Tine av fryser

Dette bør du gjøre nå

Bruk sprengkulden til å tine av fryseren.

TINE AV FRYSER: Du bør bruke denne vinterens sprengkulde til å tine av fryseren.
TINE AV FRYSER: Du bør bruke denne vinterens sprengkulde til å tine av fryseren. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Publisert Oppdatert

Kulden skaper utfordringer for mange boligeiere, men kuldegradene er kan også komme til nytte.

De er for eksempel ypperlige til å fjerne alle små krypdyr som måtte kravle rundt i sengetøyet ditt.

Kulden er også din beste venn om du har et fryseskap som må avrimes. Og det har mange av oss, selv om andelen avrimingsfrie frysere stadig øker.

Dersom du lar rimet vokse inne i fryseren, får det betydning både for fryseskapets energiforbruk og for kvaliteten på maten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ISDANNELSE: Mange opplever at det med tiden bygger seg opp is i fryseskapet. Det får blant annet følger for skapets effekt. En avriming vil derfor være nødvendig med jevne mellomrom.
ISDANNELSE: Mange opplever at det med tiden bygger seg opp is i fryseskapet. Det får blant annet følger for skapets effekt. En avriming vil derfor være nødvendig med jevne mellomrom. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Høyere energiforbruk

For hver gang du åpner døren til fryseskapet slipper du inn litt fuktig luft. Den setter seg av på fryseelementene inne i skapet. I tillegg vil matvarene som du legger inn avgi fuktighet, såkalt diffusjon.

Holdbarhet i fryseren

Lagringstiden avhenger av en rekke forhold, men som en tommelfingerregel gjelder dette for holdbarhet ved minus 18 grader:

 • Mager fisk – 3 til 6 måneder
 • Fet fisk – 1 til 2 måneder
 • Fete kjøttyper – 3 måneder
 • Magert kjøtt – fra 6 måneder (svinekjøtt) til 18 til 19 måneder (noen typer vilt)
 • Hakket kjøtt – fra 2 til 16 måneder, avhengig av fettinnhold
 • Fjærkre – fra 3 til 10 måneder, avhengig av fettinnhold
 • Frukt og grønnsaker – 10 til 12 måneder
 • Bakverk – fra 2 til 8 måneder, avhengig av fettinnhold
 • Gryteretter - maks tre måneder
 • Retter som er laget av opptint rødt kjøtt kan godt fryses ned igjen
 • Varer med "Siste forbruksdag…." må innfryses i god tid før dato for siste forbruksdag.

Kilde: Mattilsynet

- Isen som samler seg på elementene vil fungere som en isolasjon, som igjen vil medføre at kompressoren vil måtte jobbe mer og oftere for å produsere tilstrekkelig med kulde, forklarer  Armin Hafner, professor ved Institutt for Energi og prosessteknikk ved NTNU.

Selv i moderne fryseskap med såkalt NoFrost-teknologi kan det danne seg rim, og det kan skyldes at avrimingsfunksjonen ikke er optimal.

- I utgangspunktet skal en NoFrost-teknologi fungere optimalt, og du skal ikke behøve å tine av.

Men dersom det likevel kommer rim og is inne i skapet, kan det skyldes at den automatiske avrimingen ikke skjer ofte nok, sier produktansvarlig hos Miele, Tommy Holm-Christoffersen.

- I så fall bør du ta kontakt med leverandøren av fryseskapet.

Skaper ujevn temperatur

Det beste for maten i et fryseskap er at det er jevn temperatur. Men selv om måleren på kjøleskapet viser det samme antallet kuldegrader, er ikke det ensbetydende med at temperaturen i skapet er jevn.

- Dannelsen av rim kan påvirke temperaturmåleren, slik at temperaturen som måles ikke er den samme i hele skapet. Det kan også oppstå ujevn temperatur som følge av at det for eksempel er plassert en fersk matvare rett ved frosne varer. Dersom døren står alt for lenge åpen, vil dette også kunne påvirke temperaturen, utdyper Hafner, og legger til at dersom temperaturen i fryseren går opp og ned vil det kunne påvirke kvaliteten på matvarene på lang sikt.

For å redusere risikoen for for store temperatursvinger er hans råd at du blant plasserer varer som skal nedfryses i en separat del og flytter dem senere til et annet sted i fryseren.

Tørker ut maten

- Oppbygging av iskrystaller direkte på maten vil kunne føre til at fuktighet trekkes ut av matvaren, og man kan blant annet få et tap av næringsstoffer når maten tines, forklarer Eva Lillebakken, seniorrådgiver hos Mattilsynet.

- Det mest ideelle er at temperaturen i fryseren er jevn og lav. Iskrystaller på maten vil indikere at det har vært svingninger i temperaturen.

Hun råder til at dersom du skal tine matvarer som kjøtt og fisk som det har dannet seg rim på, vil den beste metoden være å tine det langsomt i kjøleskapet.

- Det vil også være den beste metoden generelt sett, med unntak av brød som kan tines på kjøkkenbenken.

Slik avrimer du

Ifølge Armin Hafner er den beste metoden for å avrime et fryseskap å sette inn en kjele med varmt vann og lukke døren.

- Det er viktig at prosessen får gå sin naturlige gang og at du ikke begynner å skrape av isen på fryseelementene, fordi dette kan skade dem. Når skapet er avrimet er det viktig at man tørker godt innvendig før oppstart igjen.

Opplæringsleder hos Electrolux, Leif Eliassen Neksum, sier at det ikke er nødvendig med en særskilt prosedyre når fryseren skal igangsettes.

- Generelt er det bare å legge matvarene inn igjen og starte opp skapet. Noen fryseskap har en spesiell innfrysingsfunksjon som man kan benytte.

Han råder også til å sjekke den såkalte innfrysningskapasiteten til skapet. Denne sier noe om hvor mange kilo mat fryseren kan fryse per døgn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AVRENNING: De fleste nye fryseskap har en dryppnese nederst i skapet for avrenning av smeltevann.
AVRENNING: De fleste nye fryseskap har en dryppnese nederst i skapet for avrenning av smeltevann. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

Fryseren trenger også en vask

Selv om du har et moderne fryseskap som ikke behøver å avrimes, bør du likevel benytte deg av den muligheten den kalde årstiden gir til å tømme fryseren.

- Det som kan være problemet med de isfrie fryseskapene er at forbrukerne tenker at man ikke behøver å gjøre noe med dem, utdyper Eliassen Neksum.

- Men det er feil, for det kan bli liggende bakterier i fryseren som kan avsettes på nye matvarer som blir lagt inn.

Derfor er anbefalingen fra Eliassen Neksum at fryseskapet rengjøres én til to gang i året.

- Og da er det en ypperlig tid å gjøre det på, men det er ikke en krise om man gjør det selv om det er plussgrader ute, for rengjøringen tar så kort tid at frysevarene ikke vil ta skade av å ligge utenfor fryseskapet.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning