Eksperten svarer:

Vi har tatt opp 4,5 millioner i lån på huset for å bygge om hytta til mannen min. Hvilke rettigheter har jeg?

Lånet på huset står på oss begge, men hytta står kun på ham. Hvilke rettigheter har jeg nå på den nye hytta? Sitter han nå med en ned­betalt hytte og jeg med et nytt lån på huset? Advokaten svarer.

Pluss ikon
HYTTE OG NAUST: Hvilke rettigeter har jeg når vi har felles lån?, spør ektefelle,
HYTTE OG NAUST: Hvilke rettigeter har jeg når vi har felles lån?, spør ektefelle, Foto: Getty Images (Ilustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Spørsmål:

Mannen min kjøpte en familiehytte fra onkelen sin etter at vi giftet oss. Denne hytta betalte han med arvede penger etter foreldrene sine, og den står i hans navn.

Nå har vi revet den og bygget ny. Vi har et nedbetalt hus som vi har tatt opp 4,5 millioner kroner i lån på, for å bygge hytta og et naust. Lånet står på oss begge.

Hvilke rettigheter har jeg nå på den nye hytta? Sitter han nå med en ned­betalt hytte og jeg med et nytt lån på huset? Bør hytta tinglyses?

G.A.B.

Svar:

Jeg forutsetter at dere har felleseie. I så fall fremgår det av ekteskapsloven § 31, andre ledd: «Eiendeler som erverves av begge ektefellene, blir sameie mellom dem.

For slike eiendeler gjelder lov 18. juni 1965 nr. 6 om sameie dersom ikke noe annet er bestemt eller følger av det særlige forholdet mellom ektefeller.»

Slik du beskriver situasjonen, har dere finansiert den nye hytta med felles lån, slik at den er ervervet av dere begge.

I så fall blir hytta sameie mellom dere. Det har ingenting å si at den er tinglyst i din ektefelles navn. Den er fortsatt sameie mellom dere.

Harald Ramm

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2023, og sist oppdatert 23/03 2023.

Les også