vond lukt i oppvaskmaskin

Derfor lukter oppvaskmaskinen din vondt

Og slik blir du kvitt lukten.

VOND LUKT I OPPVASKMASKIN: Med enkle grep kan du bli kvitt vond lukt i oppvaskmaskinen.
VOND LUKT I OPPVASKMASKIN: Med enkle grep kan du bli kvitt vond lukt i oppvaskmaskinen. Foto: Guro Heiret
Publisert Oppdatert

- Vond lukt kommer hovedsaklig fra smuss og matrester i filter og sluk, opplyser Malin Skaar, leder i Lilleborg forbrukerservice.

Vond lukt i oppvaskmaskin

Skal vi tro Katrin Ohlander, kommunikasjonssjef for Bosch hvitevarer, kan vond lukt også skyldes gammel oppvask som har blitt stående for lenge i oppvaskmaskinen - ofte med stengt dør.

- Skyll melkeglasset med en gang - særlig når du vet at oppvaskmaskinen skal stå en stund før du setter den på, tipser Ohlander.

Hun presiserer at det generelt er viktig å skylle alt du setter inn i oppvaskmaskinen, slik at ikke matrester setter seg fast i filteret. Dette kan nemlig føre til vond lukt, men også at maskinen tetter seg.

- Dersom det er vann i bunnen av maskinen, er dette som regel et tegn på at maskinen er tett, forklarer hun.

Andre ting som kan føre til vond lukt i oppvaskmaskinen, kan være at den ikke har blitt brukt på en stund, og i tillegg stått med døren igjen. Dersom det ligger vann igjen på bunnen av oppvaskmaskinen, kan dette også føre til vond lukt.

Les også: Slik får du riktig temperatur i kjøleskapet

Bli kvitt lukten

For å bli kvitt den vonde lukten, finnes det både kjappe og enkle løsninger.

Ohlander anbefaler blant annet å vedlikeholde maskinen i samsvar med bruksanvisningen. Det kan også være lurt å tørke av innsiden av døren med en fuktig klut med litt oppvaskmiddel på.

Det vanligste er imidlertid å kjøre et renseprogram på maskinen, samt kontrollere alle filtre og spylearmer for å sjekke at ingen matrester har satt seg fast. Hvordan det gjøres står som regel forklart i bruksanvisningen.

Skaar fra Lilleborg forbrukerservice er enig.

- Dersom du er flink til å rense maskinen, vil du oppleve at oppvaskresultatet blir mye bedre, fastslår Skaar.

Hun råder deg derfor til å jevnlig ta ut filteret og skylle det godt, samt rense oppvaskmaskinen - helst en gang i måneden.

- Ta ut filteret og skyll godt, ta ut spylearmer og skyll gjennom (det kan legge seg smuss i de små hullene der vannet kommer ut). Hell maskinrens i kammeret (i tom oppvaskmaskin) og sett på det lengste programmet du har - gjerne med så høy temperatur som mulig, tipser hun.

Denne type rens vil også fjerne kalkbelegg og etterlate blanke flater.

Les også: Derfor lukter doen din vondt

Følg bruksanvisningen

Når du investerer i en hvitevare, uansett om det er en oppvaskmaskin, vaskemaskin, et kjøleskap, ventilator eller en ovn, finnes det en gyllen regel som alltid lønner seg å følge dersom du ønsker at produktet skal leve opp til forventningene, skal vi tro Ohlander.

- Vi får ofte spørsmål fra forbrukerne som allerede er besvart i bruksanvisningen. Å lese bruksanvisningen er vel investert tid, da du fra start har innsikt i hva som skal til for å vedlikeholde din maskin, og hva som skal til for at den skal leve opp til dine forventninger, forklarer eksperten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning