Plantegning av gammelt hus i San Francisco=

PLANTEGNING © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco=

GLASS: På baksiden av huset har arkitektene bygget på et glasstårn © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

En av San Franciscos eldste boliger, en gammel hytte fra 1860, sto ubrukt og i dårlig stand i årevis. Da en familie kjøpte hytta og ønsket å bygge den om til en bolig, kontaktet de arkitektene Feldman Architecture.

De tok på seg oppgaven å reparere, forstørre og modernisere det lille, mørke huset. Det var viktig for arkitektene å beholde den rustikke og gamle sjarmen til bygningen.

- For å oppnå det beholdt vi fasaden og den eksisterende strukturen, forklarer Hannah Brown fra Feldman Architects til Bonytt.no.

- Deretter bygde vi på et moderne, men diskret tilbygg i form av en smal, ti meter lang vinge med garasje, soverom og kontor på to plan.

Mye lys

Taket og overetasjen på det originale bygget ble fjernet for å skape en sentral lyskilde over kjøkkenet og stuen, og de store nye vinduene gir en åpning og forbindelse ut til bakgården.

- Vi har varsomt blandet røffe steiner med treverk, glass og metall, forklarer Brown. Disse materialene pustet nytt liv i den forsømte bygningen.

Tilpasset terrenget

Fra gaten har renoveringen av bygget hatt liten påvirkning på fasaden i forhold til området rundt og omgivelsene.

- Vi ønsket å holde oss til de ulike reguleringene som gjelder i nabolaget. Men baksiden av huset har fått et overraskende element i form av et glasstårn som kapsler inn det to etasjes kontoret.

Gammelt hus i San Francisco=

ORIGINAL FASADE: Det var viktig for arkitektene at fremsiden av huset var tilpasset området rundt © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco=

MODERNE: Baksiden av huset har et mer moderne uttrykk med mange store deler i glass © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco

MIKS: Boligen har en frisk miks av gammelt og nytt, og de moderne stolene er en tøff kontrast mot det rustikke treverket © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco

GAMMELT TREVERK: Både bordet og benken på kjøkkenet er gammelt treverk fra den opprinnelige hytta. © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco

MODERNE INNSLAG: Le Klint lampene er et moderne og friskt innslag på kjøkkenet. © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gjenbruk

Arkitektene har bevart mange originale deler av huset, og gjenbruk har vært en viktig faktor under renoveringen.

- Det har hjulpet oss å holde både kostnadene og forbruket av materialer nede, forklarer Brown. - Det sørger også for en påminnelse om den gamle hytta og hvordand den så ut. Det er hyggelig å kunne bevare litt av den gamle sjelen og sjarmen.

Gammelt treverk

På hovedbadet er både servanten og badekaret laget av gammelt treverk fra den originale hytta. Det mørke treverket gir en lun og rustikk følelse i boligen som ellers har blitt modernisert med bruk av stål og glass.

- Stuen har blitt romsligere og det åpne gelenderet på trappen, og i overetasjen, gir et luftig inntrykk og et samspill mellom oppe og nede, avslutter Brown. Det ble integrert åpne skap og hyller for lagring og utstilling av familiens kunstsamlinger.

Gammelt hus i San Francisco

MYE LYS: Ved å fjerne taket skapte arkitektene gode lysforhold og en forbindelse til overetasjen © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco

KONTOR: Det nye kontoret strekker seg over to plan © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco=

OPPBEVARING: Arkitektene har sørget for nok oppbevaring ved å sette inn flere innebygde skap i boligen. © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco

LUFTIG TRAPP: Det åpne gelenderet i trappen gir et luftig inntrykk © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco

BAD: På badet har arkitektene brukt gammelt treverk fra hytta på servanten og badekaret © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Gammelt hus i San Francisco=

BARNEROM: På barnerommet har de innredet med friske farger © FOTO: Paul Dyer og Joe Fletcher

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!