Knuser myter

– Nei, amming ødelegger ikke puppene

Pilotfrue-intervju skapte puppestorm. Dette sier eksperter og hovedpersonen selv.

Pluss ikon
MYTE: Eks- blogger Julianne Nygård er åpen for å fikse på brystene etter amming. Ammekspert Gro Nylander sier det er en myte at selve ammingen forårsaker visuelle brystforandringer.
MYTE: Eks- blogger Julianne Nygård er åpen for å fikse på brystene etter amming. Ammekspert Gro Nylander sier det er en myte at selve ammingen forårsaker visuelle brystforandringer. Foto: Privat / Heiko Jonge, NTB Scanpix
Sist oppdatert

Etter at Julianne «Pilotfrue» Nygård fortalte at hun er åpen for å fikse på puppene når hun er ferdig med å amme barn nummer to, har det stormet i kommentarfeltene.

Mens noen poster kommentarer som «bullshit» og «huff, jeg blir så lei meg av sånne uttalelser», sier andre at de forstår Julianne og at folk må få gjøre som de vil.

Se hva Pilotfrue sier om reaksjonene som er kommet, nederst i saken

En myte

Gro Nylander, fødselslege og ammeekspert, fraråder alle nybakte mødre å droppe ammingen av estetiske hensyn, da selve ammingen har liten innvirkning på fasongen til brystene.

– Det er en myte at amming ødelegger puppene, understreker Nylander.

AMMING ER BEST: Gro Nylander er fødselslege og en anerkjent ammeekspert
AMMING ER BEST: Gro Nylander er fødselslege og en anerkjent ammeekspert Foto: Scanpix

Ammeeksperten forteller at det som forandrer brystene, er brystene utvikler kraftig kjertelvev når man blir gravid. Det fortrenger noe av fettet i brystene.

– Det som er forskjellen på store og små bryst er først og fremst mengden av fett mellom kjertelvevet, legger hun til.

Fire faktorer

Nylander viser til amerikanske studier, og forteller at det er fire faktorer som er viktige når det kommer til brystene og hvordan de ser ut etter at man har fått barn. Ingen av disse er amming.

1. Antall graviditeter

– Det som spiller størst rolle er antall graviditeter. Hvis du i tillegg legger mye på deg i graviditeten, som mange gjør, så legger det enda mer fett på brystene.

– Når du er er ferdig med ammeperioden skrumper kjertelvevet inn igjen. Hvis du dertil blir veldig tynn, er det enda mindre å fylle brystet med. Da har du skrumpet kjertelvev, og fettet du mistet etter svangerskapet kommer ikke tilbake, om du ikke legger godt på deg.

– Da får man lettere det noen kaller flatklemte toppluer, sier hun med et smil.

Les også: Kristine ventet på mensen, fikk i stedet en sjokkbeskjed

2. Alder

I tillegg til antall svangerskap er alder ved graviditet antagelig en viktig faktor.

– All hud strekkes litt med alderen. I dag er førstegangsmødre betydelig eldre enn hva man var tidligere, huden er dermed ikke like elastisk.

NÆRHET: For mange spedbarn kan amming oppleves som en trøst, i tillegg til at det gir dem næring og nærhet.
NÆRHET: For mange spedbarn kan amming oppleves som en trøst, i tillegg til at det gir dem næring og nærhet. Foto: Getty Images

3. Røyking

– Røyking er en veldokumentert faktort. Har man røkt mye i årevis før man ble gravid så vil det også påvirke brystene. De elastiske fibrene på brystet bli dårligere, sier fødselslegen.

4. Soleksponering

– Soling er en annen faktor. Soling skader de elastiske fibrene på brystet, og fører til at de ikke trekker seg tilbake når fettet i brystene blir borte.

Det er total tobakseksponering og soleksponering gjennom livet som spiller inn.

– Det som er viktig å få frem er at det er antall graviditeter og store vektforandringer som primært forandrer. Legger du veldig på deg under svangerskapet for så å gå ned veldig mange kilo, vil det forandre brystene. Da kan man jo få strekkmerker på brystene også.

VAKKERT: Bryster er forskjellige, både før og etter svangerskap og amming, understreker Gro Nylander.
VAKKERT: Bryster er forskjellige, både før og etter svangerskap og amming, understreker Gro Nylander. Foto: Getty Images

Til slutt ønsker hun å poengtere at man aldri skal glemme at bryster kommer i veldig mange forskjellige fasonger.

– Det er mange kvinner som har nydelige bryster, også etter flere svangerskap. Jeg snakket nettopp med en som etter flere lange ammeperioder med glans består blyantesten, sier hun smilende.

Les også: Edvind (1) ble gitt to prosent sjanse til å overleve

Støtter Nylander

Hva er normale endringer etter svangerskap og amming?

Kroppene våre endrer seg gjennom livet, fra barn til ungdom, til gravid, til mamma, til eldre. Det er helt normalt.

Det er vanlig at brystene endrer fasong og/eller blir større eller mindre etter graviditet og amming, på samme måte som resten av kroppen. Mange går opp én eller flere skostørrelser, får strekkmerker, skrukkete magehud, og hoftene blir bredere.

Kroppene våre reagerer ulikt på fasene den går gjennom. Noen vil ha omtrent samme kropp både før og etter svangerskap, mens andre får det de tenker på som en ny kropp, enten de vil eller ikke. Begge deler er like vanlig. Vi har også ulike tanker om hvor viktig dette er.

Noen aksepterer mammakroppen uten å tenke videre over det, eller ser på merkene som et bevis på hva kroppen har bidratt til. Andre liker ikke merkene kroppen har fått, og ønsker å endre på det de kan endre på.

Les mer på ammehjelpen.no

Kilde: ammehjelpen.no

På siden til ammehjelpen.no (se faktaboks) finner man informasjon om amming, og hva det gjør med kvinnens kropp. På siden står blant annet følgende å lese:

– Amming gir ikke hengepupper

– Det er en myte at amming gjør at brystene henger mer enn før. Det er svangerskapet som gjør at brystene kan endre fasong, ikke ammingen.

De skriver videre at forskning viser at det i stor grad er hormonpåvirkningen i svangerskapet som gjør at brystene kan endre fasong, ikke ammingen. Alder, høy BMI, mange graviditeter og røyking kan også bidra til at brystene endrer fasong.

Svarer på kritikken

Småbarnsmamma Julianne Nygård, hvis kommentarer om at hun var åpen for å fikse på puppene etter ammingen provoserte mange, tar nå til motmæle:

- Jeg tror ikke ærlighet rundt kropp er det som fører til mer kroppspress, understreker hun.

– Selvfølgelig ønsker jeg ikke å promotere plastisk kirurgi, men det skjer jo noen endringer med kroppen når man går gravid. Det er vel noe som hører til graviditeten generelt.

Les også: (+) Jeg tok med barna og flyttet inn hos ham. Det skulle jeg komme til å angre på

Ofrer kroppen

Og selv om flere lot seg hisse opp av uttalelsen hennes om at man «ofrer kroppen sin» når man går gravid, står hun for uttalelsen.

ÅPEN: Influenser Julianne Nygård forteller ærlig at hun er åpen for å fikse på brystene etter at hun er ferdig med å amme. Det skapte reaksjoner.
ÅPEN: Influenser Julianne Nygård forteller ærlig at hun er åpen for å fikse på brystene etter at hun er ferdig med å amme. Det skapte reaksjoner. Foto: Privat

– Jeg mener fortsatt at man ofrer kroppen sin når man går gravid, men man gjør det frivillig fordi man selvfølgelig syns det er verdt det. Men det er ingen tvil om at jeg setter meg selv til side under et svangerskap og etterpå . Derfor ønsker jeg å sette mine egne behov først når jeg er ferdig med ammingen og barna har blitt litt større. Da ønsker jeg å ta kontroll over kroppen min igjen.

– Poenget mitt er også at om jeg gjør noe, så vil jeg vente til jeg er ferdig med å få barn og amme dem. Ikke før. Og jeg har heller ikke tatt noen beslutning, så det er absolutt ikke sikker at jeg gjør det.

Les også: (+) Skulle han virkelig forlate meg og barna? Jeg fikk sjokk

Respekt for operasjoner

Til dags dato har Julianne kun gjennomgått én operasjon, det var keisersnittet hun tok da sønnen Severin (2) kom til verden.

– Etter den opplevelsen tar jeg absolutt ikke lett på en operasjon. Jeg vet hvor tøft det er, så dette er en tankeprosess jeg må ta med meg selv.

Responsen fra de rundt seg er også noe hun tar med seg.

– Jeg blir også påvirket av andres meninger, og når mange sier de synes dette er tullete tar jeg det med meg. Jeg er også enig i at mammakroppen er fin som den er. Selv syns jeg jo at keisersnitt-arret mitt er vakkert.

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2020, og sist oppdatert 18/01 2022.

Les også