Lukt på badet

Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Ofte er årsaken at det er tørt i sluket.

KLOAKKLUKT: Synes du det noen ganger lukter kloakk i baderommet ditt? Årsaken kan være dårlig rengjøring eller uttørkede avløpsrør.
KLOAKKLUKT: Synes du det noen ganger lukter kloakk i baderommet ditt? Årsaken kan være dårlig rengjøring eller uttørkede avløpsrør. Foto: Philippe Dougoud/ThinkStock
Publisert Oppdatert

Du kjenner kanskje til problemstillingen. Det lukter på badet. Ubestemmelige, litt ubehagelige lukter.

Og i noen tilfeller snakker vi ren og skjær kloakklukt, som gjerne kommer opp av slukene eller vasken.

Det er selvfølgelig ingen hyggelig odør å gjøre morgenstellet til, eller kveldsstellet for den saks skyld.

Lokalisering av lukten

Du bør i hvert fall ikke bruke avløpsrens, for det kan bare gjøre det vondt verre.

Lokalisering av lukten er det første du må foreta deg. Du må rett og slett stikke nesen din ned i sluk og avløp.

Dersom du ikke klarer å lokalisere lukten, kan det ifølge det danske nettstedet Bolius.dk være en idé å vaske badet fra gulv til tak.

VOND LUKT: Til tider kan man merke at det lukter vondt fra for eksempel en utslagsvask som er lite i bruk. Det kan skyldes dårlig rengjøring eller at vannet i vannlåsen har tørket ut og gir fritt leide for lukt fra toalettavløpet.
VOND LUKT: Til tider kan man merke at det lukter vondt fra for eksempel en utslagsvask som er lite i bruk. Det kan skyldes dårlig rengjøring eller at vannet i vannlåsen har tørket ut og gir fritt leide for lukt fra toalettavløpet. Foto: Alexander Berg jr.

- Det vil i mange tilfeller løse problemene, skriver de.

Og ifølge forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF, skyldes kloakklukt i mange tilfeller dårlig rengjøring.

Daglig leder Anders Torp hos rørleggerbutikken Comfort Bryn, har også en annen forklaring på dårlig lukt.

- Det kan ha betydning hvordan røropplegget er koblet.

- Vi har sett tilfeller hvor en eller flere vannlåser er utelatt, og da blir det lukt, forteller han til klikk.no.

Les også: Vond lukt på toalettet

Dårlig rengjøring

Dersom lukten i avløpet skyldes dårlig rengjøring, er det ikke noe annet å gjøre enn å gå ned på kne og starte jobben.

Bort med risten og sett i gang med å vaske.

"Deretter skal man skrubbe avløpet så godt man kan og så langt ned i avløpet som mulig", skriver Bolius.dk og anbefaler at man til slutt spyler med dusjen og avslutter med å skylle etter med kokende vann.

- En av de viktigste jobbene man gjør for å hindre lukt, er å sjekke og rense avløpet og sørge for at det holder seg rent, sier Torp.

Kloakk i avløpet

I noen tilfeller skyldes ikke lukt i avløp eller sluk dårlig rengjøring, men rett og slett kloakk.

Årsaken er at kloakk- og avløpsrør er koblet sammen, men uten at det i utgangspunktet skal skape problemer. For vannet i avløpsrøret fungerer som en luktstopper.

Men dersom vannet forsvinner fra avløpsrørene, er det fritt frem for kloakklukten.

- Det er slukets vannlås som hindrer kloakkgassene i å komme ut. Låsen må derfor ha regelmessig tilførsel av vann for å unngå uttørking, forklarer Fiskum ved Vannskadekontoret.

Men dersom den vasken eller avløpet sjelden er i bruk, gir det etter hvert fritt leide for kloakklukten.

Les også: Slik renser du sluket i dusjen

Etterfylling

Det er flere måter å løse problemet med tørre avløp på. Det enkleste er å etterfylle med vann. Da vil lukten ofte forsvinne.

Men dersom dette er et avløp som sjelden får tilførsel av vann, er det risiko for at problemet dukker opp igjen. Da dreier det seg om å hindre uttørking.

ETTERFYLLING: I noen tilfeller kan løsningen på luktproblemet være så enkelt som å etterfylle med vann, slik at vannlåsen, som skal hindre at lukt fra toalettet kommer på avveie, fylles opp.
ETTERFYLLING: I noen tilfeller kan løsningen på luktproblemet være så enkelt som å etterfylle med vann, slik at vannlåsen, som skal hindre at lukt fra toalettet kommer på avveie, fylles opp. Foto: Alexander Berg jr.

- Det finnes jo midler å få kjøpt i butikken som legger seg som en hinne på vannet og hindrer at det tørker ut, forklarer Torp.

- Men også vanlig matolje fungerer godt.

Det som er viktig å huske på i denne sammenheng er å fylle med vann først, slik at matoljen, eller hva du bruker, legger seg på toppen.

Problemer med luftingen

Men dersom problemet vedvarer, til tross for etterfylling av både vann og matolje, ligger problemet sannsynligvis et annet sted enn i et uttørket avløp.

- Problemet kan også skyldes dårlig lufting, som igjen kan skape undertrykk i systemet og forårsake at kloakkluften trenger opp i sluk og avløp, utdyper Torp.

- Årsaken til dette kan være at utluftingen er feildimensjonert eller at den er feilmontert. Generelt bør det alltid være utlufting over tak.

LUFTING: Utlufting er viktig i boligens avløpssystem, fordi det blant annet hindrer undertrykk og risiko for at lukt fra toalettavløpet stiger opp i slukene.
LUFTING: Utlufting er viktig i boligens avløpssystem, fordi det blant annet hindrer undertrykk og risiko for at lukt fra toalettavløpet stiger opp i slukene. Foto: Alexander Berg jr.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning