Bli kvitt brun pelsbille

Det er vanskelig, men du kan bli kvitt den

Du behøver ikke å få brune pelsbiller med på flyttelasset om du tar fryseren i bruk.

BRUN PELSBILLE: Larvene gnager på tekstiler, skinn og ullplagg. For å få bukt med problemet, må alt av tekstiler fryses ned.
BRUN PELSBILLE: Larvene gnager på tekstiler, skinn og ullplagg. For å få bukt med problemet, må alt av tekstiler fryses ned. Foto: FOTO: Anticimex
Publisert Oppdatert

Brun pelsbille er ikke det største skadedyret som finnes, men den er en skapning de aller fleste likevel ikke ønsker å få i hus.

Men det er lettere sagt enn gjort å bli kvitt den lille krabaten.

- Brun pelsbille kan fly inn av vinduet ditt. Det er ofte slik de sprer seg om våren og sommeren. En varm sommerkveld i et tettbygd strøk vil dette ofte skje. Det er knapt nok en leilighet i Oslo som ikke har brun pelsbille nå, og det sprer seg til andre byer, forteller Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet til Klikk.no

Å prøve å bli kvitt pelsbillen er en kamp som er tøff.

Billen kan spre seg raskt fra leilighet til leilighet - og er nesten ikke til å unngå å få i hus.

- Du bør ikke bruke giftsprøyte inne. Det er ingen vits i forgifte leiligheten på grunn av billen. Da er det bedre å sjekke ullplagg som har ligget urørt over lengre tid. Fryser du det ned, vil biller og larver dø, opplyser Preben Ottesen.

VANSKELIG Å BLI KVITT: Kjøper du bolig, er det er ingen garanti for at det er billefritt. Den lille antennen øverst til høyre er antennen til en hann.
VANSKELIG Å BLI KVITT: Kjøper du bolig, er det er ingen garanti for at det er billefritt. Den lille antennen øverst til høyre er antennen til en hann. Foto: ILLUSTRASJON: Preben Ottesen, Folkehelseinstituttet.

Fra Afrika

Pelsbille

  • Pelsbiller lever av animalske produkter. De vanligste typene i Norge er pelsbille, brun pelsbille og beltet pelsbille. De regnes som naturens nedbrytere.
  • Disse billene kan alle fly. De er vanlige ute i norsk fauna. Det finnes noen arter som er importert til Norge, og som bare lever inne i husene våre. I naturen har de som oppgave å bryte ned pels, dun og fjær.
  • Alle billene er ovalt avlange i form. De er som oftest brunfarget med forskjellige mønstre og nyanser. De blir fra 3-6 mm store.

Kilde: Anticimex

Billen, som opprinnelig kommer fra Afrika, har vandret og flakset vidt og brett. Ifølge Folkehelsa dukket den opp i Moskva i 1961 og videre til Sverige og Danmark i 1962 og 1963. I Norge ble den første gang oppdaget på et studenthjem på Majorstua i 1983, og derfor har den fått navnet Majorstubillen.

Det er de unge dyrene hos Majorstubillen som volder skade. De voksne individene spiser ikke, men larvene gnager mer enn gjerne på tekstiler, skinn og det den måtte komme over.

Folkehelsa forteller at billen nå er vanlig over hele Nord-Europa, og de antyder at den trolig vil erobre hele verden der mennesker bor.

Opptil 93 egg

Hunnen legger i gjennomsnitt 34 egg, men kan ifølge Folkehelseinstituttet legge opptil 93. Etter cirka 20 dager dør hun.

Utviklingstiden for egg og larver går raskest ved 24 grader og en relativ luftfuktighet på 70-80 prosent. Eggene klekker da etter 10 dager, larvene utvikler seg i løpet av tre måneder og puppestadiet varer i 8-13 dager før de voksne billene klekker.

Om du har brun pelsbille i boligen og skal flytte til nytt hus, er det faktisk mulig å unngå at skadedyrene blir med på flyttelasset. Men da kreves det en skikkelig innsats.

Tre døgn i fryseren

Siden den brune pelsbillen spiser ull og skinn, er det beste rådet å fryse klær og tekstiler.

Om du skal flytte fra en bolig med biller anbefales det derfor å fryse klær og ull for å ikke få billene med på flyttelasset.

På denne måten kan du slippe å få med deg billen til den nye boligen.

- Tre døgn i en vanlig fryser er et godt utgangspunkt. Men har du fylt opp en stor søplesekk med ull, ville jeg hatt den i fryseren i en ukes tid. Det vil nemlig ta lenger tid for at en stor mengde klær skal bli fryst, forklarer Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Vær obs ved kjøp av bolig

Han forteller at du risikerer å få brun pelsbille i både nye og gamle leiligheter.

- Kjøper du bolig, er det er ingen garanti for at det er billefritt. Men selger bør opplyse om at det har vært insekter der, så kjøper er klar over det, sier Stein Norstein til Klikk.no

Når skadedyrfirmaer skal bekjempe brun pelsbille i boliger, leter de etter årsaken til at de er der.

Sjekk matskapet

MAJORSTUBILLEN: I Norge ble den første gang oppdaget på et studenthjem på Majorstua i 1983, og derfor har brun pelsbille fått navnet Majorstubillen. På bildet ser du arten Attagenus woodroffei.
MAJORSTUBILLEN: I Norge ble den første gang oppdaget på et studenthjem på Majorstua i 1983, og derfor har brun pelsbille fått navnet Majorstubillen. På bildet ser du arten Attagenus woodroffei. Foto: FOTO: Anticimex

Larvene kan bo i konkret materiale så får å få løst problemet er det viktig å finne årsaken, forklarer Stein Norstein.

Billene kan gå i matskapet så det er lurt å holde utkikk der, i tillegg til i ull, pels og skinn. Pass også på klær som oppbevares på loft og kjeller.

- Ullplagg bør oppbevares i tette plastposer med glidelås.

Er du flink, unngår du å få billene med på flyttelasset.

Men etter noen år kan de dukke opp uansett.

- Ja, i teorien kan billene fly inn på varme sommerdager. Men først og fremst tror jeg de kommer med på flyttelasset eller fra en naboleilighet.

Profesjonell bekjempelse

Folkehelseinstituttet anbefaler følgende fremgangsmåte ved anskaffelse av profesjonell hjelp:

  • Prøv selv å identifisere dyr du finner og gjør innledende undersøkelser
  • Vurder flere skadedyrfirmaer
  • Be om inspeksjon og plan for hvordan bekjempelsen vil utføres
  • Innholdet i en skriftlig plan for en bekjempelse
  • Bruk godkjent skadedyrbekjemper
  • Skriv kontrakt med skadedyrfirmaet
  • Egeninnsats under og etter bekjempelsen

Les mer:

Du kan ha rotter i huset uten å vite det

Bli kvitt bananfluene

Slik angriper maur boligen og hytta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning