tegneserieskaperen

Carl Barks 1901-2000

Carl Barks var en kjent tegneserieskaper som regnes for å ha gjort mest for Andeby-universet i Disney-tegneseriene. Hans samlede verk er utgitt i Carl Barks Samlede Verk.

Publisert Oppdatert

Carl Barks ble født i Oregon i 1901, og hadde etter hvert en temmelig kronglete karriere bak seg. Som 42-åring følte han seg temmelig mislykket, forteller han selv: "Jeg har alltid vært like uheldig som Donald. Jeg var udugelig som cowboy, tømmerhogger, trykkeriarbeider, stålverksarbeider, tømrer, animator og hønsefarmer. Men alle disse opplevelsene har hjulpet til slik at jeg kunne skrive historier om stakkars uheldige Donald Duck."

Carl Barks startet nemlig som serietegner i 1943. Opprinnelig var det ikke meningen at han selv skulle skrive manuskriptene, men han var så misfornøyd med det første manuset han fikk tilsendt at han endret det før han tegnet historien. Redaksjonen var fornøyd med endringene og Barks fortsatte så med å lage både manus og tegninger de neste 24 årene. Han var utrolig produktiv og skapte 6371 tegneseriesider i nesten 400 historier. I tillegg lagde han 190 forsider. Som pensjonist produserte han mer enn 150 flotte oljemalerier, noen av dem har blitt omsatt for millioner av kroner.

Men tilbake til tegneseriene. Carl Barks ga Donald personlighet og bygde opp en hel verden rundt ham. Heldige Fetter Anton, Magica fra Tryll, B-Gjengen, Hakkespettbevegelsen, Petter Smart og selvsagt Onkel Skrue, de er alle Carl Barks´ verk. Derfor skulle egentlig Kornelius Kvakk-statuen i Andeby vært byttet ut med en statue av den virkelige grunnleggeren, altså Barks selv.

Barks var ukjent for det store publikum til godt ut i 70-årene. De som vokste opp med hans historier på 50- og 60-tallet kalte ham bare den gode tegneren, de kjente ikke navnet hans. Likevel hevdes det at han var det 20. århundres største forfatter, og kanskje en av dem som har betydd mest for den oppvoksende slekts verdensbilde. Er det riktig å påstå dette? Tja, han tegnet historier som har gått i norsk Donald Duck & Co siden 1948, og fram til 1/1 2001 hadde hans historier vært utgitt i mer enn 1.400 blader, album eller bøker her i landet. Med et svært forsiktig gjennomsnittsopplag på 100.000, vil det si et samlet opplag på rundt 140 millioner, bare i Norge! I historiene finnes det korrekte fakta og referanser til geografi, historie, klassisk litteratur, mytologi osv. blandet inn i spennende historier fra eksotiske hjørner av verden. Mang en lærer har med forbauselse fått høre fra elever som sitter inne med overraskende kunnskap at - det har jeg da lest i Donald.?

I 1994 var Carl Barks på Europa-reise,

og i alle hovedsteder ble han hyllet som en blanding av popmusiker og helt. Han møtte statsmenn og kulturpersonligheter, men tok seg likevel tid til å snakke med vanlige fans. Under oppholdet i Oslo forlenget han for eksempel selv et besøk på en utstilling rundt hans liv på Tusenfryd fra planlagte 45 minutter til godt over to timer. Og han la ikke inn årene som 90-åring! Etter Europaturnéen lagde han manus og skisser til to nye historier, "Historien gjentar seg" i 1994 (DD 40-41/94) og "Et sted i Ingensteds" i 1997 (DD 8/2008-bilaget). Samtidig fortsatte karrieren som maler helt fram til noen uker før han gikk bort.

Det er få forunt å oppnå så mye som det denne tegneseriens mester gjorde gjennom et langt liv. Siden det er vanskelig i ord å uttrykke det vi føler for Carl Barks, nøyer vi oss med å avslutte med to: Takk, Carl.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen