Steder og severdigheter

Bystaten Andeby

Visste du at Andeby ikke bare er en by?

Publisert Oppdatert

I mange historier kan det virke som om Andeby er et eget land. Hvorfor skulle ellers Andeby FK delta i fotball-VM?

Carl Barks plasserte Andeby i den oppdiktede delstaten Calisota på USAs vestkyst, og ofte kan det virke som om Andeby rett og slett er en helt vanlig by. Men er den egentlig det? Er Donald amerikansk ? eller er han andebyisk?

I 1966 reiste Skrue, Donald og nevøene til det krigsherjede landet Urolistan på jakt etter en jadeelefant som hadde en skattejakt gjemt i snabelen. Men landet var litt uroligere enn de hadde forberedt seg på, og de måtte finne seg et skjulested. Skrues første tanke var å søke beskyttelse hos Urolistan dersom det ikke var et eget land?

«OK,» tenker du kanskje, «det må være en feil. Andeby er en by, og når Skrue sa ?Andebys konsul? mente han sikkert bare den amerikanske konsulen». Men dette er ikke den eneste historien som viser tegn til at Andeby kan være et eget land. Ambassader og konsulater er ikke så vanlige i Donald-historier ? men idrettsmesterskap er det.

Hver gang det er et fotball-VM, et sommer-OL, et internasjonalt ishockeymesterskap eller et annet verdensomfattende idrettsarrangement som pågår et sted i verden, er Andeby med. Og etter alt å dømme er de med som et eget land. Det er ikke de beste spillerne på Andebykameratene som får lov til å spille på det amerikanske laget i fotball-VM ? det er Andeby FK som deltar i mesterskapet! Det er ikke den amerikanske troppen Donald deltar i dersom han klarer å kvalifisere seg til OL ? det er den andebyiske! Dersom Andeby bare er en helt vanlig by, hvorfor stiller den da med eget landslag i alle idrettene som finnes? Det blir som om Lillestrøm skulle ha et eget OL-lag eller Steinkjer FK skulle delta i fotball-VM.

Og for å gjøre forvirringen fullkommen, deltar ikke Andeby-laget bare i fotball-VM. De deltar også i fotball-EM? Selv om de fleste er enige om at byen ligger i Amerika.

Er Andeby en bystat eller bare en vanlig by? De fleste har gitt opp å finne svaret på dette. Kanskje begge deler? Kanskje ingen av delene? Ligger den i Amerika, og hvorfor bruker de i så fall norske kroner til å betale med der? Eller kanskje Andeby rett og slett er en fantasiby som bare eksisterer i tegneseriene?

Hvem vet.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen