Test av foodprosessorer

Den eneste kjøkkenmaskinen du trenger

Strengt tatt. Og den beste av de åtte i testen er blant de billigste.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av foodprosessorer er utført av faglært kokk, matstylist, grillbokforfatter og matblogger Jan-Ivar Nykvist, i samarbeid med testjournalist Bjørnhild Fjeld. Produktene er testet til bruk i ulike oppgaver: Hakking av nøtter, mosing av varm suppe/puré, rasping og riving, samt baking av en enkel paideig.

Vi har også vurdert hvor enkle produktene er å rengjøre, brukervennlighet, design, ekstrautstyr og praktiske løsninger for oppbevaring av kniver og skjæreplater, samt støy, stødighet på benken og generell kvalitetsfølelse.

Terningkastene på de ulike produktene er satt ut fra en totalvurdering av hvor godt produktet fungerer. Siden produktene kun er testet over en kort periode, har vi ikke vurdert slitestyrke og teknisk kvalitet over tid.

Produktene som er brukt i testen er lånt av de respektive produsenter.

Foodprosessorer, eller food processorer, finnes i mange ulike varianter og prisklasser. Vi har testet 8 ulike modeller til litt over 1000 kroner, med unntak av Philips-maskinen som er noe billigere (729 kroner).

Til å utføre testen har vi fått hjelp av kokk og matstylist Jan Ivar Nykvist, kjent fra "Norges grillmester" fra TV 2. Nykvist er også aktuell med grillkokeboken Glød.

Braun best i test

Foodprosessoren som scorer best totalt, er maskinen fra Braun. Den har relativt stor beholder, mye ekstrautstyr og er effektiv til alle typer oppgaver du trenger en foodprosessor til.

Det eneste vi savner er en bedre løsning for oppbevaring av ekstrautstyret - dette blir fort liggende og slenge i skuffen. Da blir det fort til at du ikke finner det igjen når du trenger det. 

- Braun er et godt valg for storfamilien som trenger en foodprosessor til daglig matlaging, sier Nykvist.

Han skulle likevel ønske at designet var litt mer moderne.

- Dette er ikke en maskin unge mennesker i dag har lyst til å ha stående på benken på sitt designkjøkken, den ser ut akkurat slik foodprosessorer så ut da de ble moderne på 1980-tallet.

Men til tross for 80-tallsdesign, mener Nykvist maskinen fra Braun absolutt er et godt kjøp. Den får jobben gjort og er enkel å betjene. Det at beholderen står på siden og ikke på toppen av motoren, gjør den også mer stabil.

Tenk på bruksområde

- Hvilken foodprosessor som er best for deg, kommer litt an på hva du har tenkt å bruke den til. Er du først og fremst ute etter en maskin som er effektiv til oppgaver som hakking og kutting, er det vanligvis lurt å velge en food prosessor med en ganske liten beholder. Trenger du en alt-i-ett-maskin som du skal bruke til baking, må du velge en som har større beholder, sier Nykvist.

I denne prisklassen kan man ikke forvente å få en fullverdig kjøkkenmaskin - ingen av maskinene vil for eksempel fungere til baking av brød.

Men en foodprosessor er utvilsomt kjekt å ha til dagligdagse små og store oppgaver på kjøkkenet - som riving av gulrot eller ost, hakking av løk, hakking av mandler, elting av en liten deig eller hvis man skal lage en puré eller glatt suppe.

Nøttene skiller

Den store forskjellen på de ulike modellene er hvor godt de takler å hakke harde råvarer. Vi testet maskinene på hasselnøtter og mandler.

De beste klarte å hakke nøttene til en jevn nøttemasse på under ett minutt, mens noen av de største ikke klarte hakke-jobben selv om vi lot maskinen gå i flere minutter. 

- På de store beholderne er knivene for dårlige, og de kommer ikke godt nok til. Designet er rett og slett ikke godt nok til de tøffeste oppgavene man bruker en foodprosessor til, sier Nykvist.

Sannsynligvis må du opp en prisklasse for å finne de beste foodprosessorene med større beholdere.

Ekstrautstyret

Det er også forskjell på hvor mye ekstrautstyr som følger med de ulike modellene. Noen har for eksempel visp, slik at du ikke trenger en miksmaster i tillegg. Noen har blender i tillegg til hovedbeholder. Og på Kenwood-maskinen følger det med en liten ekstra glassbeholder med tilhørende kniver som faktisk kan brukes som kaffekvern. 

- Det er nok mange som erfarer at ekstrautstyret blir veldig lite brukt. For eksempel har flere av modellene en egen del for å kutte poteter til pommes frites-størrelse. Med tanke på oppvasken, ville jeg nok heller valgt å bruke en kniv, sier Nykvist.

Sitruspresse er et annet ekstrautstyr som følger med på noen foodprosessorer, og dette kan være arbeidsbesparende hvis du bruker mye sitronsaft i matlagingen. Det samme med raspeplatene – det går fortere å kjøre gulrøttene i maskinen enn å raspe for hånd.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning