hvem er hvem i andeby

Petter Smart

Andebys smarteste oppfinner!

Publisert Oppdatert

Fødselsdag: Januar 1948 da tegneserien «Den mystiske lykketingen» av Carl Barks ble utgitt i USA. I Norge kom denne serien i Donald Duck & Co nr. 5/1953.

Slektninger: Temmelig ukjente. Vi kjenner likevel noen. Bestefaren, Julius Smart, hjalp Skrue da denne var elvebåtskipper. Faren, Fulton Smart, møtte vi som barn i Skrues Liv del 10. Petter har også en nevø, Newton.

Bosted: Verkstedet til Petter ligger på Kampen, en bydel i Andeby. Han er født i bydelen Enga.

Yrke: Oppfinner av alt mulig.

Hobby: Fisking. Han var i sin tid stjernespiller på skolelaget i baseball. Der var han kaster, særlig kjent for "Petters sprøball".

Klær: Tenkehetten er nok det viktigste plagget Petter har. Den hjelper ham når han står fast i oppfinnergjerningen.

Første opptreden i Norge: Mai 1953

Annet: Utenfor Petters fødested står en plakat som opplyser om at «Her fødtes Petter Smart, lekselesermaskinens oppfinner». Dette er likevel bare en av de utallige mer eller mindre nyttige oppfinnelsene Petter har gjort under årenes løp. Han er uten tvil verdens beste oppfinner. Petter har gjort en rekke fantastiske oppfinnelser, og noen mindre fantastiske. I fleng kan vi nevne Petters maleutstyr for broer. Dette spennes på ryggen mens en svever fra brokar til brokar. Utstyret ble brukt med hell da den nifse Strømsbroen ble malt i 1964. Mindre fantastisk var krembørsa, som midlertidig skulle blinde dyret mens jegeren bandt det. Resultatet kunne nok overraske både jegeren og byttet. Det første virkelig geniale han laget var to kasser som fikk dyr til å tenke og snakke som mennesker. Et annet gjennombrudd var alfabetsuppen, en slags tidlig datamaskin. Brukeren fikk svar på spørsmål når suppen ble hellt ut over et bord. Mindre vellykket var bråke-bryteren. Den ble brukt til å slå av lyden på nevøer, men virket også på onkler. Petters smarteste oppfinnelse er likevel Lille Hjelper.

Petter Smart på andre språk:
Norsk: Petter Smart
Svensk: Uppfinnar-Jocke
Dansk: Georg Gearløs
Finsk: Pelle Peloton
Engelsk: Gyro Gearloose
Tysk: Daniel Düsentrieb
Fransk: Géo Trouvetou
Italiensk: Archimede Pitagorico / Giro Rotalibera
Portugisisk: Professor Pardal

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning