VOND lukt fra toalett

Defor lukter doen din vondt

Vond lukt rundt og fra toalettet er et problem mange har. Slik blir du kvitt den.

VOND LUKT FRA TOALETT: Vond lukt fra eller rundt toalettet er det mange som opplever. Slik blir du kvitt det..
VOND LUKT FRA TOALETT: Vond lukt fra eller rundt toalettet er det mange som opplever. Slik blir du kvitt det.. Foto: Geberit (IFI.no)
Publisert Oppdatert

Selv om de fleste av oss er opptatt av god hygiene på badet, er kloakklukt ofte et vedvarende problem i mange hjem, enten det oppstår rundt toalettet eller fra selveste toalettskålen. Det finnes imidlertid enkle grep du selv kan ta.

Toalettet utsatt for vond lukt

Karina Ødegård er cand. scient. i analytisk kjemi og har jobbet med lukt og luktutfordringer siden 2001, og jobber blant annet som rådgiver i Lukt.no.

Hun forklarer til Bonytt.no at området rundt toalettet er utsatt for vond lukt.

- Slike lukter oppstår i forbindelse med fukt og mikrobiell vekst. Det kan være bakterier eller sopp/mugg, som nyttegjør seg næringsstoffer de finner i bygningsmaterialer eller fra støv/hud/fett og lignende, i kombinasjon med fuktighet.

Området rundt toalettet er spesielt utsatt for vannlekkasjer, eller at det samles mye kondens, så Ødegård råder deg til å være oppmerksom på dette.

- Skjulte rør betyr at vannlekkasjer også kan være skjult, advarer hun.

Les også: Dette gjør du hvis doen er tett

Lukter det tåfis?

Ødegård forklarer at hvis det lukter litt som tåfis/gymbag, er dette noe som kan indikere bakterier, og bruk av steriliserende rengjøringsmidler (for eksempel klorin) og fettfjernende rengjøringsmidler (for eksempel salmiakk) kan være bra.

- Bruk derimot aldri klorin og salmiakk samtidig, da det vil kunne dannes skadelige gasser, understreker lukteksperten.

Vask toalettet

Vonde lukter kan selvsagt også komme fra selveste toalettet. Da kan en toalettbørste være et hendig og effektivt redkap til å skrubbe bort bakterier.

Leder forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, forklarer til bonytt.no at en enkel måte å vaske toalettet på er å helle et rengjøringsmiddel for toalett oppunder langs kanten på toalettet og fordel rundt i skålen.

- La virke noen minutter og børst godt med toalettbørste.

- Bruk engangswipes til å tørke godt over sete og toalettlokk. Ikke glem å også vaske godt på utsiden av toalettet og på baksiden.

Skaar påpeker at selve "spyleknappen" er det mange som glemmer å vaske.

- Denne trykker de fleste på før de vasker hendene, og bør derfor vaskes jevnlig.

- Husk å også vaske gulvet rundt toalettet, kranen på vasken og ikke glem håndtaket på døren til toalettet.

Hun anbefaler å vaske toalettet cirka en gang i uken, men gjerne også før og etter man har hatt besøk.

Varier mellom rengjøringsmidlene

Daglig leder i Aktivt Renhold, Johnny Nilsen, forklarer til Bonytt.no det kan være en fordel å bytte mellom rengjøringsmidler som inneholder stoffer med lav ph mot andre med høy ph.

- Gjør du dette med gjevne mellomrom kan det hindre at det bygger seg opp resistente bakterier på toalettet.

Les også: Slik renser du sluket

Stål mot vond lukt

Mange er kjent med effekten av spesialstål til å fjerne lukt. Det er også mulig å få kjøpt en tilsvarende luktfjerner til toalettet, som ifølge produsenten er evigvarende og skal sørge for at toalettet holder seg friskt.

Metallene i stålet har helt spesielle egenskaper som gjør at svovelholdige forbindelser som skaper vond lukt brytes ned.

Ole Martin Løvvik, seniorforsker ved SINTEF og professor II ved Universitetet i Oslo, har tidligere forklart seg til bonytt.no om fenomenet ved at luktmolekylene bindes til det rustfrie stålet.

- Dette er det ikke gjort mye forskning på, men jeg forstår det slik at dette inntreffer dersom det er svovel i luktmolekylene, og det er det ofte. Rustfritt stål forblir rustfritt, fordi det har evnen til å tiltrekke seg molekyler med svovel.

Hver gang du spyler ned i toalettet, renner vannet over luktfjerneren og lukt skal da fjernes uten kunstig duft eller kjemikalier.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning