Strømutgifter

Uvanene som gir deg høyere strømutgifter

Skal du spare strømutgifter, bør du i hvert fall slutte med disse tingene.

ENERGITYV: Gamle gryter trekker mer energi enn moderne, og spesielt dersom man ikke bruker lokk. Da kan energiforbruket bli opp til fem ganger høyere.
ENERGITYV: Gamle gryter trekker mer energi enn moderne, og spesielt dersom man ikke bruker lokk. Da kan energiforbruket bli opp til fem ganger høyere. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Strømsparing handler ikke bare om å iverksette tiltak, men også om å tenke igjennom sine dagligdagse vaner.

Gamle gryter og panner stjeler mer energi enn du tror. Ifølge Enova bruker du gjennomsnittlig 50 prosent mindre strøm på matlaging med moderne gryter.

Årsaken er at de gamle kjelene har ujevn bunn, og da går mye av varmen fra kokeplaten til spille.

- Beregninger viser at dersom man bruker gamle kjeler med ujevn bunn og uten lokk, vil man bruke opp til fem ganger så mye energi på vannkoking enn om man hadde brukt en moderne kjele, forteller Trond Paasche hos Enova Svarer til klikk.no.

I tillegg går det mye energi til spille dersom man bruker gryter som er mindre enn stekeplaten. Bare to centimeter forskjell kan utgjøre 25 prosent større energibruk.

Da er det ifølge Enova bedre å bruke kjeler som er litt større enn kokeplaten.

25 prosent å spare

Enovas sparetips - bruk av elektriske artikler

Riktig kokekar

Hvis bunnen av gryten eller pannen er skjev eller bulet, bruker du opp til 50 % mer strøm. Gryte eller panne skal passe til kokeplaten. Heller for stor gryte enn for liten.

Mindre vann

Pasta, ris, poteter, grønnsaker og egg kan du koke i langt mindre vann, enn de fleste pleier. Du kan f.eks. spare 30 % strøm ved å koke med mindre vann.

Utnytt ettervarmen

En alminnelig kokeplate er varm lenge etter den er slukket. Den varmen kan du utnytte ved å slå av noen minutter før maten er helt ferdig.

Kasserolle i stedet for ovn

Hvis det er mulig, tilbered maten på kokeplaten eller i mikrobølgeovnen i stedet for i ovnen. Så sparer du opp til 70 % på din strømregning.

Tin opp maten

De fleste frosne matvarer skal tines opp, innen du tilbereder dem. F.eks. er strømforbruket op til 50 % høyere, hvis koteletter ikke er tint opp, før de stekes.

Gode råd om frysere

Kjøl matvarer ned, før du setter dem i fryseren, og tin opp mat fra fryseren i kjøleskapet.

Skyll ikke av

Det er en myte, at man skal skylle serviset, før man setter det i oppvaskmaskinen. Moderne oppvaskmaskiner vasker rent, selv om du kun skraper maten av tallerkenene. Still det skitne serviset i maskinen like etter bruk, og lukk døren helt, så matrestene ikke tørker inn.

Flere tips finner du hos Enova.

Så mye energi bruker de elektriske apparatene

Mange sover med åpent vindu. I tillegg til at det kan skape fuktproblemer og dårlig søvn, kan det åpne vinduet også suge mye varme ut av boligen.

- Vi tilhører jo dem som mener at det å sove med åpent vindu er en god ting, men gjør du det på feil måte kan mye energi forsvinne ut soveromsvinduet, sier seniorrådgiver Knut Ivar Edvardsen i SINTEF Byggforsk.

- Har man ovnen stående på i soverommet vil varmen bare stikke av ut vinduet, og om det i tillegg er dårlig isolasjon mot oppvarmede naborom, vil dette forsterke den negative effekten.

Ifølge Edvardsen har man beregninger som viser at ellers identiske boliger kan redusere energiforbruket med opptil 25 prosent bare ved å være bevisst på brukervanene i forhold til elektriske artikler og installasjoner.

Sjokklufting

Til de som liker å ha et lite gløtt på vinduet for å regulere inneklimaet, gir Edvardsen følgende råd:

- Sett heller vinduene på fullt gap i noen få minutter, og steng dem så igjen.

Komfortvarme er dyr varme

Ifølge Edvardsen ligger det mye god energiøkonomi i å holde temperaturen innenfor et intervall på 19 til 22 grader.

- For hver grad man øker temperaturen over 22 grader, kan strømregningene stige med fem prosent.

Ifølge forskere kan en av bieffektene ved å senke temperaturen være en slankere kropp.

Mindre vann i kasserollene

Vann er et av de mest energikrevende mediumene å varme. Bruker du for eksempel mindre vann i grytene når du skal koke, kan man ifølge Enova spare 30 prosent.

Et annet innspill går på å bruke trykkoker når man skal koke noe over lang tid. Trykkokeren kan gi en strømbesparelse på 40 prosent, fordi den koker maten ferdig på en tredjedel av tiden.

Rim i fryseren

Man vil kanskje tro at rimet i fryseren er et tegn på at den fungerer godt, og det gjør den nok også, men rimet fører også til at fryseren bruker mer energi. Årsaken er at rimet virker isolerende på fryseelementene, slik at de trekker mer energi for å holde temperaturen konstant.

- I enkelte tilfeller kan en fryser stå og dure hele tiden, forklarer Paasche.

Rådet fra Enova er derfor å rime av fryseren dersom rimlaget er tykkere enn fem millimeter.

Skru av stekeplaten før du er ferdig

De tradisjonelle stekeplatene av jern holder lenge på varmen. Ifølge Enova kan man derfor unytte den såkalte ettervarmen ved å skru av stekeplaten noen minutter før du er ferdig med å tilberede maten.

Strømslukende elektronikk

Lar du dekoderen til kabelanlegget stå på selv om du ikke ser på TV, suger den strømpengene ut av lommeboken din. Rett nok trekker den ifølge Paasche bare 16 W i hvileposisjon, men har du i tillegg en DVD-maskin og annen elektronikk som står og later seg, hoper det seg fort opp på strømregningen.

Og den som har et spillkonsoll stående påslått, hele tiden, kan se frem mot en ekstra strømregning på over tusenlappen i året.

Rådet fra Paasche er derfor at man bruker strømbryteren så ofte man kan.

Skyll med kaldt vann

De fleste skyller av tallerkener, glass og bestikk før det settes i oppvaskmaskinen.

Ifølge Paasche er det rent energisløseri å benytte varmt vann til denne skyllingen, fordi oppvaskmaskinen uansett vil bruke en gitt mengde varmt vann.

- Beregninger viser at oppvaskmaskiner er energisparende i forhold til å ta oppvasken for hånd.

Les også:

10 kjappe klimatiltak

Triksene du sparer tusenlapper på i vinter

Slik holder du sprengkulda ute

Her får du de beste vinterdekkene billigst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning