Rydde hjemme

Med disse triksene slipper du rot i hjemmet

Oppskriften er ganske enkel.

ROTETE? Papirer og ledninger har en tendens til å hope seg skikkelig opp. Og når det først har blitt mye av det er det et ordentlig ork å skulle rydde opp. Hva med å ta et lite skritt av gangen, og få det helt ryddig en gang for alle?
ROTETE? Papirer og ledninger har en tendens til å hope seg skikkelig opp. Og når det først har blitt mye av det er det et ordentlig ork å skulle rydde opp. Hva med å ta et lite skritt av gangen, og få det helt ryddig en gang for alle? Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Begynner det å flyte litt over hjemme?

Det er fort gjort å bli litt handlingslammet når du skal rydde et helt hjem, men hva med å ta det som et lite årsprosjekt? Hva med å si at når julen kommer skal hele hjemmet være strøkent, og på en slik måte at det faktisk forblir sånn også?

Eva Isachsen er interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent. Hun driver Rom for Sjelen, der de blant annet hjelper folk med å rydde opp i hjemmene sine. Hennes Slank ditt hjem-metode er enkel; Få et overblikk over alt du har (ta det ut av hyller, skuffer og skap og legg det på gulvet), behold kun det du liker, og gi alt en fast plass.

Og før du setter i gang; et av hennes bud er at du ikke rydder ett rom av gangen, men heller deler inn i kategorier av typen klær, mat, leker og lignende. Dette fordi du sannsynligvis har både leker og klær i flere rom, og dermed mister du fort oversikten.

Her kan du lese tipsene til hvordan du får et ryddigere hjem.

Mars: Rydd opp på kjøkkenet

Vi starter på kjøkkenet, og går først i kjøleskapet.

Ikke bare blir kjøleskapet mer innbydende, men et ryddig kjøleskap forbygger også matsvinn, mener interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsen.

For hvor mange ganger har du ikke hatt to oster åpne og endt opp med å måtte kaste den ene? Eller handlet inn ting du overhode ikke trenger?

Så:

Tøm kjøleskapet, få en oversikt over hva du har. Mens varene er ute kan du ordne plasseringen av hyllene, så du for eksempel får plass til høye glass, og slipper å slenge ting hulter til bulter.

Kast alt som bør kastes, og finn faste plasser til alt du har igjen. Pålegg bør i én beholder. Alle åpne glass kan stå på samme hylle.

Andre tips er å ha egne beholdere til det som kommer i overdreven emballasje fra butikken. Ta det ut og i en egen boks, så det ikke tar så stor plass.

Matskap og kjøkkenutstyr

Beveg deg videre til kjøkkenskapene. Her er det garantert mye du ikke trenger.

- En trøst til deg som har lite kjøkken, kan være at profesjonelle kokker faktisk foretrekker små kjøkken, fordi de er lette å bruke og gir god kontroll ved at alt er innen rekkevidde, sier Isachsen.

Med andre ord er ikke liten plass en grunn til å ha mye rot. 

- Erfarne kokker kan trylle fram de mest fantastiske retter, med helt grunnleggende utstyr, noen gode kniver, et par gode kasseroller, en stekepanne, et sett ildfast, ja - du skjønner tegninga?

Så ta en runde i kjøkkenskapene; ta alt ut, kvitt deg med det du ikke trenger og finn faste plasser til alt.

Start med kjøkkenmaskiner. De tar gjerne stor plass. Har du dobbelt av noe? Har du servise du har fått i gave som aldri har blitt brukt? Behold kopper og krus som faktisk brukes, ikke de som bare står i skapet. Lokk som ikke hører til noe sted og overdrevent store oppbevaringsbokser kan du kvitte deg med.

Når du lurer på hva du skal beholde kan det være lurt å sjekke at det kan stables, tipser Isachsen. Hundre tekopper med forskjellig former som ikke passer i hverandre tar fort mye skapplass.

April: Klær

KOPPER OG KAR DU IKKE BRUKER: Kan du fint kvitte deg med. Når du tar valget om hva du skal beholde er det lurt å sjekke at det kan stables, så det ikke tar så mye plass.
KOPPER OG KAR DU IKKE BRUKER: Kan du fint kvitte deg med. Når du tar valget om hva du skal beholde er det lurt å sjekke at det kan stables, så det ikke tar så mye plass.

Å kvitte seg med klær er for mange av oss tullete vanskelig. For «snart blir sikkert den fargen ordentlig inn igjen, og den toppen der må bare sys inn litt. Og her mangler det bare en knapp, ellers er den kjempefin.»

Nope! Her er det bare å sette i gang. For finner du ikke også klær du faktisk hadde glemt at du hadde når du rydder igjennom klesskapet? Da er det vel kanskje litt for mye der..?

Som interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsen påpeker, bor vi i et land med fire årstider, og dermed er det flere kategorier klær å gå igjennom. Om du ikke tar alt i én jafs, er hennes tips å heller ta klærne på soverommet først, sommer- og skitøy som er gjemt ut i boden etterpå, og alt i skapet i gangen til slutt. Kanskje må du ta denne posten litt og litt, men del det i kategorier, ikke rom – da mister du fort oversikten over hva du egentlig har.

Slik gjør du:

Ta alt ut. Lag en «ja-haug» til favorittene – de plaggene du absolutt vil beholde.

Lag en «nei-haug» av det du helt fint kan klare deg uten.

Det du sitter igjen med nå jobber du deg igjennom ved å stille deg disse spørsmålene for hvert plagg:

• Bruker jeg plagget regelmessig? Hvis ikke, hvorfor?

Hvis svaret er at plagget kun passer noen få anledninger, og du vil bruke det når muligheten byr seg, så er det ok. Hvis svaret er at du ikke er sikker, går du videre til neste spørsmål:

• Føler jeg meg god, trygg og komfortabel når jeg bruker dette?

Vær realistisk og ekstra kresen her. Ville jeg hatt det på en date? Til et jobbintervju? Til en klasse-reunion?

- Ja? Gå videre til neste trinn.

- Kanskje? fortsatt ikke sikker? Legg den i en «kanskje-haug» inntil videre.

- Nei? Legg den i «nei-haugen».

• Er plagget ødelagt, nuppete eller skittent - og i så fall kan det bli reparert, vasket eller renset?

Ja? Gå videre.

Nei? Legg den i «nei-haugen».   

• Er det skadet eller farget - og i så fall kan det bli reparert eller renset?

Ja? Gå videre.

Nei? Legg den i «nei-haugen».

Isachsens kleshengertips:

Heng alle skjorter, jakker, kjoler og alt du virkelig liker med tuppen på kleshengeren utover. Ettersom du bruker klærne henger du dem med tuppen inn. Etter godt og vel ett år bør du se over klærne. Du kan nå se hvilke plagg du ikke har bruk det siste året, og som du altså godt kan kvitte deg med.

Mai: Hage og garasje

Våren er her og det er tid for hagestell og kanskje et garasjesalg?

KLESHENGERTRIKSET: Snu på kleshengeren når du bruker et plagg - så ser du lettere hvilke du aldri tar i og som dermed godt kan overtas av noen andre.
KLESHENGERTRIKSET: Snu på kleshengeren når du bruker et plagg - så ser du lettere hvilke du aldri tar i og som dermed godt kan overtas av noen andre.

Igjen er interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsens bud å få alt ut, og en ordentlig oversikt. Så tøm garasjen helt.

Sorter etter kategori: bil, hund, sport, hage og så videre. Nå er det mye lettere å se hva du faktisk har.

Kvitt deg med alt du ikke trenger, og ha litt ledig plass til nye ting.

Står fortsatt barnas gamle ski i boden, eller hadde dere en gang et kort brennende ønske om å begynne med kajakkpadling? Mye av det gamle kan helt sikkert brukes selv om dine barn eller du selv har gått lei, så gi det bort eller selg det heller enn å la det støve ned.

Et godt tips er byttetorg i sosiale medier. På Facebook finnes en rekke grupper for kjøp, salg og byttehandel i de forskjellige byene, samt at du selvfølgelig har Finn.no.

Et lite tips fra Isachsen:

- Da «møkkaski med drittstøvler» ble lagt ut for salg ble det solgt omtrent umiddelbart. Humor og kreativitet er populært, også på Finn.no.

Smart oppbevaring

Når det gjelder oppbevaring i garasjen råder Kaja Hanevold interiørarkitekt i Kreo, til å bruke høyden for alt den er verdt.

- I garasje og boder er det lurt å tenke sesonglagring, og også å bruke høyden. Ha hyller som går høyt opp til taket og så setter du julepynten innerst om sommeren, og roterer på det gjennom året. Det er også veldig lurt å bruke gjennomsiktige kasser, så du ser hva som er i dem, sier hun.

-  Til skiutstyr og slikt er det fine løsninger der du binder det opp mot veggen, så du slipper å ha det liggende på gulvet.

Skijack og skipeg er eksempler på opphengsløsninger for skiutstyr, så du kan henge dem opp langs veggen eller i taket.

Knagger i forskjellige høyder utstyr får spaden, raken og hagesaksa opp fra gulvet.

Juni: Yttertøy og sko

Gjør samme prosess som i april. Alt ut fra boder, skap, skuffer og kjelleren. Finn ut hva som faktisk brukes, hva dere har dobbelt av og hva som er ødelagt.

Ifølge Kaja Hanevold interiørarkitekt i Kreo, er gangen ofte rommet der vi sliter mest med å få nok oppbevaringsplass og alt rotet bort.

SPORTSUTSTYR: Har du fortsatt skiene barna brukte da de var små stående i boden? Eller hadde dere en gang store planer om å begynne å padle kajakk? Om dere ikke bruker det er det garantert noen andre som vil.
SPORTSUTSTYR: Har du fortsatt skiene barna brukte da de var små stående i boden? Eller hadde dere en gang store planer om å begynne å padle kajakk? Om dere ikke bruker det er det garantert noen andre som vil. Foto: FOTO: Colourbox.com

- I gangen er det lurt at alle har hver sin skuff der de kan legge lue, votter og lignende. Ha også en knagg til hver så barna kan henge sekkene og jakkene sine der.

Gi alt en fast plass, så det kommer opp fra gulvet. Sko er et problem for mange, og Hanevold tipser om et smart selvlagd skostativ: En bokhylle du plasserer bakerst i garderobeskapet.

Juli: Bøker, CD-er, DVD-er og videofilmer

Vi starter i bokhylla - da har du sannsynligvis det verste unnagjort med en gang.

Og ja, selv om det er mye; alt skal ut av hyllene. Bøkene dine har sannsynligvis stått der og støvet ned lenge, og ifølge interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsen, klarer du ikke helt å avgjøre hvilke som må beholdes om du ikke får blåst litt av dem.

Så kvitter du deg med alle du ikke vet at du absolutt vil beholde. Igjen; alle de bøkene du ikke vet at du vil beholde.

SKO: Sko får du bort fra gulvet ved å sette en bokhylle inn i klesskapet.
SKO: Sko får du bort fra gulvet ved å sette en bokhylle inn i klesskapet. Foto: FOTO: Colourbox.com

Du trenger ikke beholde klassikere bare fordi de er klassikere. Behold de som betyr noe for deg.

Kvitt deg også med alle utgåtte bøker, som gamle leksikon og gamle pensumbøker.

Også er det kanskje på tide å innse at om de bøkene du veldig lenge har skullet lese en dag sannsynligvis aldri blir lest.

Har du fortsatt CD-er og DVD-er kan du godt bare kvitte deg med alle sammen, da det er lite du ikke kan skaffe digitalt. Har du en CD som ikke ligger tilgjengelig digitalt kan du overføre den selv.

Mange har dog lyst til å beholde CD-samlingen sin, men Isachsen foreslår da et skap heller enn en åpen CD-hylle.

August: Medieløsninger og ledninger

Aldri før har vi kjøpt så mange elektroniske duppeditter som nå. Har du kjøpt en spillkonsoll er det en ny bedre en i butikken uka etter, og løsningene for serietitting og musikkspilling er mange.

Ta en opprydning og kvitt deg med nettbrett mobiler og musikkspillere du ikke bruker lenger og lever alt på en miljøstasjon. Finn ut av hva alle kabler og ledninger hører til og kvitt deg med alt som ikke trengs.

Og få orden i kaoset i ledningene du har igjen er ikke nødvendigvis lett, for det er vel fortsatt en del av dem. Isachsen tipser om Kabledrop, som holder ledningene på plass i et fast grep så du slipper en stor floke av ladere, kabler og ledninger.

Et annet tips er å merke alle ledningene med en liten tapebit, så du vet hva de er til. Da blir det enklere å kvitte seg med dem etterhvert som spilleren de hører til blir avleggs.

MÅ IKKE BEHOLDES: Selv om de anses som klassikere må ikke du ha dem i bokhylla di.
MÅ IKKE BEHOLDES: Selv om de anses som klassikere må ikke du ha dem i bokhylla di.

Ha også gjerne et brett eller krukke på bordet til alle fjernkontrollene. En fjernkontrollomme kan henges over armlenet på sofaen.

September: Leker

Det blir fort mye leker, og barn vokser fort. Men det er ikke dine leker, så hvorfor ikke la barnet finne ut av hva som skal beholdes og hva som skal kastes? Det kan kanskje lære dem litt om å ta andre valg også, mener interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsen.

- Min minste datter synes dette er topp. Og det lærer henne å lærer å ta beslutninger. Nå hjelper jeg henne dog i tankeprosessen slik at hun ikke kaster en leke hun egentlig elsker.

Lekene som blir igjen er det lurt å oppbevare på en måte som gjør det enkelt for barna å rydde det bort igjen selv. 

- Det er fint å ha hyller med enkle bokser som barna klarer å dra inn og ut selv. Slike kan du for eksempel få på Ikea. Da kan barna ta ut leker og legge dem tilbake etter hvert som de er ferdige med dem, sier Kaja Hanevold, interiørarkitekt i Kreo.

- Plasser hyllene i barnas høyde, og ha gjerne på et klistremerke eller en tegning av en legokloss, en bil og lignende, så det er lett å se hva som skal ligge i hvilke bokser.

Oktober: Toalettsaker og medisiner

MEDIELØSNINGER: Vi har flere elektroniske duppeditter enn noen gang, og da også flere ledninger og sannsynligvis enda mer ledningkrøll enn tidligere. Her er det nok mye å ta av.
MEDIELØSNINGER: Vi har flere elektroniske duppeditter enn noen gang, og da også flere ledninger og sannsynligvis enda mer ledningkrøll enn tidligere. Her er det nok mye å ta av. Foto: FOTO: Colourbox.com

Tar du med deg shampo og såpe fra hotellene når du er på reise? Det virker kanskje praktisk der og da, men det er relativt sannsynlig at du faktisk aldri bruker dem når du kommer hjem. Interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsen mener én flaske som kan fylles opp er lurt, men ikke mer, så bare kast det.

Sminke og kremer går ut på dato, og dessuten har du kanskje sminke liggende som var kjempefint for ti år siden, men som du ikke ville finne på å bruke i dag?

Så kvitt deg med alt du ikke trenger, og gå også gjennom medisiner. Medisiner som har gått ut på dato eller ikke brukes lengre, kan kastes.

Ellers råder Isachsen til å oppbevare toalettsaker i mindre kurver som kan flyttes rundt på.

- Det ser straks ryddigere ut når alle småtingene ligger samlet oppi en kurv, enn om de står strødd utover benken.

November: Papirer

LA BARNA VELGE: La barna bestemme hva som skal gå og hva som må bli av leker. Da lærer de kanskje litt om valg generelt også.
LA BARNA VELGE: La barna bestemme hva som skal gå og hva som må bli av leker. Da lærer de kanskje litt om valg generelt også.

Organisering av papirer av ymse slag er vel noe de fleste av oss elsker å utsette. Men det må gjøres, og jo lengre du venter jo verre blir det.

Interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsens metode er uendelig enkel: Kvitt deg med så mye som mulig.

Ifølge henne er det mye kreative «samle på papir»-metoder der ute; noen samler det sammen i plastposer, andre stabler enkelt og greit i høyden. Når en skuff er full kan den dras ut og bli en hylle der du kan stable til taket isteden.. Men det er ikke særlig oversiktlig, ei heller veldig pent.

Ifølge Isachsen samler vi dessuten på mye vi ikke har noe bruk for, så det er nok mange av oss som kan lære oss å kaste post og utskrifter med en gang, heller enn å bare slenge det i papirbunken.

Spar kun det du ta vare på

Start med å skill ut kjære minner fra det som egentlig er uviktig. Kvitt deg med alt du ikke liker eller trenger, og kvitt deg med dubletter.

E-fakturaer kan spare deg for mye post. Kontoutskrifter kan også med fordel sendes på mail. Med postens tjeneste Digipost kan du få tilsendt også viktige papirer med sensitiv informasjon digitalt.

RYDD PÅ BADET: Sminke, tomme kremer og gamle medisiner hoper seg lett opp i skuffene på badet.
RYDD PÅ BADET: Sminke, tomme kremer og gamle medisiner hoper seg lett opp i skuffene på badet.

Den posten som ikke kan digitaliserer er det lurt å åpne på ett sted og legge på plass eller kaste med en gang - hver dag, tipser Isachsen.

Spar kun det du ta vare på. Leser du fremdeles aviser i papirform? Kvitt deg med den når den er lest. Vil du spare en oppskrift i et magasin eller kryssorden i en avis, så klipp ut akkurat den siden og legg det i en kokebok eller et fast sted.

Isachsen anbefaler imidlertid å teste ut om du klarer å vende deg til å heller lese avisen på nett, så sparer du deg for veldig mye papirsøppel.

Nøkler kan også hope seg opp og er jo selvfølgelig vanskelig å skulle kvitte seg med når du ikke lenger vet hvor de hører til. En løsning fremover er selvsagt å gå over til elektroniske låsesystemer.

Er ikke det aktuelt er det i hvert fall en idé å ha dem på en fast plass, så de ikke ligger utover.

- Nøkler er det fint å henge på en krok når du kommer inn døra. Det går an å ha et nøkkelskap, men av erfaring så vet vi at det ikke blir brukt. Kobber og messing er veldig inn nå og det finnes masse fine slike kroker, sier Hanevold.

Desember: Bilder, kort og gaver

Vi er gjennom året, og nå som ryddeprosjektet nærmer seg slutt tar vi fatt på det som muligens er det aller vanskeligste; ting du har spart fordi det har affeksjonsverdi for deg, eller som du har dårlig samvittighet for å kvitte deg med.

Gaver du ikke liker kan du godt kvitte deg med – det er bedre at du beholder de du virkelig setter pris på, enn at det hoper seg opp med ting du ikke vil ha.

Takkekort kan du fint også kvitte deg med etter en stund. Det er selvfølgelig fint å henge opp og ha julekortene en stund i og etter juletiden, men du trenger ikke spare dem for alltid, mener interiørarkitekt, pedagog og feng shui-konsulent Eva Isachsen.

- Du må huske at jula ikke varer helt til påske, og derfor skal du ikke ha dårlig samvittighet om du kvitter deg med hilsenen, gjerne sammen med en takknemlig tanke til avsender, i det du kaster det.

Selv leser hun gjerne kortene høyt sammen med familien, før de sammen bestemmer om det skal gå eller legges i en minneboks. Etter en stund får de som har ligget i minneboksen en ny vurdering.

Fotografier fra reiser og hyggelige begivenheter, av kjente og kjære eller gamle venner er det hyggelig å spare på, men du trenger ikke gjøre det i 15 fotoalbum eller en bunke med bilder liggende i en hylle. Igjen; digitalisering.

KAN DU LESE AVISENE PÅ NETT? For mange er det et must med en papiravis i hendene til morgenkaffen, men hva med å teste ut nettutgavene en liten stund? Veldig mye av papirrotet ditt kan digitaliseres.
KAN DU LESE AVISENE PÅ NETT? For mange er det et must med en papiravis i hendene til morgenkaffen, men hva med å teste ut nettutgavene en liten stund? Veldig mye av papirrotet ditt kan digitaliseres. Foto: FOTO: Colourbox.com
HYGGELIG Å BEHOLDE: Det er fint å beholde gamle bilder, men det kan gjøres digitalt. Så kan du jo ha et album til spesielt utvalgte fotografier.
HYGGELIG Å BEHOLDE: Det er fint å beholde gamle bilder, men det kan gjøres digitalt. Så kan du jo ha et album til spesielt utvalgte fotografier.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning