Tanken om å ta et gammelt bygg og restaurere det frem til et moderne stiluttrykk kan gi seg mange utslag.

Det kjente arkitektkontoret Jarmund&Vigsnæs AS fikk i oppdrag å omgjøre et gammelt oksefjøs på Mallorca til et langstrakt og stilrent landsted.

- Siden det opprinnelig var et oksefjøs fikk det navnet Càn Bovet, "Den lille oksens hus". Og går du inn i de luftige rommene inne i den nye, langsmale hovedbygningen, har du fortsatt kontakt med naturen og horisonten rett utenfor, forteller arkitekt Håkon Vigsnæs til bonytt.no.

Jarmund&VIgsnæs er kjent for en rekke spektakulære prosjekter. Blant annet et designhotell midt i Jotunheimen, en ny mjøsvilla av gjenbruksmaterialer,og en kritthvit Bærums-bolig som trendmagasinet Wallpaper har hyllet.

Sterke stiltradisjoner

Landstedet på Mallorca ble utført på oppdrag av en designengasjert nordmann. Ideen var blant annet å skape et uforstyrret sted der man fra en skjermet utsiktsplass kan skue utover landskapet, som i all hovedsak er et landbruksområde beliggende i en slak dal midt på øya. Her dyrkes det mandel og oliven på velpleide jorder kranset av pinjer, og det virker nesten som tiden har stått fullstendig stille i i mange hundre år i dette dalføret.

- Føringene fra myndighetene på Mallorca i forhold til byggeskikk og kvalitet var minst like sterke her som hjemme i Norge, sier Vigsnæs.

Først restauerte arkitektene det lille fjøset, så kom det til to nye og hus og bassenget.

En pergola skjermer for den stikkende solen.

ET STED FOR DRØMMER: Svømmebassenget er kledd med vårgrønne fliser som matsjer fargene i åsene omkring. Det har elekrolyseanlegg for salt i stedet for klor i vannet. I midten, bak søylene ligger det gamle fjøset som ble stue. © FOTO: Nils-Petter Dale

Stilrent anlegg i rolig dalføre.

SKYGGE FORAN STILRENT HUS: Fasadeutkragingen på pergolaen er hele tre meter. Dette gir rikelig med skygge foran husene på 145 kvm. © FOTO: NIls-Petter Dale

Så stilig blir det med enkel, ren design.

HISTORISK TOUCH: Takutstikkene hviler på gamle steinsøyler fra den tiden dette stedet var et fjøs for okser. Dette er ren og enkel arkitektur. © FOTO: Nils-Petter Dale

Stil som stemmer

Arkitektene passet blant annet på å gjennomføre alle hus i anlegget med de samme takvinkler og proporsjoner som de de fant på det gamle oksefjøset. Den tidligere så spartansk bebygde tomten er blitt nesten til en liten landsby med trange smug og små plasser.

- Noe av det viktige i prosjektet var å skape den store, skjermete oppholdsterrassen med utsikt, først over bassenget og så lenger bak i horisonten dalføret med alle pinjene, forteller arkitektene.

Utfordring med varme og skygge

Det er skandinaver som først og fremst bor her, og da er det ifølge arkitektene viktig at de får tilstrekkelig med skygge utendørs.

- De gjør ikke som de fastboende på øya som oppholder seg mye innendørs.

Denne skyggeutfordringen løste arkitekten ved å lage et pergola-utstikk, en brem av bambus rett fra taket på hovedhuset. Den sørger for å skyggelegge hele 150 kvadratmeter av arealet foran bassengkanten.

- Varmen som av og til blir temmelig i høy i dette tørre strøket, inspirerte oss til å lage ekstra høye, luftige rom, sier Vigsnæs. Dette gir god gjennomtrekk, og i tillegg kommer vindusåpningene som kan tildekkes fullstendig med bambusspiler. Disse to tingene gir tilsammen godt med friskluft hele natten gjennom.

Og i forhold til øyas byggetradisjoner, ville man ikke ha aircondition og for mange high-tech innstallasjoner.

Et område i økologisk balanse.

UTSIKT MOT ET INTAKT LANDSKAP: Dette området midt på Mallorca preges av aktivt jorbruk i pakt med eldgamle tradisjer. Her dyrkes det blant annet mandler. Foran terrassen er det bygget natursteinmurer etter lokal byggeskikk. © FOTO: Nils-Petter Dale

Høy feriestemning ved bassengkanten.

MAGISK: Det blir en spesiell atmosfære på terrassen på kveldstid. De norske arkitektene samarbeidet med spanske kolleger, Albisu/Pradell Arquitectos SCP om dette prosjekt. © FOTO: Nils-Petter Dale

Et stemningsfullt sted.

RUSTIKT MIDT I MODERNE ANLEGG: Det gamle fjøset ble stue, og det er innredet med myke møbler fra området. © FOTO: Nils-Petter Dale

Rommene åpnes i full bredde

Med foldedører og bambussjalusier åpnes og lukkes rommene på en lettvint måte mot utsikten i hele veggbredden.

Alle de tre husene har utgang til pergolaområdet. Men det finnes ikke intern gjennomgang mellom dem.

Lekkert med bambus.

DISKRE I SOLEN: Med bambussjalusier blir det svalt inne i de høye romme, selv på hete dager. © FOTO: Nils-Petter Dale

En miks av moderne og rustikk stil.

HARMONI: Ogås badet preges av den enkle og rene designstilen. Det gir miljøer som stimulerer til ro og ettertanke. © FOTO: Nils-Petter Dale

jva.no

KREATIVT TEAM: Arkitektene Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs. © FOTO: Nils-Petter Dale

Hytte Mallorca Grunnplan=

Hytte Mallorca Grunnplan © JVA

Skreddersøm og tradisjon

Arkitektene la ikke opp til så mange spesielle detaljer. De prioriterte heller rene flater og butt i butt avslutninger mellom bygningselementene. Det aller meste som er gjort av konstruksjoner er spesialsøm, det meste utført av en dyktig, lokal snekker.

- Han er en representant for Mallorcas høye håndverkersstandard. Det er faktisk ikke så lett å finne fagfolk med tilsvarende kompetanse i Norge, bemerker Vigsnæs.

Arkitektene speialtegnet både garderober og senger. Alle rom ble møblert med bord og stoler med tilhørighet til det historiske Sineu-området like i nærheten, samt Mallorca for øvrig. Her satset man ikke først og fremst på importert design. Det var viktigere å ta vare på den lokale koloritt.

Gammelt og nytt

Den gamle, opprinnelige fjøsbygningen i stein ble omskapt til en trivelig stue med peis og myke møbler. Dette er det perfekte sted for sene kvelder.

Kjøkkket har en stor kjøkkenøy, spisegruppe og et bakrom med kjøleskap, skjult av skyvedører. De fire store soverommene er fordelt på de to nybyggene.

Et kjøkken i rustikk, men like vel moderne stil.

ÅPEN SONE: Kjøkkenet åpner seg også totalt mot utsikten og rommet har en solid og effektiv øy-innredning. Veggene er malt i en lys, tobakksaktig valør. © FOTO: Nils-Petter Dale

Grove steinvegger mot myke møbler.

RO I RUIN-ROMMET: Det gamle fjøset; Càn Bovet, "Huset til den lille oksen", er et herlig, stemningsfullt sted på 35 kvm med en blanding av nytt og gammelt. Her er det grove vegger mot myke, berberaktige møbler.Vegger malt i en appelsinaktiv oransjefare. Rommet lukkes med en skyvedør i glass. © FOTO: Nils-Petter Dale

Et lekker miljø på gamle tomter.

STILIG I NYE SMÅHUS: De arkitekttegnete sengene representerer den rene, moderne stilen. Høyden under taket bidrar til god ventilasjon i huset. Dette er ny, lekker innredning på gamle tufter. © FOTO: Nils-Petter Dale

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!