Oppussing av soverom

Se hvordan interiørproffen laget et drømmesoverom

Med enkle og rimelige virkemidler skapte interiørarkitekt MNIL Helene Holm et soverom du blir skikkelig opplagt bare av å se på.

IDYLL: Et sted for drømmer med puter fra Green Apple og Hagtex Agenturer.
IDYLL: Et sted for drømmer med puter fra Green Apple og Hagtex Agenturer. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Dette oppussete soverommet på 16 kvadratmeter ligger i en sveiterstilpreget hovedstads leiegård fra 1897.

Stedet hadde en gammeldags, kronglete grunnplan og eieren, interiørarkitekt Helene Holm ryddet først opp i den. Dette kvadratiske soverommet var imidlertid i utgangspunktet utmerket plassert med blant annet høye vinduer mot en fredelig bakgård, så her var det ikke nødvendig å gjøre noe annet teknisk enn å fornye veggflater, tak og gulv.

Rockedesign og rimelige soverom

Holm er for øvrig den ene partner i interiørarkitektfirmaet HaegHolm, kjent for blant annet Rockehotellet i Drammen.

Tips til flere soverom i budsjettklassen finner du her.

EN HERLIG MIKS I KVADRATISK ROM: Soverommet er en bevisst blanding av nytt og gammelt, dyrt og billig. Himmelsengen var opprinnelig en trehvit, nittitalls vannseng. Med eierens innsats har den fått et nytt liv.
EN HERLIG MIKS I KVADRATISK ROM: Soverommet er en bevisst blanding av nytt og gammelt, dyrt og billig. Himmelsengen var opprinnelig en trehvit, nittitalls vannseng. Med eierens innsats har den fått et nytt liv. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Rett på fornyelsen

Den gunstige beliggenheten til soverommet til Holm betydde at hun kunne gå rett på oppgaven med å gi materialene og uttrykket i rommet et spennende løft.

Hvitt og vakkert

- Jeg gikk grundig til verks. Blant annet ble det gamle grangulvet slipt ned, lutet og oljet med en blanding med hvitt pigment i. Den gir en vakker, lys overflate, sier eieren.

Rimelig fornyelse av sengen

SPEIL I HØYDEN: Det over to meter høye speilet fra Porro og Holedesign har en tynn stålramme, og det er et av de dynamiske blikkfang i rommet. Listverket er stilhistorisk korrekte kopier laget av Vågå gårdshøvleri.
SPEIL I HØYDEN: Det over to meter høye speilet fra Porro og Holedesign har en tynn stålramme, og det er et av de dynamiske blikkfang i rommet. Listverket er stilhistorisk korrekte kopier laget av Vågå gårdshøvleri. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Sengen er et kapittel for seg selv.

HVITPIGMENTERT: Grangulvet ble slipt, lutet og oljet.
HVITPIGMENTERT: Grangulvet ble slipt, lutet og oljet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Jeg blandet brun og svart beis og behandlet furu vannsengen fra nitti-tallet med denne miksturen. Så vokset og polerte jeg det mørke treverket meget grundig. Dette operasjonen var litt av en jobb. Den tok fire dager, forteller Holm.

Transparente nyanskaffelser

Lingardinene som har fulgt himmelsengen i noen år står nå for fall. De skal erstattes av nye, transparente i en røykgrå farge, opplyser eieren.

Gamle Trehus og Bygningsdeler

Ellers ble den gamle døren inn til soveværelset omhyggelig restaurert, og hele rommet fikk nytt listverk i gammel stil.

- Jeg var i det hele tatt nøye med å oppgradere eller erstatte alle originale bygningsdeler i den over hundre år gamle leiligheten. I dette møysommelige arbeidet var det godt å ha spesialistene i firmaet Gamle Trehus og Bygningsdeler på Sagene med på laget, sier eieren.

Historiske håndtak og melkehvitt glass

Disse ekspertene skaffet Helene Holm både brukte dørhåndtak i klassisk stil og melkehvite vindusglass til den opprinnelige soveromsdøren.

HISTORISK TOUCH: Døren til soverommet ble rehabilitert med nytt glass og dørhåndtak i gammel stil.
HISTORISK TOUCH: Døren til soverommet ble rehabilitert med nytt glass og dørhåndtak i gammel stil. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
HIMMELSK: De lette lingardinene står for fall, og snart kommer det opp noen nye, transparente i en røykgrå farge
HIMMELSK: De lette lingardinene står for fall, og snart kommer det opp noen nye, transparente i en røykgrå farge Foto: FOTO: Nils Petter Dale
MØRKT MOT LYST: Et gløtt mot den mørkbeisete avlastningsbenken fra Slettvoll.
MØRKT MOT LYST: Et gløtt mot den mørkbeisete avlastningsbenken fra Slettvoll. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

-Det er nettopp slike korrekte, historiske detaljer som skaper god atmosfære i et rom, sier interiørarkitekten.

STÅL & GRAN: Ståltaburetten i stål er en gave som står utmerket til det hvitpigmenterte grangulvet.
STÅL & GRAN: Ståltaburetten i stål er en gave som står utmerket til det hvitpigmenterte grangulvet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Kontraster og dynamikk

Beboeren er for øvrig lidenskapelig opptatt av å skape dynamikk i rommene, uten bruk av for sterke farger- enten de er til privat eller offentlig bruk. Derfor er også alle vegger i dette soverommet - og leiligheten for øvrig - malt i den samme krembeige farge, opplyser Holm til bonytt.no

Egenkomponert krembeige

Denne sarte, men like vel karakteriske fargen er en valør jeg og min kollega Nina Hæg blandet for noe år siden, like etter at vi begge ble ferdige som hovedfagstudenter ved Statens Håndverks-og Kunstindustriskole.

Les også:

Oslos flotteste loft

Er dette landets smarteste hus?

Få klikk Boligs nyhetsbrev

Se over 1000 inspirende interiørbilder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning