Les også: Tipsene til hvordan du slutter med nattamming

Det finnes likevel unntak.

Barn som har gulsot eller lav fødselsvekt skal ammes oftere.

- Ved gulsot skal barnet ammes annenhver time og trenger dermed mat selv nattestid. Da skal du vekke barnet, sier hun.

Hvor ofte skal babyen spise?

Melkeproduksjonen etableres i løpet av de første månedene, og en nyfødt baby spiser derfor ofte.

- Det er viktig å la barnet bestemme selv hvor ofte det vil spise. Det er anbefalt å amme minst åtte ganger i døgnet, men det er helt normalt å amme mellom åtte og 14 ganger, eller enda mer, den første tiden, sier Tonje Gurrik i Ammehjelpen.

Ofte blir det bare pauser i ammingen i forbindelse med bleieskift, og det kan være vanskelig å skille mellom når en amming slutter og den neste starter.

- Etter hvert kan det bli svært hyppige amminger etterfulgt av lengre søvnperiode på flere timer. Det spiller altså liten rolle hvor lang tid det går mellom ammingene, så lenge babyen spiser nok ganger i løpet av et døgn, sier hun.

Er det mulig å gi en baby som fullammes for mye mat?

- Et barn som fullammes kan ikke få spist for mye. At barnet gulper, er ofte et tegn på at det har spist mer enn det er plass til, så på denne måten regulerer det seg selv, sier Gurrik.

Fordi morsmelk er svært lett fordøyelig, vil babyer gjerne ammes mye.

Hvor lenge skal jeg amme om gangen?

Det finnes ingen grense på hvor lenge du bør amme.

- Dersom barnet ligger svært lenge ved brystet hver gang, bør du observere om barnet svelger effektivt under utdrivingene og at barnet har et godt dietak slik at brystet melkes tilstrekkelig, sier Gurrik.

Noen ganger spiser barnet seg ferdig på fem minutter, mens det andre ganger vil die i en time eller mer.

- Det er normalt med variasjoner mellom hvert måltid og hvert enkelt barn. Dagsform, uro og tid på døgnet vil også være faktorer som påvirker hvor lenge barnet spiser. De fleste barn vil gjerne ammes ofte og lenge om kvelden, sier hun.

Hvordan vet jeg om babyen spiser nok?

- Du ser på bleien om babyen får nok mat. Babyen skal ha fem til seks våte bleier og daglig avføring den første måneden fra fjerde eller femte dagen, sier Gurrik.

Avføringen skal endre seg fra sort bek til å bli gul og flytende når den modne melken er i gang. Dette bør skje innen fem dager etter fødselen.

Les også: Guide til babybæsj

- Dersom barnet våkner til måltidet minst åtte ganger i døgnet, svelger godt, har nok tissebleier og rikelig avføring de første fire til seks ukene, og mor ikke føler at ammingen er smertefull, er det sannsynlig at barnet spiser godt. Du skal ikke stresse med å veie for ofte da dette kan skape unødvendige bekymringer, sier hun.

Hvordan vet jeg om babyen spiser effektivt?

Når babyen spiser bør du høre svelgelyder mens du har utdriving.

- Det starter ofte med at barnet dier raskt uten å svelge noe særlig, og at det deretter tar lange sugetak med hyppig svelging i noen minutter, sier Gurrik.

Så vil det gjerne dabbe litt av igjen.

- En ny utdriving starter med 10-15 minutters intervaller, og barnet kan gjerne ligge og suge til neste utdriving kommer. Det kommer nemlig hele tiden litt melk, og så lenge barnet dier stimuleres ny utdriving, sier hun.

Er det et problem at den nyfødte gulper mye?

- Noen barn gulper ofte, andre gulper aldri. Nyfødte barn har en umoden lukkemuskel som gjør at overskuddsmelk kan komme opp samtidig som de raper. Unngå derfor å herje mye med barnet eller brått skifte stilling fra liggende flatt til å ligge over skulderen, da dette kan fremprovosere gulping. Noen ganger vil barn legges til igjen etter at de har gulpet mye, sier Gurrik.

Hvis barnet er plaget med mye og hyppig oppgulp over tid, bør det undersøkes nærmere hvorfor dette skjer.

Årsaken kan da være overproduksjon hos mor eller refluks, men som regel er det normalt å gulpe litt.

- Det største problemet er som regel at du må huske å ha med skift og nok gulpekluter, sier hun.

Hva er brystspreng?

Brystspreng er helt normalt hos mødre i nyfødtperioden, og har andre årsaker enn det som kalles melkespreng.

Dette er Cottermanns håndgrep

Cottermanns håndgrep er en metode for å myke opp areolaen slik at det blir lettere for barnet å få tak i brystet selv om du har brystspreng.

Metoden går ut på å trykke fingertuppene forsiktig mot areola rundt brystknoppen i 60-120 sekunder.

Kilde: Ammehjelpen

- Brystspreng oppstår gjerne to til fire dager etter fødselen, og brystene føles da harde, tunge og ømme. Dette varer som regel en til to uke og skyldes ikke at brystet er fullt av melk, men ødemer i vevet sammen med økt melkeproduksjon, sier Gurrik.

Når melkeproduksjonen skal etableres, øker nemlig blodtilstrømningen til brystene og forårsaker ødemer.

Hvis du har vært plaget med mye vann i kroppen mot slutten av graviditeten, og har fått væsketilførsel under fødselen, vil du ofte kunne få større plager med dette

Hva kan hjelpe mot brystspreng?

- De viktigste tiltakene er Cottermanns håndgrep før amming for å presse bort ødemer og åpne melkepassasjen i melkegangene. Det gjør også at babyen får bedre tak i brystet. Fortsett dessuten å amme hyppig, sier Gurrik.

Det anbefales ikke å pumpe ut ekstra melk utenom måltidene hvis barnet er dievillig fordi pumpingen kan gjøre ødemene verre.

- Hvis du må ta ut litt melk, bør du heller håndmelke, og skulle det være nødvendig med pumping, er det viktig å ta Cottermans-grepet først og eventuelt ha på litt varme. Noen syns også kålblader på brystene kjøler og hjelper på brystspreng mellom ammingene sier hun.

Hva er melkespreng og hva kan man gjøre med det?

Når brystsprengen er over, kan du likevel oppleve spreng og mye melk.

Det er da snakk om det som kalles melkespreng.

- Har du et barn som spiser ofte og godt, men likevel plages av hyppig melkespreng, kan årsaken være overproduksjon, sier Gurrik.

Som regel vil melkesprengen gi signaler til mors hormoner om at det ikke skal produseres fullt så mye melk, men noen har overaktivitet av disse hormonene og produserer mer melk uansett.

- Det hender også at barn som for eksempel ikke har godt dietak vil amme og amme fordi det kun får til å drikke det som kommer under utdriving. Dermed stimulerer barnet til en høy produksjon selv om det ikke tar ut så mye melk, sier hun.

På ammehjelpens hjemmeside finnes det en god oppskrift på hvordan du kan bli kvitt overproduksjon.

Vær imidlertid nøye med å lese hele listen før du setter i gang.

Hvordan vet jeg at jeg har brystbetennelse?

Hvis brystet er hovent, rødflammet, varmt og smertefullt, kan du ha brystbetennelse.

Sammen med disse symptomene får du kanskje også feber, influensafølelse og frostanfall.

- Brystbetennelse kan forårsakes av brystspreng, tilstoppede melkeganger og bakterier. Førstevalget når det gjelder behandling er hyppig tømming av brystet, og hvis du ikke føler deg syk og merker bedring, er det ingen grunn til bekymring. Kuler og klumper som ikke endrer seg i det hele tatt i løpet av et par dager skal imidlertid undersøkes av lege, og ved sterkt nedsatt allmenntilstand bør du også ta kontakt med lege for bakterieprøve, sier Gurrik.

Barnet er den beste til å få ut melken, så hvis det ikke er for vondt å amme, er det lurt å la babyen spise minst hver andre time.

Hvorfor får jeg såre brystvorter?

Såre brystvorter kan være fryktelig vondt, men også ganske vanlig.

Årsaken er ifølge privatpraktiserende helsesøster Tone Aanderaa ofte feil sugeteknikk.

- Sjekk derfor babyens sugeteknikk hvis du blir sår. Pass på at brystet ikke er for hardt når du legger barnet til, og unngå at barnet bare suger på brystknoppen. Så mye bryst som mulig skal inn i munnen, sier hun.

Hold alltid babyen tett inntil deg når du ammer.

Hva kan forebygge og hjelpe mot såre brystvorter?

Vil du unngå såre brystvorter, er det lurt å la brystknoppen lufttørke etter ammingen.

Gå også gjerne uten BH hjemme.

- Blir du veldig sår, anbefaler jeg en liten pause fra ammingen og heller å pumpe brystet. De såre brystvortene blir nemlig raskere bedre hvis de ikke stadig irriteres, sier Aanderaa.

Smør så litt brystmelk på brystknoppen når du er ferdig, og husk at det ikke er skadelig for barnet å spise fra puppen selv om det kommer blod fra sprekker på brystknoppen.

Er det egentlig greit å gi morsmelkerstatning?

Morsmelk er det beste du kan gi barnet ditt, men heldigvis finnes det gode alternativer for dem som ikke kan amme.

- Du skal ikke ha dårlig samvittighet hvis du ikke kan amme. Mange er oppvokst på flaske, og det viktigste er at barnet får den samme nærheten, kosen og varmen som en baby som ammes får, sier jordmor Maria Svedberg.

Pass på å bruke riktig mengde hvis du bruker morsmelkerstatning.

Hvor mye det er, kommer tydelig frem på pakningen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning