rotter og husmus

Du legger fortere merke til mus enn rotter i boligen

Men begge kan forårsake store skader.

ROTTER OG HUSMUS: Mus finner enkelt veien inn i boligen din, og trenger bare en åpning på 5-6 millimeter. Så lenge den får inn hodet er det nok.
ROTTER OG HUSMUS: Mus finner enkelt veien inn i boligen din, og trenger bare en åpning på 5-6 millimeter. Så lenge den får inn hodet er det nok. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Du kaster sikkert matrester ned i avløpsrøret, som riskorn og brødsmuler. Og rundt juletider har nok de fleste av oss falt for fristelsen til å helle ribbefettet ned i avløpsrøret.

Men nede i røret kravler det rundt vesener som står med åpen munn og tar i mot det du sender ned i rørene.

Men når de ikke finner mer der, prøver de å ta seg inn i boligen på jakt etter mer.

Og de er spesialister til å ta seg inn i boligen, om de så må gnage seg igjennom hindringer.

- Det mest ekstreme tilfellet jeg har vært utfor var en rotte som hadde gnagd seg gjennom avløpsrøret for å komme seg inn, forteller teknisk sjef hos Rentokil, Arne Nese.

Lettere å oppdage husmus

Fakta om husmus

Vekt: 12-28 g

Lengde (kropp): 6-10 cm

Lengde (hale): 7-10 cm

Pels: Alle farger, men oftest grålig med nyanser av brunt på ryggen, lysere buk

Ekskrementer: 3-6 mm lange, spisse ender, harde etter 3 timer

Mat: Foretrekker korn, 3 g/dag, spiser 20 – 30 steder pr døgn, bare litt på hvert sted

Vann: 3-9 ml/dag, kan klare seg uten hvis den har mat med mer enn 15 % fuktighet

Atferd: Nattaktiv

Svømming: Kan svømme

Hopping: Opptil 25 cm vertikalt

Klatring: Klatrer godt

Bol: Generelt under/inne i ting, også nedgravd

Livslengde: Omtrent 1 år

Kjønnsmoden: 5-8 uker

Antall unger pr. kull: 4-7

Antall kull pr. år: Omtrent 8

Åpninger som bør tettes: >6 mm

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Det kan ikke sies sikkert at mus gjør større skade enn rotter, men du kan ha en museinfestasjon i lengre tid uten å legge merke til det, ettersom mus er mindre enn rotter av størrelse, og lager mindre lyd, sier Arnulf Soleng, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll hos Nasjonalt folkehelseinstitutt,

Soleng opplyser om at dersom du har mus i hus, vil du sannsynligvis oppdage det ved å finne ekskrementer fra dyret, eller rester etter gnag på ledninger, treverk, mat og klær.

- Ofte kan du også finne små hauger med mat som musene har hamstret.

Og det er ikke så mye som skal til før dyrene kryper inn i huset ditt. Så lenge musen får presset inn hodet, klarer de det helt fint. En åpning på 5-6 millimeter er alt som skal til. Rotter trenger imidlertid opp til 1 cm.

Nå på sommerstid som vi lufter mye med åpne vindu og dører, bør du følge litt ekstra med.

- Vi lufter mye om sommeren, og mange har en del planter rundt huset. Har du planter som går oppover veggen, er det ingenting i veien for at musene klatrer opp og finner veien inn gjennom vinduet, opplyser assisterende daglig leder og musejeger i Nokas skadedyrkontroll AS, Geir Jæger om.

Fakta om brunrotta

Vekt: 200-500 g

Lengde (kropp): 18-25 cm

Lengde (hale): 15-21 cm (kortere enn kroppen, mørk overside og lys underside)

Pels: Alle farger, stivere enn svartrotta

Ekskrementer: 1,2-2,5 cm lange, butt i den ene enden, vanligvis skinnende svart, myk i opptil en dag

Mat: Altetende, korn, 28 g/dag

Vann: 15-30 ml/dag

Atferd: Sky, neofob (skeptisk til nye ting), nattaktiv

Svømming: Meget god til å svømme

Hopping: 90 cm vertikalt

Klatring: Kan klatre godt

Bol: I bakken, inne i vegger/gulv

Livslengde: Omtrent 1 år, men lenger under optimale forhold

Kjønnsmoden: 2-3 mnd

Antall unger pr. kull: 8-12

Antall kull pr. år: 4-7

Åpninger som bør tettes: >12 mm

Kilde: Folkehelseinstituttet

Han råder deg imidlertid ikke til å unngå å lufte, men å kanskje være litt ekstra påpasselig.

Les også: Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Mus og rotter i boligen

Det vil nok oppleves like ubehagelig enten det er mus eller rotter som har funnet veien inn i boligen din. Hvor store skader de gjør kommer imidlertid an på hvor lenge de har fått holde på fritt.

- I din private bolig er det ikke nødvendig med skadedyrkontroll. Du får kjøpt det du trenger av utstyr for å kvitte deg med problemet i butikk eller på nett, forklarer Jæger.

Det kan imidlertid lønne seg med råd og tips, og han anbefaler deg da å ringe noen som har kunnskap om det, for å vite at du fikser problemet på riktig måte, og er nøye nok.

Det viktigste er å fjerne kilden til problemet, og først da kan du starte med forebyggende arbeid.

- Ta så en kraftig opprydding rundt huset eller borettslaget for å få ryddet opp i søppel og gammelt materiale. Da fjerner du skjulestedene til skadedyrene. Gå i gang med å finne ut hvor de har kommet seg inn, og tett hullene.

Du får kjøpt spesialskum for å tette hull i muren, hvor rotter og mus kan ha kommet seg inn.

- Er du bygningsteknisk kyndig klarer du å sikre bygget selv, legger Soleng til.

Les også: De usle veggedyrene følger med deg hjem fra ferien

Kan være rotter

Dersom du bor i by, og har oppdaget gnagere i boligen din, kan det være rotter som har sneket seg inn, og ikke mus.

- Rotter er i større grad knyttet opp til det urbane miljøet, og har derfor ikke like stor utbredelse som mus, ifølge Soleng.

ROTTEGNAGING: Ser rørene dine slik ut, er det et tegn på at det kan være fare på ferde.
ROTTEGNAGING: Ser rørene dine slik ut, er det et tegn på at det kan være fare på ferde. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS.

Mus som dør inne i bygningskonstruksjonen vil tørke ut raskere, og samtidig forårsake mindre luktproblemer enn rotter. Men siden rotter er et større dyr enn mus, har de også potensiale til å gjøre større gnageskader.

- Når rotter og mus først kommer inn i huset kan de nok gjøre like stor skade, med tanke på gnaging, urin og ekskrementer, advarer Soleng.

Men rotten er smartere enn mus, og går verken i en felle, eller spiser gift like lett.

- Skal du først sette ut en felle, nytter det ikke om du har enkel tilgang på mat og avfall. Da vil rotten spise det fremfor en felle, forklarer Jæger.

Les også: - Den er veldig ekkel og nesten mulig å bli kvitt

Brann-, elektrisitets- og kuldeskader

Jæger forklarer at gnagning både på det elektriske anlegget, og på vann- og avløpsrør er skadene de frykter mest.

- Vi blir ofte tilkalt i bolighus hvor det har oppstått lekkasje i veggen. Gjerne rundt vaskemaskinen, men spesielt området rundt oppvaskmaskinen er utsatt.

Han forklarer at rottene er glade i å gnage på en spesiell type plast, og den finnes ofte på rør og avløp, og på isolasjonen rundt det elektriske anlegget. De trives også i varmen som kommer fra oppvaskmaskinen.

- Mus ødelegger isolasjonsmaterialet i vegger og gulv, fordi de gnager i dette. Resultatet kan bli såkalte kuldebroer, sier Soleng.

- Ved store og langvarige infestasjoner, kan urin forårsake misfarging på vegger og tak, dersom dette trenger gjennom, legger han til.

Urin og ekskrementer kan også forårsake luktproblemer. Og dersom mus og rotter dør i veggen og råtner, kan også dette skape et betydelig luktproblem.

GNAGER: Slik kan en ihjelgnagd ledning se ut når mus og rotter har vært på ferde i hjemmet ditt.
GNAGER: Slik kan en ihjelgnagd ledning se ut når mus og rotter har vært på ferde i hjemmet ditt. Foto: Nokas Skadedyrkontroll AS.

Musepest

Soleng understreker at å ha mus i boligen generelt ikke er direkte helsefarlig, men enkelte personer blir likevel syke av det hvert eneste år.

Klatremus og rødmus kan nemlig spre musepest til mennesker. Ifølge Soleng smittes du ved å puste inn viruspartikler som sitter på ekskrement-partikler fra dyrene. Du skal altså ikke koste opp eller støvsuge slike ekskrementer.

Gnagere kan også smitte mennesker med harepest.

- Dersom gnagere kommer i kontakt med mat som ikke varmebehandles, eller går på steder hvor du skal tilberede mat, kan de overføre bakterier som kan gi diare. Det er også enkelttilfeller av bitt fra gnagere, opplyser Soleng om.

Unngå å bruke gift

Soleng anbefaler imidlertid at du ikke bruker gift for å ta knekken på skadedyrene. Dette forårsaker ofte luktproblemer, fordi dyrene dør inne i utilgjengelige steder i boligen.

- Det er også svært mange forgiftningstilfeller av både tamme og ville dyr på grunn av gnagergift. Også barn blir hvert år eksponert for slike gifter i Norge, sier han.

Det er kun godkjente skadedyrbekjempere som kan bekjempe rotter med gift.

- Private kan få kjøpt gift mot mus og bruke dette innendørs, men utendørs bruk er forbeholdt godkjente bekjempere.

Han understreker at gift heller ikke løser problemet på permanent basis, da du må gjøre noe med årsaken til problemet. For eksempel å fjerne tilgang på mat, og sikre bygget.

- Å bare legge ut gift mot gnagere blir som å sette ut en bøtte når du har vannlekkasje, og dermed ikke gjøre noe med årsaken til lekkasjen.

Jæger forteller at du først og fremst bør holde det ryddig rundt boligen, klippe gresset med jevne mellomrom og sørge for å få kjørt bort gammelt skrot.

- Da ser det jo også finere ut der du bor, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning