hvem er hvem i andeby

Mikke Mus

Les om Mikke Mus, Andebys beste detektiv

Publisert Oppdatert

Fød selsdag: 18. november 1928, i filmen «Steamboat Willie».Slektninger: Mye upløyd mark her, men vi kjenner nevøene Tipp og Topp .

Kjæreste: Minni Mus

Bosted: Mikke bodde en tid i Museby, men det er sansynlig at han nå har flyttet til Andeby.

Yrke: Privatdetektiv. Noen ganger driver han Zoom flyttebyrå sammen med sin gode venn Langbein.

Klær: Disse varierer mer enn Donalds. Den klassiske Mikke har rød bukse med to knapper i.

Første opptreden i Norge: Desember 1948

Annet: Sent i 1927 kom verdens første lydfilm, "The Jazz Singer" med Al Jolson i hovedrollen. Walt Disney skaffet seg straks retten til å bruke lyd på tegnefilmene, og startet arbeidet med den tredje Mikke-filmen. Han kalte den "Steamboat Willie". Filmen ble svært dyr, og Walt investerte alt han eide i den. En kinoeier i New York bestemte seg for å prøve å vise Steamboat Willie, og det ble en enestående suksess. Walts film var snart på alles lepper. Det lille firmaet satte straks igang arbeidet med å legge lyd på de to første Mikke-filmene. Dermed ble Steamboat Willie, som egentlig var den tredje Mikke-filmen, den første som ble vist for publikum, og den første i en lang rekke suksesser fra Disney-selskapet. Walt lagde selv Mikkes stemme frem til 1947. Da var han så opptatt at Jim Macdonald fikk ta over, og han hadde jobben helt til 1983. Etter det har Mikkes stemme vært laget av Wayne Allwine.

En av de fineste komplimenter Mikke har fått, fikk han av Walt Disney selv. På et av de første TV-showene viste Walt seerne rundt i Disneyland. Her sa han: "Jeg håper vi aldri glemmer en ting...at alt dette startet med en mus".

Mikke på andre språk:
Norsk: Mikke Mus
Svensk: Musse Pigg
Dansk: Mickey Mouse
Finsk: Mikki Hiiri
Engelsk: Mickey Mouse
Tysk: Micky Maus
Fransk: Mickey
Italiensk: Topolino
Portugisisk: Mickey Mouse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen