Hagemøbler og vedlikehold:

Vinterklare hagemøbler

Sørg for at hagemøblene blir plassert tørt når høsten kommer.

HAGEMØBLER OG VEDLIKEHOLD:: Alle hagemøbler bør få en ordentlig vask før de stues bort for vinteren.
HAGEMØBLER OG VEDLIKEHOLD:: Alle hagemøbler bør få en ordentlig vask før de stues bort for vinteren. Foto: Kristian Owren/ifi.no
Publisert Oppdatert

Høsten har uunngåelig innhentet oss. Enn så lenge kan vi nyte mange lune kvelder ennå, men mulighetene for å sitte ute blir stadig færre og til slutt er det bare å rydde bort hagemødblene.

Spørsmålet er hva du skal gjøre med dem.

Mest av alt er det viktig at du plasserer dem tørt, og med god lufting.

Og ikke tro at plastmøblene er motstandsdyktige mot vær og vind og tåler å stå ute. Det vet alle som har sett plaststolene sine blekne og bli skitne, for aldri å bli helt bra igjen.

- Det beste er at hagemøblene får stå tørt, og uten for mye tilgang på fuktighet, sier innkjøpskoordinator hos Hageland, Knut Tveit.

Slik gjør du hagen klar til vinteren

Tremøbler

I følge Tveit bør tremøbler stå innendørs, og tørt.

Men de skal heller ikke plasseres for tørt og lunt.

Blir de stående i romtemperatur høsten og vinteren gjennom, kan resultatet bli at treverket blir så tørt at det sprekker.

En oppbevaring som svinger med utendørstemperaturen er derfor den beste, gjerne i en garasje eller en bod.

Dersom man ikke har plass til å oppbevare møblene innendørs, må de i det minste stå godt tildekket.

Men sørg for at det er god gjennomlufting under presenningen, for å unngå at det dannes mugg.

Når det gjelder teak, kan disse, Oasen Hageland, stå ute året rundt, fordi teaken er behandlet med olje som gjør den motstandsdyktig mot vær og vind. Det er imidlertid viktig at teaken behandles jevnlig.

Les også: Slik lager du hagemøbler på egenhånd

Kunststoffmøbler

Hagemøbler i kunststoff er gjennomgående mer robuste enn treverk. De behøver derfor ikke stå innendørs, men må i det minste tildekkes.

- Er det stål sammen med kunststoffet, skal man være klar over at det kan begynne å ruste dersom det blir utsatt for fuktighet, utdyper Tveit.

Plastmøbler bør ikke stå uten gjennom høst og vinter. Kan de ikke laghres inne, bør de i det minste dekkes til med en presenning
Plastmøbler bør ikke stå uten gjennom høst og vinter. Kan de ikke laghres inne, bør de i det minste dekkes til med en presenning Foto: yisris på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.

En grunn til at kunststoffmøbler bør stå tildekket, er at plast inneholder kalk som tiltrekker seg skitt. Det har alle erfart som har sett hagemøblene skifte farge fra hvitt til gråskittent.

Les også: Velg riktig terrassevarmer

Rengjør før lagring

Tveits råd før møblene settes til vinterlagring er å vaske dem med varmt vann og såpe.

Alle hagemøbler, uansett om de er laget av tre, plast eller kunstrotting, bør vaskes før de settes bort for vinteren.

VINTERLAGRING HAGEMØBLER: Noen kunststoffmøbler kan tåle å stå ute året rundt, men er det stål i konstruksjonen er det risiko for at denne ruster. .
VINTERLAGRING HAGEMØBLER: Noen kunststoffmøbler kan tåle å stå ute året rundt, men er det stål i konstruksjonen er det risiko for at denne ruster. . Foto: andybullock77 på Flicker.com. Noen rettigheter reservert

Hagemøbler i tre vaskes, tørkes og påføres olje, beis eller tilsvarende. Du bør også inpregnere bein på bord og stoler med olje for å beskytte treverket mot fukt. Hagemøbler i kunstrotting og plast som sies å være vedlikeholdsfritt, burde du også vaske.

Spyl dem i det aller minste med hageslangen, og tørk så av dem med en klut. Vil du ha dem ordentlig rene, finnes det en rekke rengjøringsmidler.

Spesiallagde presenninger

For de møblene som blir stående ute, finnes det et par måter å dekke dem til på. Man kan få tak i en vanlig presenning å dekke dem.

Den som vil ha et mer stilrent dekke til hagemøblene, kan kjøpe spesialtilpassede overtrekk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning