brune flekker i gresset

Slik blir du kvitt brune flekker i gresset

Plenen trenger hyppig gjødsling og godt med sand i jorda.

BRUNE FLEKKER PÅ GRESSPLENEN: Når sommeren endelig er her og man skal nyte hagen og plenen, er det lite hyggelig med slike flekker midt i det grønne. Men de kan ganske enkelt repareres.
BRUNE FLEKKER PÅ GRESSPLENEN: Når sommeren endelig er her og man skal nyte hagen og plenen, er det lite hyggelig med slike flekker midt i det grønne. Men de kan ganske enkelt repareres. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images
Publisert Oppdatert

Brune flekker midt på plenen er en plage for mange - enten med dødt gress, eller flekker helt uten gress. Heldigvis er det enkelt å få bukt med problemet.

- Årsaken til slike flekker er som regel at et islag har blitt liggende på gresset og ført til at plenen ikke har fått nok luft - såkalt isbrann på plenen. Det kan også skyldes sopp, men man reparerer det på samme måte, forteller gartner og redaksjonsmedarbeider i Hageselskapet, Marianne Uteng.

Hun anbefaler deg å vente med å fikse på plenen til den har tørket litt opp etter vinteren, slik at plenen ikke bare blir leirete når du tråkker rundt for å reparere den.

Bukt med brune flekker på gress

Gartner hos Mesterhagen i Askøy, Nina Borkner, anbefaler deg å finne fram rive, spade, sand, jord og frø.

- Du bør rake godt på stedet som er brunt, gjerne grave noen centimeter ned i jorda og strø sand og eventuelt litt ny jord over. Deretter sår du med nye gressfrø, sier Borkner.

Hun anbefaler å så med reparasjonsfrø når du lapper plenen på denne måten, fordi disse spirer raskere. Slike frø får du kjøpt i alle plantebutikker og hagesentre.

Uteng anbefaler også reparasjonsfrø, men legger til at veksten fra slike frø kan være litt grov. Dersom du har en fingrodd og jevn plen, kan det være bedre å så med en finere frøblanding, selv om det da vil ta lengre tid før gresset vokser opp. Når gresset er noen centimeter høyt, kan du klippe det på vanlig måte.

Brune flekker kan også skyldes at du sådde for lite eller ujevnt da planen ble sådd. Uansett vil samme fremgangsmåte hjelpe.

- Veldig mange ville tjene mye på å rake godt om høsten med en jernrive og strø sand over plenen. Det gir mer luft ned i jorden, noe som plen og planter har behov for, sier Borkner.

Les også: Slik planter du blomster i potter

Gjødsle ofte og lite

Hun understreker at det er viktig å gjødsle godt. Det er imidlertid lurt å vente med å gjødsle og så frø til man er trygg på at det ikke kommer flere frostnetter.

- Hvis du gjødsler for tidlig, vil det bare regne bort, det trekker ikke ned før jorden er tint. Og hvis du sår for tidlig, gir du mest mat til fuglene, som gjerne spiser frøene, sier Borkner.

Generelt er det alltid best å gjødsle ofte og lite, enn å helle på mye en sjelden gang.

- Det finnes mange ulike typer gjødsel og det er viktig å passe på mengden. Se bakpå pakken hva som er anbefalt mengde for en sesong. Denne mengden bør du porsjonere ut og bare gjødsle med litt av gangen, gjerne fire-fem ganger i løpet av sesongen, sier Uteng.

Hvis du har sådd ny plen, bør du vente med å gjødsle til plenen har etablert seg. Mange vegrer seg for å bruke naturgjødsel fordi de er redde for vond lukt, men de nye gjødseltypene er så luktsvake at dette ikke er noe å bekymre seg for lenger.

Les også: Slik vasker du terrassen

Dropp kalkingen

Hvis du er en av dem som ikke raket opp plenen og strødde sand i høst, så kan du gjerne gjøre det tidlig om våren, før du setter i gang med gjødsling og såing av frø. Det kan være lurt å rake litt mildere om våren, gjerne med en plastrive som bare fjerner det øverste laget, slik at du ikke ødelegger plenen like før våren setter inn for fullt.

Kalking kan du trolig droppe. Tidligere var det et kjent problem med sur nedbør mange steder i Norge og da ble man anbefalt å kalke jorden for å gjøre den mindre sur.

- Nå er det ikke sur nedbør, men mange husker fortsatt det gamle rådet og heller på med kalk. Jeg vil heller anbefale at man raker godt om høsten og strør sand ut i hagen, fordi det i veldig mange tilfeller er luft som mangler nede i jorda. Strø sand og så gjødsle godt, det vil hjelpe mye mer enn kalkingen, som er helt feil hos mange, sier Borkner.

Les også: Slik lager du din egen urtehage

Vent på varmen før du sår plen

Gressfrø trenger høyere temperatur for å spire enn det gresset trenger for å vokse. Borkner mener det sjelden lønner seg å så en ny plen før vi kommer ut i mai, selv om det er varmt i været.

- Om våren tar det tre-fire uker fra såing til spiring. Om sommeren og høsten tar det omtrent to uker. Det er lite forskjell på resultatet om du sår 5. april eller 15. mai. Hvis du sår tidlig er frøene utsatt for å bli spist av fugler og det renner ofte vekk i regnvær, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning