Hvordan holde det ryddig hjemme

Kun to plagg hver i gangen!

Enklere å holde orden enn du tror - sjekk tipsene her.

VASK LITT HELE TIDEN: Gjør du det, slipper du å ta storvasken når helgen nærmer seg.
VASK LITT HELE TIDEN: Gjør du det, slipper du å ta storvasken når helgen nærmer seg. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Har du noen gang tenkt over hvordan venninnen din alltid klarer å ha det ryddig og pent hjemme hos seg, og hvorfor du aldri hører henne syte over høye hauger med klær eller skitne gulv?

Vel, hun er bare flink å gjøre litt hele tiden, og har gode ryddevaner.

Det kan du også klare! På nettstedet Good Housekeeping listes det opp ni vaner som de som nesten aldri må vaske eller rydde huset har.

Så kanskje vi alle kan plukke opp et tips eller fem og slippe storrengjøringen for alltid fra og med NÅ?

De rydder bort klærne sine hver kveld

Ikke la det ligge og slenge på soverommet!

Slenger du bare klærne over en stol eller på gulvet når du skal legge deg? Vel, da er du ikke alene.

- Det er fort gjort å ta de «raske løsningene» i hverdagen. Dessverre møter vi ofte da et uorganisert soverom når dagen avsluttes, sier Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService.

Og hvorfor bør du gjøre det? Jo, rommet blir fortere skittent og får dårlig luft.

- Hvis man ikke rydder bort med en gang, så kan man bli litt usikker på hva som er rent og skittent. Det kan fort føre til at ved rydding så havner alt på skittentøyet, og det blir unødvendig mye vask, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice, og fortsetter:

- Er det mye tøy og rot på et soverom så er det vanskeligere å holde det rent, og det kan etter hvert føre til dårlig luft.

Det er også viktig å holde soverommet ryddig og pent generelt sett.

- Fra et renholdsperspektiv er det først og fremst for å unngå at støv samler seg i klær, gardiner, tepper, sokker, ol. Vi burde være flinke til å rydde. Støv har direkte påvirkning på helsa, så ett rent soverom er en god start for en god natt søvn, sier Åramnes.

Konklusjon: Rydd opp i klærne dine med en gang. Det tar bare noen sekunder å legge dem i skittentøyskurven eller i klesskapet, og det vil spare deg for mye tid neste gang du skal ta klesvasken eller ikke finner et visst plagg – som mest sannsynlig ligger druknet i en haug av klær. Gjør det samme når du prøver ulike antrekk eller har vasket klær.

De eier bare akkurat det de trenger

Vi har alle en ting eller ti vi kan kvitte oss med for et ryddigere hjem.

ROTEROM: Ser soverommet ditt slik ut? Rydder du klærne dine om kvelden før du legger deg, slipper du en evig flyt av klær og rot.
ROTEROM: Ser soverommet ditt slik ut? Rydder du klærne dine om kvelden før du legger deg, slipper du en evig flyt av klær og rot. Foto: FOTO: Colourbox

Trenger du egentlig fire sett med sengetøy, tre skuffer med klær du aldri bruker eller fem visper på kjøkkenet? Du sparer mye plass (og rydding) ved å eie mindre av ting du ikke trenger.

- Mange har nok mye tøy som ikke brukes: tøy som ligger i påvente av at man håper at det en gang vil passe igjen, tøy barna har vokst ut av, og så videre. Mange har også mye kopper, tallerkener og kjøkkenredskap som aldri brukes, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice.

Hennes enkle, men veldig effektive tips mot for mye og ubrukelige ting i hjemmet, er å rydde opp én gang for alle.

- Man kan med fordel gå oftere gjennom klær og ta en skikkelig opprydding. Det er mye bedre å gi videre til noen som trenger det enn at det fyller alle skuffer og skap. Kjøkkenting kan man for eksempel gi videre til loppemarked, tipser hun.

En del av oss har også alltid litt for mye aviser og blader liggende rundt, som både er støvsamlere og skapere av mye rot. Her er en kurv løsningen.

- En fin kurv til de bladene/bøkene du leser er smart. Har du i tillegg et arkivsystem eller hyller og lignende å arkivere i, kan du legge det du vil beholde der. Resten kan gis bort eller resirkuleres, råder Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService.

Konklusjon: Gå gjennom gamle og ubrukte klær og ting, og gi bort – enten det er til noen andre eller loppemarked og lignende. Ordne deg også et ryddesystem for ting som ofte flyter i hjemmet.

De lar det ikke flyte av papir

Du trenger virkelig ikke ta vare på gamle aviser og reklamer som dukker opp i posten.

Hoper det seg opp med gamle aviser, reklamer og take away-menyer hos deg også? Det kan fort bli mye unødvendig rot.

FOR MYE AV DET GODE: Har du for eksempel mye klær du ikke bruker, men likevel ikke har klart å kvitte deg med? Eier du bare det du faktisk trenger og bruker blir det mindre rot og rydding.
FOR MYE AV DET GODE: Har du for eksempel mye klær du ikke bruker, men likevel ikke har klart å kvitte deg med? Eier du bare det du faktisk trenger og bruker blir det mindre rot og rydding. Foto: FOTO: Colourbox

Ekspertene tipser deg til å alltid ha en pappeske stående i et skap eller en skuff på kjøkkenet.

- Legg alt du ikke trenger av papir (uten id og sensitiv informasjon) der. Når du går med søpla, tar du med deg papiret også, sier Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService, og legger til sin egen erfaring:

- Om man kaster alt man ikke har veldig lyst til å lese av reklame og lignende der, slipper man at det tar veien om stue eller kjøkkenbordet. Vips, så er du kvitt problemet!

Du kan også ha en kurv som en slags mellomstasjon til det du planlegger å lese.

- Men da må du være bevisst på at begynner den å bli full så må noe ut, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice.

Konklusjon: Ha et ordentlig system hvor du tar vare på de viktige papirene og kaster resten – gjerne med en gang de dukker opp i postkassen.

De tørker alle overflater med en gang

Ikke la skitne flekker og matrester bli liggende. Slik holder du flatene rene hele tiden.

Mindre å vaske, lettere å gjøre rent. Holder du flatene fine og rene hele tiden, hoper det seg ikke opp med skitt, fett og matflekker.

- Ha en støvklut tilgjengelig og tørk støv når du ser at det trengs. Mange flater trenger kun støvtørking og ikke vask. På kjøkken og bad trenger man såpe og vann, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice.

UNNGÅ PAPIRFLYT: Har du en kurv hvor du samler alt du vil ta vare på av papir og kaster resten som du ikke trenger, sparer du deg selv for evig papirrot i huset.
UNNGÅ PAPIRFLYT: Har du en kurv hvor du samler alt du vil ta vare på av papir og kaster resten som du ikke trenger, sparer du deg selv for evig papirrot i huset. Foto: FOTO: Colourbox

Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService, tipser om å sette hele familien i arbeid og lage gode rutiner.

- Inkluder barna om du har noen, og lag gode rutiner. Eksempelvis etter middag bærer alle sin asjett til oppvaskmaskinen. Én har «skyllestasjon» og én setter inn. Den tredje kan vaske av bordet, mens en annen (voksen) vasker former og kar. Vips, så er middagen ryddet unna i en fei, sier hun.

Konklusjon: Vask og rydd så fort du ser det dukker opp noe du burde fjerne på flater i hjemmet, enten det er støv eller asjetter fra dagens middag på bordet eller kjøkkenbenken. Da hoper det seg ikke opp!

De stapper ikke sengen full av ting

Joda, det er fint med pynteputer og sengeteppe, men skaper det mer rot enn kos?

Som regel ser en seng mye finere og ryddigere ut om den er pyntet med fine puter og et lekkert sengeteppe, men gleden blir jo litt borte om man ikke orker å gjennomføre det skikkelig hver morgen og kveld og sengepynten flyter rundt på soverommet.

- Det er fint med mange pynteputer og sengeteppe, men dess mindre du stæsjer sengen med, dess større er sjansen for at du faktisk gidder å re opp sengen, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice.

Om du bare generelt elsker å pynte opp sengen din hver morgen, er det i det minste lurt å ha et ordentlig system på det.

ALLTID EN STØVKLUT I NÆRHETEN: - Ha en støvklut tilgjengelig og tørk støv når du ser at det trengs. Mange flater trenger kun støvtørking og ikke vask, sier leder for Lilleborg Forbrukerservice Malin Skaar.
ALLTID EN STØVKLUT I NÆRHETEN: - Ha en støvklut tilgjengelig og tørk støv når du ser at det trengs. Mange flater trenger kun støvtørking og ikke vask, sier leder for Lilleborg Forbrukerservice Malin Skaar. Foto: FOTO: Thinkstock

- Har man en pen kurv stående på enden av sengen, kan man enkelt putte slikt oppi der. Har man lyst til å ta de på igjen dagen etter, gjør man det. Ellers kan man ha de liggende der til man føler for å ta de opp igjen, tipser Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService.

Og, et ekstratips til dere som ikke kan fordra å re opp sengen, her er en gladnyhet:

- Man bør skifte på sengen minst hver 14. dag, men man trenger ikke re den opp hver dag. I forhold til sengedyr anbefales det faktisk å la den være litt «ruskete» noen timer, sier Skaar.

Konklusjon: Dess mindre puter og tepper du har i sengen, dess større er sjansen for at du rer den opp om morgenen – som da fører til et ryddigere soverom. Elsker du ha stæsj i sengen din, bør du ha en kurv i enden av sengen hvor du samler alt.

De rydder bort jakker og sko

En rotete gang trenger ikke være det med disse gode tipsene.

Mange har en aldri så liten skohaug i gangen eller en haug av jakker sleng over en benk eller skjenk, som naturligvis skaper en nokså rotete gang.

- Når man først kommer hjem er det jo ikke alltid at man «orker» å henge/sette ting pent på plass. Her har jeg bare ett råd: Eliminering! Ha et mellomlager for jakker, sko, skjerf og lignende, og ha kun én til to jakker per person i gangen, sierLine Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService, og fortsetter:

- Har du muligheten til dette, slipper du at veggen nesten går mot deg i døra. Ser det rotete ut, kan det bli vanskelig å ta tak på ryddejobben.

Skaar er enig.

DROPP PUTER OG TEPPER: Joda, fint med pynteputer og sengeteppe, men skaper det ikke egentlig bare rot når du ikke orker å lage det til skikkelig hver morgen, og bare slenger alt i nærmeste stol?
DROPP PUTER OG TEPPER: Joda, fint med pynteputer og sengeteppe, men skaper det ikke egentlig bare rot når du ikke orker å lage det til skikkelig hver morgen, og bare slenger alt i nærmeste stol? Foto: FOTO: Thinkstock

- Ha kun jakker og sko du ofte bruker der. Øvrige plagg og sko kan få plass i for eksempel en bod, sier hun.

Konklusjon: Sett skoene dine i skapet eller på en skohylle nær ytterdøren, og heng opp jakken din med en gang du kommer hjem og tar den av deg.

De lar ikke oppvasken bygge seg opp

En enkel sak, men en vane de fleste trenger hyppige påminnelser om.

Kjøkkenet er ofte det rommet i hjemmet hvor det kanskje fortest blir rotete og skittent. Man lager mat der hver dag, og vasker man ikke opp og rydder med en gang, hoper det seg fort opp.

- Mitt tips er å gjøre som kokkene, altså å vaske opp underveis. Det er en vanesak. Skitt og matrester er ikke så lett å få av om man lar det stå, så ta det med en gang. Det er veldig lurt, råder Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService.

Skaar er enig.

- Det er absolutt en fordel å ta oppvasken ofte. Det er mye lettere å få bort smuss da, sier hun.

Et annet triks Åramnes har, er at alle i hjemmet venner til seg å rydde av bordet, skylle oppvasken og deretter sette det i oppvaskmaskinen om man har det.

IKKE LA DET HENGE OG SLENGE: Gangen er det første man ser når man entrer en bolig, og en flyt av jakker og sko over trappegelenderet, midt på gulvet og på benker skaper et evig gangkaos. Heng opp jakker og sett sko pent på plass med en gang du kommer hjem for en ryddig gang.
IKKE LA DET HENGE OG SLENGE: Gangen er det første man ser når man entrer en bolig, og en flyt av jakker og sko over trappegelenderet, midt på gulvet og på benker skaper et evig gangkaos. Heng opp jakker og sett sko pent på plass med en gang du kommer hjem for en ryddig gang. Foto: FOTO: Thinkstock

Unntaket er matkoma og mangel på oppvaskmaskin.

- Er man sprekkmett, og ikke har oppvaskmaskin, så rydd av og skyll alt. Er man flere i hus kan man rullere på skylle, vaske kanner og tørke bordet, sier Åramnes.

Konklusjon: Ta oppvasken og rydd unna på kjøkkenet fortest mulig – det sparer du mye tid og energi på!

De legger ting tilbake

Denne vanen og regelen er alltid fin: Legg tilbake det du henter når du er ferdig med det.

Lei av å alltid ha en høy bunke DVD-er, magasiner, bøker eller leker rundt om i stuen? Det er forståelig at det er et aldri så lite ork å rydde det, men det må nesten til for å slippe unna ryddeskippertaket til helgen.

- Et godt råd en kollega av meg hadde snappet opp, er å aldri gå ut av et rom uten å ha med deg noe, sier Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService.

Et annet tips for å innføre den gode ryddevanen, er å ha en kurv stående som man bruker til å samle opp ting i.

- Man tar ett rom av gangen, samler opp det som ikke hører hjemme, og legger det på plass. Denne er kjekk å ha til «20-minutteren», sier hun.

Konklusjon: Når du har sett en DVD, lest ferdig et blad eller barna er ferdig å leke med lekene sine, legg alt tilbake der det hører hjemme med en gang. Da slipper du for eksempel å stresse rundt som en gal minuttene før du får gjester.

De tørker støv og støvsuger regelmessig

Ikke la alt vente til helgen. Du har jo mest lyst til å slappe av da, eller?

KONSTANT OPPVASK: En vane ryddige mennesker har er å ta oppvasken med en gang. De utsetter det ikke og lar den ikke stå i en dag eller flere, de bare gjør det!
KONSTANT OPPVASK: En vane ryddige mennesker har er å ta oppvasken med en gang. De utsetter det ikke og lar den ikke stå i en dag eller flere, de bare gjør det! Foto: FOTO: Thinkstock

For å unngå skippertaket på fredager med vasking, rydding og støvsuging, er det bedre å gjøre litt hele uken.

Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeService, råder deg til å la støvsugeren stå på kjøkkenet. Da er den lett tilgjengelig – bare husk at ikke alt kan støvsuges.

- Bruk den med en gang det trengs. Personlig er jeg fan av å ha produkter tilgjengelig: Jeg har alltid kjøkkensprayen fremme, og samme på badet hvor den står den i skapet, sier hun og legger til:

- Fjerner du flekker med en gang og utfører «20-minutteren», tror jeg de fleste har kommet langt. Det er ikke til å stikke under en stol at mange har en veldig hektisk hverdag. Derfor detter vi ofte i sofaen og har lyst til å bli der en god stund.

- Har vi noen gode vaner, kan vi sette oss ned med god samvittighet, sier Åramnes.

Konklusjon: Tar du en liten og kjapp rengjøringsrunde kanskje 2-3 ganger i uken, sparer du deg for storrengjøringen i helgen når du heller kunne ligget på sofaen og slappet av.

ALLTID ROTETE STUE: Lei av det ja? Vel, rydder du bort leker, DVD-er, magasiner og aviser så fort du/barna er ferdig med det, slipper du at det hoper seg opp og alltid er rotete i stuen.
ALLTID ROTETE STUE: Lei av det ja? Vel, rydder du bort leker, DVD-er, magasiner og aviser så fort du/barna er ferdig med det, slipper du at det hoper seg opp og alltid er rotete i stuen. Foto: FOTO: Thinkstock
IKKE VENT PÅ SKIPPERTAKET: Støvsuger du et par-tre ganger i uken, slipper du skippertaket når fredagen kommer. En rengjøringsspray og klut er også alltid smart å ha lett tilgjengelig.
IKKE VENT PÅ SKIPPERTAKET: Støvsuger du et par-tre ganger i uken, slipper du skippertaket når fredagen kommer. En rengjøringsspray og klut er også alltid smart å ha lett tilgjengelig. Foto: FOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning