Holde orden på vaskerommet

Orden på vaskerommet

Vanskelig for å komme inn på vaskerommet? Her er løsningene.

Foto: JKE Design
Publisert Oppdatert

Vaskrommet er stedet hvor mye mer enn bare skittentøyet samler seg, og kanskje hender det at ting som kommer inn der aldri blir funnet igjen.

Orden på vaskerommet kan derfor være en dyd av nødvendighet, men også et bidrag til sinnets glede.

Og som bloggeren Christine beskriver det på hvitstil.com om hvordan hennes eget vaskerom var før hun tok tak i det: "Vi har hatt system på vaskerommet siden vi flyttet inn, men en eller annen gang underveis forsvant systemet bak millioner av ministrømpebukser, smekker, babybodyer og mer!"

Hennes løsning ble blant annet et system med sorteringsbokser som er merket etter plagg, tekstil og vaskeprogram.

- Det finnes mange gode systemer for sortering å få kjøpt i butikkene, sier interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar til klikk.no. Han er imidlertid like opptatt av å skape systemer for de klærne som er ferdig vasket enn de som skal til vask.

- Min erfaring er at folk er opptatt av organiseringen i forkant, men mindre av det som skal skje i etterkant. Jeg savner blant annet systemer for å plassere klærne når de er ferdig tørket, som for eksemple treningsklær, som jo bare hentes ut til bruk og så kastes inn på vaskerommet igjen.

Rydd opp!

På nettsiden unclutter.com (clutter betyr rot) har de listet opp ti tips for hvordan et vaskerom skal bli levelig, og de starter med en klar oppfordring:

Rydd opp!

"Start med å fjerne alt fra vaskerommet som ikke er festet til veggene. Når alt er borte, fei og mopp gulvene, vask ned vegger og få rommet til å se ut som nytt. Vask under vaskemaskinen og tørketrommelen. Mal veggene om nødvendig", skriver de på sine nettsider.

Identifiser behovene dine

ARBEIDSHØYDE: Her er både vaskemaskin og tørketrommel passert i arbeidshøyde, slik at det skal være lettere å ta inn og ut av dem.
ARBEIDSHØYDE: Her er både vaskemaskin og tørketrommel passert i arbeidshøyde, slik at det skal være lettere å ta inn og ut av dem. Foto: FOTO: JKE Design

Og det er når du har ryddet og rengjort vaskerommet at jobben egentlig starter og du har din store mulighet for å skape et rom som er tilpasset dine behov.

For det er nettopp det det handler om, et vaskerom tilpasset dine behov, din hverdag og din familie.

Ett av de viktigste spørsmålene på dette stadiet i prosessen er å fjerne ting som ikke er nødvendig i vaskerommet.

"Kvitt deg med tingene du ikke har brukt på over ett år og beholde kun det du faktisk bruker", er rådet fra unclutter.com.

Bli inspirert

Med vaskerommet rengjort og alt unødvendig "skrot" fjernet er du klar for å gi rommet både et nytt utseende og et nytt interiør, om du kunne tenke deg å gå så drastisk til verks. unclutter.com råder uansett til å la seg inspirere av hva som finnes på nettet av vaskerom. Et billedsøk på for eksempel "inspiring laundry rooms" gir mange treff.

Ordning og reda

Dersom valget er å gå mer drastisk til verks for å få et vaskerom som er ryddig, pent og oversiktlig, så betyr det mest sannsynlig at du må ha inn skap, beholdere og lignende som skaper orden.

Bloggeren Christine valgte som sagt å plassere sorteringsbokser i vaskerommet. Et annet grep hun gjorde var å montere en tørkestang langs den ene veggen.

Det gjorde det enkelt å tørke mange skjorter samtidig, skriver hun.

Hun skrudde også fast veggfester for mopp og strykebrett.

Og i stedet for å ha vaskemidlene i sin opprinnelige emballasje, fylte hun dem over i dekorative bokser, og skrev på innsiden av lokkene hvilket middel som var i den enkelte beholderen.

Ett annet grep hun tok for å skape et ryddig vaskerom, var å gå til innkjøp av helt like håndklær. "Også vasker jeg dem aldri sammen med annet enn hvitt. Det gjør at de varer lenge", skriver hun.

Tiden for å oppfylle ønsker

Ifølge clutter.com er nå tidene inne for å oppfylle de ønskene du har båret på i mange år.

HYLLER GIR ORDEN: Med hyller og bokser plassert over vaskemaskinen, kan man enkelt få plass til rent tøy og andre ting som naturlig hører til på et vaskerom (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/lovemaegan/4665591732/in/photostream//">lovemaegan</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
HYLLER GIR ORDEN: Med hyller og bokser plassert over vaskemaskinen, kan man enkelt få plass til rent tøy og andre ting som naturlig hører til på et vaskerom (Foto: lovemaegan på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

"Trenger du et skap over vaskemaskinene? Nå er tiden for å gjøre det, skriver de.

"Har du ønsket deg et strykebrett og et feste for strykejernet som passer på baksiden av døren, så er det nå du skal montere det", fortsetter unclutter.com, og konkluderer med å si at "gjør de endringene som får vaskerommet ditt til generelt å fungere bedre".

Ramsøskar har sett at noen råder til å plassere vaskemaskinen, og eventuelt tørketrommelen, i arbeidshøyde. Det er et råd han er usikker på.

- Jeg ville ha plassert maskinene for eksempel under en benkeplate, fordi man sårt trenger all den benkeplassen man kan få.

Plasser tingene lett tilgjengelig

Når du plasser tingene tilbake i vaskerommet er rådet fra unclutter.com å sette dem der hvor de brukes. Vaskemidlene bør blant annet være mindre enn en armlengdes avstand fra vaskemaskinen.

"Kleshengerne bør være rett i nærheten av tørketrommelen, og strykejernet bør være rett ved strykebrettet", supplerer de.

Sett merkelapper på hyller og beholdere, er annet råd. Ikke så mye fordi du selv skal finne frem, men fordi det også er andre som bruker vaskerommet og som kanskje ikke har den samme intuitive forståelsen av hvor ting er.

Din egen UFF-boks på vaskerommet

Et annet råd fra unclutter.com er å ha en beholder på vaskerommet hvor du plasserer klær du ikke lenger har bruk for, men som du gjerne kan gi bort til veldedige organisasjoner.

"Gjør det så enkelt som mulig å få klærne du ikke bruker ut av garderoben og til noen som trenger dem", skriver de og avslutter med å si at alt nå ligger til rette for at du skal komme deg opp på "toppen av skittentøyhaugen".

Bore hull i skapbunnen

Trond Ramsøskar gir råd om modifisere eventuelle skap man har på vaskerommet.

- Man kan for eksempel bore hull i bunnen, slik at det slipper inn varm luft i bunnen. Dersom man så benytter den nedre delen av skapet til å tørke tøy, kan den øvre delen benyttes til lagring av ferdigvasket tøy.

SORTERING: Et godt tips kan være å sortere skittentøyet etetr hvordan det skal vaskes/behandles. Her er det sortert etter fargede, mørke og hvite klær (FOTO:  <a href="http://www.flickr.com/photos/lovemaegan/4666128509/in/photostream//">lovemaegan</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
http://www.flickr.com/photos/lovemaegan/4666128509/in/photostream/
SORTERING: Et godt tips kan være å sortere skittentøyet etetr hvordan det skal vaskes/behandles. Her er det sortert etter fargede, mørke og hvite klær (FOTO: lovemaegan på Flicker.com. Noen rettigheter reservert. http://www.flickr.com/photos/lovemaegan/4666128509/in/photostream/

Vaskerom og ikke kombinasjonsrom

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar
Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar Foto: FOTO: Trond Ramsøskar

Et annet råd Ramsøskar presenterer, er å bestemme seg for at vaskerommet skal være et vaskerom.

- Prøver man å skape et kombinasjonsrom, blir det generelt ikke så veldig hyggelig. Og det er lov å bruk farger, slik at vaskerommet blir enda hyggeligere.

Og dersom man ikke har et eget vaskerom, er rådet fra Ramsøskar at man prøver å få tak i fronter til vaskemaskinen/tørketrommelen.

Les også:

Tips for ryddig gang

Sjekk hva du kan gjemme under trappen

Hold orden i sakene med smart oppbevaring

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning