Vond lukt i vaskemaskin

Når gode vaskemaskiner lukter dårlig

Lukter det surt fra vaskemaskinen? Det finnes enkle løsninger for det.

VOND LUKT I VASKEMASKIN: Hvor mange ganger har du ikke opplevd at de nyvaskede klærne lukter vondt, til tross for det friske vaskemiddelet du brukte.
VOND LUKT I VASKEMASKIN: Hvor mange ganger har du ikke opplevd at de nyvaskede klærne lukter vondt, til tross for det friske vaskemiddelet du brukte. Foto: thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Når du vasker klær, forventer du at de ser rene og hvite ut når de kommer ut av maskinen - og ikke minst lukter friskt. Men vi vet vel også alle at det ikke alltid er tilfelle.

Du har kanskje vært sløv med å ta ut klærne med en gang de er ferdigvasket, og kanskje til og med latt det gå så lang tid at du må sette på vasken på nytt?

Da har du nok gjort vaskemaskinen sur.

Vaskemaskiner liker nemlig ikke å holde på klærne lengre enn ytterst nødvendig, og de blir som regel sure om de må sitte klesvakt lengre enn det.

Og hvis du i tillegg er en av dem som foretrekker å vaske i store kvantum, vil mesteparten av tøyet til slutt lukte som et frastøtende sammensurium av svette sokker, surt undertøy og våte håndklær.

Bli kvitt vond lukt i vaskemaskinen

  • Vask tre ganger ved 60 grader med en halv desiliter maskinoppvaskmiddel med klor. Etter hver runde renser du maskinens sil for å forhindre tetting.
  • Vask en gang til ved 60 grader, men nå uten vaskemiddel for å skylle ut restene av klor.
  • Deretter vasker du ytterligere tre ganger ved 60 grader med en halv desiliter eller 30 gram sitronsyre tilsatt i vannet hver gang.
  • Kjør til slutt et skylleprogram eller en 60 graders vask for å rense ut det siste av belegget.

(Bemerk at dette skal gjøres uten tøy i maskinen!)

Kilde: Det danske Forbrugerrådet

Så, hva kan du egentlig gjøre for å hamle opp med en ulydig vaskemaskin?

Forebyggende tiltak

For å forhindre at vaskemaskinen gir sur lukt, er det altså viktig å ikke nøle med å ta ut klærne med en gang vaskesyklusen er avsluttet. Hvis du ikke gjør det, kan nemlig maskinen reagere med å raskt utvikle en muggen lukt.

Heldigvis leveres mange vaskemaskiner med et tidsur eller en forsinkelsesbryter slik at du kan starte den automatisk til et bestemt tidspunkt.

Les også: Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Ikke glem gummiringen

Hvis du har vaskemaskin med gummiring i åpningen må denne vaskes jevnlig, da det kan sette seg vond lukt der.

Leder for forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, påpeker til bonytt.no at gummiringen i døråpningen til maskinen også bør tørkes godt etter hver vask, for å hindre bakterievekst i rester av vann og smuss.

- Er gummiringen flisete og sprukken kan det sette seg såperester og annen ulumskheter inni, noe som vil lukte temmelig vondt etter en stund, sier hun.

Er maskinen forholdsvis gammel, kan det lønne seg å skifte ringen ut.

Les også: Derfor lukter oppvaskmaskinen din vondt

Bakterier i maskinen

Ifølge forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning, Ingun Grimstad Klepp, kan det utvikles bakterier i vaskemaskiner (lukter vondt).

- De som har dette problemet bør vaske på høy temperatur en gang i blant for at dette ikke skal skje.

Også Skaar mener at vond lukt av nyvaskede klær kan oppstå dersom det vaskes konsekvent på 40 °C eller lavere temperatur.

- Det kan da over tid samle seg smuss, fett og avleiringer i maskinen som gir grobunn for vond lukt i maskinen. Den vonde lukten kan smitte over på tøyet.

- For å unngå at det dannes vond lukt i maskinen anbefaler vi at du jevnlig vasker en klesvask på 60 °C eller 95 °C. Maskinen bør også stå åpen mellom hver vask.

Les også: Vasker du sengetøyet i varmt nok vann?

Bruk maskinrens

I tillegg anbefaler Skaar at du bruker maskinrens en gang i uken. Slik gjør du det:

Rensemiddelet brukes på denne måten:

1. Tøm vaskemaskinen for klær og vask doseringsskuffen (som oftest går det an å ta ut skuffen fra maskinen slik at den kan skylles i rennende vann i springen).

2. Vask belgen/gummiringen i døråpningen med en våt klut før hver maskinrens.

3. Fyll posens innhold i hovedvaskkammeret i doseringsskuffen. Lukk vaskemaskinen og kjør et normalprogram på 90 °C eller 95 °C med tom maskin (uten klær). Ved vond lukt i maskinen anbefaler vi at du utfører en eller flere rens med maskinrens ved å følge bruksanvisningen over.

- Det kan også oppstå vond lukt av kroppsnært eller svært skittent tøy som vaskes på for lave temperaturer, påpeker Skaar.

- Dette gjelder for eksempel undertøy, treningstøy, sengetøy og håndklær. Dette er tøy som ofte er tilsmusset med kroppssmuss og bakterier, og som derfor krever en hygienisk vask.

Med hygienisk vask menes vask på 60 °C eller høyere temperatur.

Les også: Derfor lukter doen din vondt

Hvorfor er det skyllemiddel igjen i skuffen?

Det er ikke uvanlig at en liten mengde vann eller skyllemiddel er igjen i skuffen. Konsentrerte skyllemiddel må ofte blandes med vann - spe til en tyntflytende konsistens.

Ta ut vaskemiddelskuffen og rengjør den nøye i varmt vann. Kontroller at kammeret for skyllemiddel er rengjort. Det kan også være nødvendig å rengjøre veggene rundt, der vannet kommer inn i vaskemiddelskuffen.

Bruk gjerne en børste for å fjerne alle rester.

Svart belegg i vaskemiddelskuffen?

Hvis du vasker mest ved lave temperaturer, kan det føre til at det samler seg bakterier.

Ta ut vaskemiddelskuffen og rengjør den nøye i varmt vann. Rengjør også veggene rundt med en børste. Vask deretter med desinfiserende væske.

Ta vare på vaskemaskinen

Kommunikasjonssjef i Bosch og Siemens Hvitevarer, Katrin Ohlander, forklarer til bonytt.no at det som regel ikke skal oppstå sur eller vond lukt i vaskemaskinen.

- Det er veldig viktig å ta vare på vaskemaskinen, og vår erfaring viser at dette er ofte noe forbrukerne glemmer.

- Med vaskemaskinen, som med andre hvitevarer, lønner det seg alltid å se gjennom bruksanvisningen og følge de tips og råd som står der.

Ohlander påpeker at hvordan du bør ta vare på vaskemaskinen ofte kan variere fra produsent til produsent.

Følg også doseringsanbefalingene fra vaskemiddelprodusenten slik at du ikke overdoserer, og ta hensyn til vaskemaskinens maksimale kapasitet i de ulike programmene. Dette reduserer faren for dårlig lukt ytterligere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning