Hvem er hvem i Andeby

Donalds hund, Bolivar

Les om Donalds trofaste venn, kjæledegge og redningshund!

Publisert Oppdatert

Fødselsdag: 25. juli 1936 i filmen "Alpine Climbers". I filmen skal Pluto og Bolivar redde fjellklatrerne Mikke Mus og Donald. I tegneseriene kom Bolivar første gang 17. mars 1938.

Slektninger: I en dagsstripe midt på 40-tallet hadde Bolivar en hvalp som het Behemoth. c brukte hvalpen i WDC 111, der het han Behe (Norsk oversettelse i nr. 5/51: "Bisken").

Kjæreste: Ingen kjente.

Bosted: I Donald Ducks hus. Som oftest holder Bolivar til inne, men vi har sett hundehuset hans noen ganger.

Yrke: Kjæledegge og (i ett tilfelle) redningshund.

Hobby: Mat og søvn.

Klær: Bolivar er vanligvis kliss naken.

Første opptreden i Norge: Donald Duck & Co nr. 3/1949.
Annet: St Bernhardshundene har i hundrevis av år blitt brukt som redningshund i Alpene. Ole, Dole og Doffen prøvde å bruke Bolivar på samme måte den ene gangen han var offisiell Hakkespetthunden, men hunden ble sparket etter en eneste redningsdåd. Bolivar reddet nemlig Donald og en Hakkespettgeneral i en snøstorm, men spiste opp medaljen sin etterpå, noe man ikke gjør i Hakkespettbevegelsen. Etter dette fant alle ut at Bolivar passer best foran peisen. I et amerikansk hefte fra 1951 kalte Carl Barks hunden for Bornworthy isteden for Bolivar. Dette skyldtes at enkelte i Sør-Amerika hadde klaget over at en hund hadde samme navn som deres frihetshelt Simón Bolivar. Visste du forresten at Bolivar er Andebymester i spillet Dam? Det ble bevist i Donald Duck & Co nr.19/1961!

Bolivar på andre språk:
Norsk: Bolivar
Svensk: Bolivar
Dansk: Barnhard
Finsk: Pulivari
Engelsk: Bilivar/Bornworthy/Borny/Bernie
Tysk: Bernie/Barbarossa
Hollandsk: Loebas
Spansk: Bolivar

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen