Oppbevaring garasje

Dette bør du ikke oppbevare i garasjen i vinter

Disse tingene bør du plassere frostfritt i vinter.

OPPBEVARING GARASJE: Noen ting egner seg ikke for oppbevaring i garasjen på vinteren. Vet du hva det er?
OPPBEVARING GARASJE: Noen ting egner seg ikke for oppbevaring i garasjen på vinteren. Vet du hva det er? Foto: Yvonne Ringnes Nilsen
Publisert Oppdatert

Garasjen er et sted hvor vi oppbevarer så mangt, og for mange er garasjen et naturlig sted å oppbevare gjenstander som for eksempel høytrykksspyler og maling.

Det kan imidlertid være lurt å tenke seg om to ganger før du setter slike ting i garasjen - særlig nå som vinteren er rett rundt hjørnet.

Oppbevaring i garasje

Henning Haga er malemester og teknisk serviceingeniør hos malingprodusenten Jotun. Han understeker at alt av malingprodukter bør oppbevarer i plussgrader innendørs og ikke i en garasje der temperaturene kan synke til under frysepunktet.

- Dersom maling fryser, vil den bli ødelagt. Jeg anbefaler folk å oppbevare maling innendørs og aller helst i et rom hvor det er over 10 plussgrader, sier Haga.

Ikke i garasjen på vinteren:

  • Maling
  • Høytrykksspyler
  • Batteridrill
  • Annet el-verktøy med batteri
  • Akryl-, lim- og silikontuber
  • Bøker
  • Klær
  • Hagemøbelputer
  • Puter til båten

Han påpeker at det er enkelt å se om malingen har frosset.

- Malingen blir kornete og seig. Dessuten mister den egenskapene sine og du risikerer at malingen flasser av og at den falmer, forklarer han.

Les også: Slik gjør du hagemøblene vinterklare

Høytrykksspyler uten frostvæske

Ole-Erik Kristiansen, servicesjef hos høytrykksspylerprodusenten Nilfisk, påpeker at høytrykksspylere som ikke har blitt tømt for vann og tilført frostvæske, mest sannsynlig vil fryse i stykker i en garasje hvor det blir minusgrader på vinteren.

- Hver eneste vår ringer det inn kunder til oss som fortviler over at spyleren har gått i stykker. Det å stå inne, er ikke det samme som å stå frostfritt, påpeker han.

Høytrykksspyleren bør plasseres på en frostsikkert plass dersom du ikke tar deg bryet med å fylle den med frostvæske.

- Med frostvæske kan den trygt stå ute, selv i minusgrader, sier Kristiansen.

Han legger til at frostvæske uansett er fint for maskinen når den skal stå i en lengre periode uten å brukes. Frostvæske smører nemlig maskinen innvendig.

Les også: Disse plantene må inn

Muggsopp angriper bøker

Jens K. Haugfoss, formann i Norsk Antikvarbokhandlerforening, påpeker at fuktige garasjer absolutt ikke er stedet du bør oppbevare bøker.

- Det kommer selvsagt an på garasjen. Det finnes sikkert nye, moderne garasjer der det hadde gått bra, men alt i alt er det luftfuktigheten som avgjør, sier han og legger til at han selv ville vært svært skeptisk til å kjøpe bøker som noen hadde oppbevart i en garasje.

Haugfoss påpeker at dersom det er høyere luftfuktighet enn 60 posent i garasjen, egner det seg ikke til bokoppbevaring.

- Det kan fort komme muggsopp og da er bøkene ødelagte. Da vil jeg heller anbefale å ha bøkene på loftet, der det ofte ikke er fuktig, men heller temperaturforandringer, sier Haugfoss.

Les også: Luften du puster inn kan inneholde mugg

Batteridriller og elverktøy

Ole Johan Utklev, varehussjef ved Coop Obs Bygg i Sarpsborg, forteller at det lønner seg å ta inn batteridriller og elverktøy med batteri fra garasjen på vinteren.

- Dette er ting som veldig mange oppbevarer i garasjen, men det er viktig å huske på at batteriene vil bli svekket av kulden. Jeg vil anbefale alle med slike redskaper til å ta de inn før frosten kommer for å sikre lengst mulig levetid på batteriet.

Han nevner også at både akryl, lim og silikon-tuber er produkter som bør oppbevares innendørs i plussgrader på vinteren.

- Dette er produkter som ikke tåler frost og som vil miste egenskapene sine, advarer han.

Les også: Du legger fortere merke til mus enn rotter i boligen

Hageputer og klær

Det kan fort bli både fuktig og rått i garasjen på vinteren når du kjører inn en bil som er dekket av snø. Derfor blir det feil å oppbevare klær og annen tekstil ettersom det kan danne seg jordslag.

Arnt-Willy Hjelle, utviklingssjef for miljø og logistikk i Fretex Norge, understreker at tekstiler er utsatt.

- De færreste har en garasje som egner seg til oppbevaring av klær. Klær bør oppbevares i et rom som er tørt og ikke sammen med bensinkanner, motorsag eller bildekk. Det kan forringe kvaliteten og gi lukt til tøyet. Tekstiler suger til seg lukt, påpeker Hjelle som anbefaler tørre rom eller loft til oppbevaring av klær.

Et tips er dessuten å plassere små poser med kuler som tiltrekker seg fuktighet, blant tøyet. Slike poser som ofte følger med når du kjøper nytt tøy.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning