HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Hvordan kan man behandle slitt skifer?

Vi har skifer ved inngangen på hytta. Fugene har etter mange år fått en slitt og ru overflate. Hvordan kan vi behandle det? Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
SKIFER: Hvordan behandler vi slitt skifer?
SKIFER: Hvordan behandler vi slitt skifer? Foto: Illustrasjonsbilde: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Vi har skifer ved inngangen på hytta. Fugene har etter mange år fått en slitt og ru overflate. Kjenner dere til om det er stoff som kan smøreseller pensles over som en forsterker?

S.R.

Svar:

Her finnes det to metoder ifølge fagfolk vi har snakket med. En riktig ogholdbar, og en lettvint. Vi anbefaler den holdbare, det som kalles refuging:

1. Bruk om nødvendig en fugeskrape slik at fugen blir noe dypere.Refuging krever gjerne minimum 2 mm dybde.

2. Støvsug og vask arealet med steinrens utblandet 25 %, bruk lett fuktet klut.

3. Refug med en fugemasse som har sandfarge. Sandfargen i fugemassen må være naturlig slik at den ikke kan vaskes ut.

4. Vent til fugen begynner å herde noe før glatting og utjevning. Det gjøres med lett fuktet svamp. Vask deretter av overskytende fugemasse i flere omganger slik at alt tørkeslør blir borte og det er skikkelig rent.

5. Vask og skrubb arealet dagen etter med steinrens utblandet 50 %.

6. Impregner gjerne når arealet er knusktørt.Den lettvinte: Du kan også behandle med det som kalles porefyller. Den metoden er vann- og akrylbasert og beregnet på innvendig bruk. Den jevner ut små ruheter noe, og gjør overflaten glattere.

Mange strøk av denne vil fylle opp og beskytte, mengir et kunstig og blankt utseende. Jo flere strøk, desto blankere. Behandlingen må gjentas etter behov og slitasje.

På et kjøkkengulv vil du for eksempel måtte gjenta behandlingen to ganger pr. år.

Det er også nødvendig å fjerne denne heltannethvert år med impregneringsfjerner, for deretter å porefylle arealet på nytt. Med andre ord: Lite jobb på kort sikt, mye jobb på lang sikt.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2023.

Les også