Søstrene Line og Katrine var ikke klar for å la somrene i besteforeldrenes gamle hus bare bli til minner

 De overtok huset, og nå lever familie­tradisjonene videre i et felles sommerhus.

IDYLLISKE OMGIVELSER: Det lille blå huset ligger landlig og vakkert til. Her dyrkes det både tomater, agurk, salat, urter, spinat, ringblomst og hvitløk, samt frukt og bær som bjørnebær, skogsbær, epler, pærer og fiken.
Publisert

Da Line og Katrine Storgaard Ankersø var barn, kunne de på få minutter løpe fra sitt eget hjem til besteforeldrenes hus litt lenger ned i grusveien. Og barndomsminnene står i kø hos søstrene.

– Stedet har alltid vært som en trygg hule for oss. Når alt annet var kaos, kunne vi komme hit, stenge verden ute for en stund og bare bli skjemt bort, forteller Line.

De lærte begge å sykle her, og i årenes løp har de sett hagens frukttrær vokse seg stadig større. 

Da besteforeldrene ikke lenger kunne utføre de daglige gjøremålene i huset og hagen, valgte søstrene å overta huset. 

Det blå trehuset har med årene stadig endret utseende, siden Line og Katrines bestefar var litt av en byggmester. Det var alltid prosjekter på gang, og han har selv bygget den store vinterstuen med utsikt til den grønne hagen.

– Det er husets beste sted, og her samles vi. Slik har det alltid vært, sier Katrine.

GRØNT OG SKJØNT: Den hyggelig uteplassen er omgitt av et fikentre, drivhus og en stor vinranke, noe som gjør dette til en herlig grønn og lun krok.
TO I ETT: Det fine lille gjestehuset fungerer som barnas lekehus når det ikke er i bruk av overnattende gjester.

Her bor...

Søstrene Line og Katrine Storgaard Ankersø, mennene Emil og Philip, og barna, i et 1960-talls sommerhus på 90 kvm med gjestehus på 15 kvm. Huset ligger i Rågeleje i Nordsjælland.

Vi er veldig fornøyd med kjøkkenløsningen. Nå drømmer vi om å få en dør direkte fra kjøkkenet og ut til hagen.

Vårt beste DIY-tips er å bruke tekstiler, eksempelvis istedenfor en skapdør, det avslappet stemning.

Det er godt man ikke alltid vet hvor mye som kreves i et renoveringsprosjekt, men det hjelper med felles visjoner og ekstra hender. 

Sommerhus

Selv om besteforeldrene hadde skapt et vakkert sommerhus, måtte det likevel noen finjusteringer, malerarbeid og en mindre kjøkkenrenovering til da jentene overtok huset. 

Ikke minst for å få stemningen og uttrykket som de drømte om.

Først var det fargene. De var enige om at hvite vegger ikke helt var tingen, derfor måtte de finne en ny fargepalett som kunne brukes som en rød tråd gjennom hele huset. 

FRISKET OPP UTTRYKKET: Da søstrene overtok huset, gjorde de en dyd av å male alle vegger, så huset fikk et mer moderne uttrykk. Stolen er et arvestykke, sovesofaen fra Ikea, mens bordet og teppet er funnet brukt på dba.dk.

Ideen var å skape en åpen og lys atmosfære som kunne fungere godt til alle årstider, og valget falt på sarte, grønne og lyse toner, som passer godt til husets omkringliggende natur.

– Det var en rask beslutning som ble tatt i malerbutikken, og ikke fordi vi hadde hatt med oss en masse prøver hjem for å eksperimentere med. Vi var bare heldige og fant det vi alle drømte om på første forsøk, sier Line.

Les også: Pensjonatet hadde stått forlatt i 60 år da Amund og Sunniva flyttet inn

Blått gjenbrukskjøkken

Kjøkkenet er i dag en del av et større allrom. 

Matlaging er en av søstrenes lidenskaper, så det må være plass til at alle kan være med og oppholde seg der samtidig. 

ARVEGODS: Kommoden er fra Line og Katrines far, som også er svært glad i bruktfunn. Lampeskjermen er fra @bunnyandmoon, som er Line og Katrines eget lille hobbyprosjekt. Bildet er kjøpt brukt, men er piffet opp med ny ramme.
UTVIDET: På kjøkkenet er det bygget en ekstra modul med gardin foran, for å få litt ekstra oppbevaringsplass inn på det lille kjøkkenet.

Derfor var det ikke ideelt at kjøkkenet var klemt sammen i den ene enden, slik det var da besteforeldrene bodde der. Ved å fjerne to halvvegger, ble rommet både større og luftigere.

Det gamle kjøkkenet kunne ikke brukes, men søstrene var enige om at et splitter nytt kjøkken ikke passet til husets originale rammer. Så de fant et på dba.dk, et nettsted hvor man kan kjøpe og selge ting tilsvarende finn.no.

– Kjøkkenet var brukt, og veldig gammelt. Mannen vi kjøpte det av hadde selv bygget det om til et kjøkken, og skapene hadde opprinnelig vært panelskap i en gammel herskapsleilighet fra begynnelsen 1900-tallet, forteller søstrene om kjøkkenet som de selv har satt i stand og malt.

FLOTT I BLÅTT: Kjøkkenskapene har søstrene funnet på dba.dk, hos en mann som selv hadde bygget kjøkkenet av gamle panelskap fra en herskapsleilighet. De har malt kjøkkenmodulene himmelblå og åpnet opp rommet til et stort allrom som passet bedre til de to familienes livsstil.
SVENSK NOSTALGI: Vitrineskapet er gammelt og noe som Line og Katrines far en gang har funnet. Kurvene brukes til å samle frukt og bær i når det er sesong for det.
FINT OG FUNKSJONELT: Matlaging er søstrenes store lidenskap, derfor er kjøkkenet ikke bare pent, men også et praktisk matverksted hvor det tilbringes mange timer.

Kjøkkenet er malt himmelblått, inspirert av et kjøkken i en hytte i Sverige hvor søstrene en gang var på ferie sammen.

 Generelt har den svenske, enkle hyttestilen med sin landlige sjarm, samt gamle bøker om klassisk svensk interiør, gitt inspirasjon til stilen i huset. 

Den er preget av hygge og nostalgi med kurver hengende fra taket og massevis av keramikk, og det kommer tydelig frem at søstrene er gode skattejegere.

– Vi har stort sett kun innredet med ting og møbler som har en historie og er kjøpt brukt. Det ville føles feil å bare kjøpe helt nye møbler til dette huset, da ville magien forsvinne litt. I tillegg var det viktig for oss at interiøret skulle innby til å bli brukt og gi plass til lek og kreativitet, uten at man trenger å passe på ting. Alt her skal tåle å bli brukt.

Les også (+): Kommunen krever at vi fjerner boden vi nylig har satt opp

FAVORITTPLASSEN: Ifølge Line og Katrine er benken her i vinterhagen den beste plassen i huset, og herfra er det utsikt til hagen.
ROM FOR FLERE: Den hvite sofaen fra Ikea kan slås ut, slik at det blir ekstra soveplasser. Putene er sydd av vintagetekstiler. Sofabordet er Egyptisk bord fra Carl Hansen & Søn, funnet på dba.dk. Lampen er en Lampe Gras. 

Dyrker selv

En annen del av sommerboligen som betyr enormt mye for begge familiene, er uteområdene og drivhuset i hagen. Her plantes, plukkes og nytes det i stor stil.

– Hagen har alltid vært et sted vi har elsket å være. Bestefar dyrket tomater, agurker og salater, og det har vi fortsatt med, samt urter, spinat, ringblomst og hvitløk i bedene. Vi har også bjørnebær, skogsbær, epler, pærer og et fikentre. Det er helt fantastisk å kunne fylle en kurv med epler og blomster, tomater og urter, eller hva som er i sesong, og ta det med hjem til leiligheten i byen.

FINE FUNN: At Line og Katrine er gode skattejegere ses overalt i huset, hvor unike møbler og funn er med på å skape en behagelig stemning.
LYST OG LETT: Soverommene er holdt i samme farger som stuen, kjøkkenet og vinterhagen. Det er lyse og rolige nyanser, men som samtidig ser veldig forskjellige ut, alt etter lyset og årstiden. Bordet og lampen er kjøpt brukt.