bli kvitt edderkopper

Slik får du edderkoppene ut av huset

Edderkopper i boligen er aldri hyggelig. Heldigvis finnes det noe du kan gjøre.

BLI KVITT EDDERKOPPENE: Stor husedderkopp er en av Norges største edderkopper. Fra forben- til bakbenspiss kan den måle 8-10centimeter.
BLI KVITT EDDERKOPPENE: Stor husedderkopp er en av Norges største edderkopper. Fra forben- til bakbenspiss kan den måle 8-10centimeter. Foto: Effecta Bergen
Publisert Oppdatert

.Skadedyr og plagsomme insekter er ikke noe vi ønsker å ha i hjemmene våre. Edderkoppen hører til de mange krypene som finner veien inn i hus og leiligheter når det blir kaldere i været.

Til forskjell fra flere av de andre skapningene er den harmløs fordi den egentlig er et nyttedyr som jakter insekter som finnes innendørs.

Edderkopper er ikke skadedyr i annen forstand at de skremmer folk, og at folk med edderkoppfobi kan bli helt paralysert eller handle irrasjonelt hvis de møter dem, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Kommer seg opp i høyden

Statistikken fra FHI viser at flest edderkopper naturlig nok finnes i kjellerleiligheter eller kjellere. Soverom, stuer og bad ligger litt lengre ned på listen.

Tips for å unngå edderkopper i huset

1. Sørg for å ha en god innendørs hygiene. Støvsug og fjern alle spinn, og sørg for å ta vekk eventuelle egg. Vær påpasselig med å flytte på og tørke støv bak møbler og apparater.

2. Eliminer alle edderkoppenes "mat kilder - inkludert fluer, kakerlakker og møll - da er det mindre annsynlig at de vender tilbake. Forsegle eventuelle sprekker.

3. Fjern hauger av tre, søppel og rusk fra hele grunnlaget for ditt hjem. Sørg for å bruke verneutstyr: langermet skjorte, lange bukser, hansker og støvler.

4. Spyl utsiden av huset ditt for å ta knekken på eventuelle spinn og egg.

5. Erstatt utelamper med gule eller natrium-damplamper, som tiltrekker seg mindre insekter- og dermed edderkopper.

6. Har du klær eller lignende som har vært lagret lenge; rist det godt før bruk.

kilde: ehow.com

Sjeldnere funnsteder er næringsbygg, sykehjem, kontorlokaler og barnehager. Men selv om du ikke har kjeller, er du ikker dermed sikret fra et møte med disse store edderkoppene. Det er for eksempel dokumentert et funn av stor husedderkopp i tredje etasje i en blokk i Oslo.

Les også: Hvordan bli kvitt maur

Urbant insekt

Avdelingsleder i Effecta, Svein Svendsen forteller at de mest vanlige edderkoppene å ha inne i huset er brun husedderkopp og kjelleredderkopp.

I følge FHI er stor husedderkopp den klart vanligste, basert på dyr sendt til analyse på Folkehelseinstituttet. De aller fleste funn var fra boliger i Oslo-området, ofte nær sentrum, men med enkeltfunn andre steder i Sør-Norge, som Ringerike, Porsgrunn, Bergen, Voss og Trondheim.

Les også: Slik blir du kvitt mygg og knott

Ugiftig, men smertefullt

IKKE NØDVENDIGVIS LETTSKREMT: Stor husedderkopp kommer ofte inn i hus om høstnettene og skremmer folk på grunn av sin anselige størrelse og sine hurtige bevegelser.
IKKE NØDVENDIGVIS LETTSKREMT: Stor husedderkopp kommer ofte inn i hus om høstnettene og skremmer folk på grunn av sin anselige størrelse og sine hurtige bevegelser. Foto: Thinkstockphotos.com

Ifølge FHI er det slett ikke sjeldent at folk som ringer nekter å tro at stor husedderkopp er et norsk dyr, noe som heller ikke er så rart med tanke på at de kan bli opp til 10 centimeter i diameter.

De melder om at en "bananedderkopp", "fugleedderkopp" eller liknende har forvillet seg inn i huset. Samtlige lurer på om de er dødelig giftige. Men det er de altså ikke.

Riktignok har alle edderkopper gift i kjevene sine, men de er beregnet på å lamme det byttet de har fanget. Store edderkopper, som husedderkoppen, kan imidlertid bite fra seg hvis vi fanger dem med fingrene våre, eller hvis vi uforvarende kommer til å presse dem på annen måte. Husedderkoppene vil aldri angripe uprovosert, men tvert i mot flykte og gjemme seg det raskeste de kan hvis vi prøver å slå etter dem.

Hvis man er så uheldig å bli bitt, så er bittet beskrevet som smertefullt, og man får en nummen følelse i fingren som gir seg etter cirka to timer. Ingen andre reaksjoner er beskrevet.

Les også: Får du skjeggkre inn i huset er de nesten umulig å bli kvitt

Alt de trenger i kjelleren

Svendsen forklarer at edderkopper er en del av vår fauna.

- Når disse finner veien inn i våre hus kan det ofte være tilfeldig, men arter som kjelleredderkopper trives godt i kjellere og blindkjellere da disse gir gode livsbetingelser for denne arten.

- På steder som dette kan edderkoppene leve sitt liv uavhengig av oss mennesker og finner alt de trenger for å leve og formere seg.

Selv om edderkoppene er tilsynelatende like glad i hjemmet ditt som du er, finnes det ting du kan gjøre for å forhindre at disse åttebenede krypene innvandrer boligen din.

Fjern livsbetingelsene

Svendsen forteller at når det gjelder forebygging og bekjempelse bruker Effecta kun unntaksvis kjemiske behandlinger mot edderkopper.

- Fokuset når det gjelder bekjempelse er mer rettet mot å fjerne livsbetingelsene for disse.

I for eksempel blindkjellere er edderkoppene avhengig av en viss luftfuktighet for å kunne trives. Svendsen opplyser at om du greier å tørke opp slike arealer ved hjelp av bedret ventilering, økt varme eller eventuelt få montert en avfukter, vil edderkoppbestanden over tid forsvinne fra dette arealet.

- Ett permanent montert avfuktingsanlegg har vist seg å være en meget god løsning.

Når det gjelder utvendig rundt huset råder han til å koste vekk alt spindelvev, for eksempel fra listverk rundt vindu og dør, fra kiste, eller møne.

- Slike enkle og kjemisk frie tiltak vil være en måte å begrense en bestand på.

Bruk støvsugeren

Fagsjef hos rådgivingsfirmaet Mycoteam, Johan Mattsson, ser imidlertidig ikke noen grunn til å bekjempe husedderkoppen.

- Det jeg selv gjør er å sette et glass eller en kopp over den og så stikke et tynt papir forsiktig under. Deretter er det bare å løfte den utendørs, og da vil den mest sannsynlig ikke vende tilbake, fordi den som sagt ikke har noen grunn til å være innendørs, har han tidligere uttalt til Bonytt.no.

- Støvsugeren er også et suverent hjelpemiddel for den som helst vil holde avstand til edderkoppen.

Selv om de fleste edderkopper er sjanseløse i møte med en støvsuger, kan noen av dem i teorien overleve, i følge en artikkel fra Københavns Universitet

Edderkoppen får ganske hard medfart av å fare gjennom støvsugerslangen, men kommer den uskadet ned i støvsugerposen, vil den gjøre alt for å komme seg ut igjen. Klarer den ikke å unnslippe, kan en godt ernært edderkopp klare seg uten mat og overleve i over 200 dager ved å sette ned stoffskiftet.

Trives best under møbler

Når det gjelder boligarealet inne er det mest hensiktsmessige å ha et vanlig renhold.

- Samtidig vil det å være bevisst på hvor edderkoppene trives også kunne bidra til at de bli færre av de, forteller Svendsen.

"Døde" områder som kroker, bak skap, under sokler og lignende er edderkoppens favorittsteder.

Utover dette er det vanskelig å gardere seg hundre prosent mot at det kan komme inn edderkopper.

- Forskjellen blir om man har en fast bestand av edderkoppene i huset, eller bare får "tilfeldige gjester" inn av og til, forklarer Svendsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning