HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Grunnmuren sprekker opp og ser dårlig utført ut – hva kan vi gjøre?

Hytta ble bygget der det hadde stått en gammel hytte, og den fremre veggen hviler på grunnmuren til den gamle hytta, men nå er hytteeieren usikker på om det var en god idé. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
<b>FOTO:</b> Espen Johannessen
FOTO: Espen Johannessen
Publisert

Spørsmål:

Hytta vår ble bygget der det hadde stått en gammel hytte. Vi satte pilarer rett nedi fjellet for de fleste støttepunktene, men den fremre veggen lot vi ligge på grunnmuren til den gamle hytta. Tanken var at jeg skulle forblende muren. I ettertid er jeg blitt usikker på dette, fordi deler av muren er oppsprukket og ser veldig dårlig utført ut.

Den inneholder rund stein og har ikke armering. Jeg vil egentlig ha muren bort, slik at jeg kan sette skikkelige pilarer der også, men det kan bli vanskelig. Det jeg har tenkt å gjøre i stedet er å etablere pilarer innfor muren under hytta og foran.

Så legges dragere på disse pilarene som også understøtter veggen mellom muren og svilla. Foran hytta legges en terrasse på dragerne. Hva tenker ekspertisen om dette?

Espen Johannessen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Løsningen du beskriver er grei så lenge fundamenteringen er godt utført, og det blir gjort skikkelige beregninger på bjelkene. Ulempen er at deler av bjelkene ikke blirskjermet mot regn og fukt.

Overgangen mellom vegg og terrasse er i utgangspunktet et fukt- og råteutsatt område. Derfor er bjelker i impregnert virke å anbefale. Beslag og papp på de rette stedene kan også skjerme mot oppfukting.

Pass også på å bygge terrassen slik at det blir enkelt å sjekke tilstanden på bjelkene. En alternativ metode vil være å stemple opp og rive muren i seksjoner. Så setter du opp ett punktfundament av gangen.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2022.

Les også