Smart oppbevaring er alfa og omega når det gjelder å holde det ryddig på hjemmebane. Ekspertene råder deg til å tenke oppbevaring allerede når du planlegger interiør og innredning - og det er så sant som det er sagt: Man får aldri nok oppbevaringsplass.

Mange tenker først på rom som soverom, barnerom, stue og gang når man skal planlegge smarte oppbevaringsløsninger, men for all del ikke glem badet. På dette rommet skal man ikke bare ha plass til både håndklær og hårpynt, men det skal også være et rom som ofte skal fungere som alt fra vaskerom til hjemmespa.

Gode tips til et ryddig bad

Mange ganger kan det føles som en tapende kamp å holde badet rent og ryddig. Tannkremtuber, sminkekoster, barberhøvler og balsam; det er nesten ingen ende på alt som hører baderommet til - og det sier seg selv at det fort kan bli kaos i rekkene. Men frykt ikke, forklarer interiørnettstedet Apartment Therapy; med litt planlegging, smart oppbevaring og gode rutiner kan badet snart bli din egen lille oase.

1. Kast, kast, kast

Første bud når det gjelder å ha et ryddig bad er å gå gjennom skuffer og skap med en hard hånd. Tomme tannkremtuber, sjampoflasker med bare en dråpe igjen på bunnen, solkrem fra i fjor; alt kan kastes rett i søpla. Har du massevis av hudpleieprodukter du ikke bruker; hva med å donere de til noen andre? Hører du til kategorien som kjøper i bulk hver gang Rema har salg på håndsåper eller ørepinner? Putt i plastkasser, merk med hva de inneholder og sett ut i boden - du trenger ikke oppbevare alt dette på badet til enhver tid.

Alle rom trenger gode oppbevaringsløsninger. Også badet.

HOLD ORDEN: Det er lett å holde orden med smart oppbevaring. © FOTO: Produsenten/Ikea

2. Rydd i medisinskapet

Mange av oss oppbevarer plaster, paracet og andre medisinprodukter på badet - uten at dette varme fuktige rommet kanskje er det beste stedet for flere av disse. Om du har et kompakt bad kan det kanskje i alle fall være en idé å flytte dette til et annet sted i huset. Rydd opp, kast alt som er utgått på dato. Om du ikke allerede har det; investér i et medisinskap som kan låses, og oppbevar nøkkelen et annet sted i huset - eller hengende på en krok på et sted hvor barn ikke kan nå tak i den.

3. Ryddige overflater

Ifølge Apartment Therapy vil baderommet ditt straks virke større om du får ryddet benk og andre overflater for unødvendige småting og rot. Bare lekre krukker og det aller nødvendigste bør få stå fremme, alt annet bør settes ned i skuffer eller opp på hyller, hvor du lett kan få tak i det. Tenk praktisk; det du bruker mest må naturlig nok få stå fremst, mens ting du bruker sjeldnere kan flyttes bakover i skap og skuffer. Mange har skap under vasken, og her kan man fint plassere større ting som flasker med fluor eller munnskyllevann.

På dyre spahoteller er åpne flater og ro og luft som råder, så rot har ingen plass her.

- Det beste tipset for å få et hyggelig og avslappende baderom er uten tvil å å rydde vekk rot, mener kommunikasjonsrådgiver hos Ikea, Siv Elizabeth Egger.

- Mange av oss har ikke mulighet til å ha vaskemaskinen eller skittentøyskurvene på et annet sted enn badet, og dette er ting som ikke nødvendigvis skaper ro og harmoni. Derfor må man tenke smart - man kan for eksempel plassere skittentøyskurvene under eller i veggskap. Det samme kan man gjøre med vaskemaskinen, så fremt man har enkel tilgang til åpningen.

Lekre håndklær kan fint å ligge lett tilgjengelig.

DUSE FARGER: Skal håndklærne vises, ser det penest ut om alle er i samme farge. © FOTO: Hotellet, Produsenten

4. Utseendet teller

Noen produkter som tilhører baderommet til er så vakre at de fortjener å få stå fremme. Og for alle andre ting som kommer i innpakning som er mindre lekker: Investér i glasskrukker og pene skåler, og problemet er løst.

Butikker som Habitat, Milla Boutique, Zara Home, Ting og Bolina har flotte såpedispensere og tannkopper.

5. Gruppér pynteting

Selv de lekreste spa begrenser seg når de dekorerer med pyntegjenstander. Tenk på at om du overdriver kan effekten fort bli kaotisk og rotete. Hyller, enten som flyter på veggen eller som er bygget inn, er perfekte for å vise frem et lekkert duftelys, dekorative parfymeflasker eller pent innpakkede såper.

Håndklær i samme farge som rulles sammen og legges frem kan også se både dekorativt og delikat ut. I tillegg frigjør du plass i skap og skuffer, som du heller kan bruke på å gjemme bort ting du ikke vil skal synes.

6. Vær kreativ

Om du ikke har mye skapplass for å oppbevare ting og tang på badet, går det fint an å benytte seg av pene kurver eller oppbevaringsbokser. På Home & Cottage finner du flotte kurver, det samme gjør du hos danske Bloomingville og Madam Stolz.

Om du sliter med lite gulvplass kan det lønne seg å satse på vegghengte skap og hyller. Mer åpen gulvplass gjør at rommet automatisk føles større og mer romslig.

Hold utkikk etter pene glass til badet.

TIL SMÅTING: Det finnes massevis av lekre småbeholdere som er praktiske til oppbevaring av såper, sminke og ørepynt. © FOTO: Produsenten

Spar tid om morgenen med system i badesakene.

PRAKTISK: Det finnes massevis av lekre beholdere til badesaker. Finn en som passer din stil. © FOTO: Produsenten

7. Hold kontroll på toalettpapiret

Å ha plass til ekstra ruller med toalettpapir inne på badet er praktiskt, og gjør ting lettere når du har gjester. Toalettpapir ser straks mindre rotete ut om du tar det ut fra plastikkposen det kommer i fra butikken, og kan fint oppbevares på en toalettpapirholder eller i fine kurver ved siden av toalettet. Andre igjen stabler rullene opp på hyller på veggen.

8. Samle ting som hører sammen

Om morgenen er det ofte baderommet som opplever det største rushet. Hele familien skal gjøre seg klare for dagen, og det på både liten tid og begrenset med plass. Ifølge Apartment Therapy vil du gjøre morgenrutinen din både enklere og kjappere om du samler ting og produkter som skal brukes til samme formål på ett sted, eller i en beholder. Som for eksempel med hårprodukter, hårføner og hårstrikk. Har du alt dette samlet i en kurv under vasken, kan denne med største letthet tas ut og settes opp på benken mens du holder på med morgenstellet - og ryddes på plass igjen når du er ferdig.

La deg inspirere av lekre hotell-bad når du skal innrede.

PRAKTISK: Et medisinskap med lås er både praktisk og trygt. Oppvarmet håndklestativ tilfører luksus på badet. © FOTO: Produsenten/Hotellet

Gjem rotet, bli mer avslappet

Badet er et rom hvor mange ting skal oppbevares, alt fra håndklær til balsam og barberskum, og ofte også skittentøy. Derfor sier det seg selv at gode og smarte oppbevaringsløsninger vil kunne utgjøre forskjellen mellom et rom du kan slappe av i, og et rom du blir stresset bare ved tanken på å komme inn i.

- For å sørge for orden på baderommet kan du fylle skuffer med fine bokser, forklarer Lene Vestrum hos butikkkjeden Ha det på Badet til Bonytt.no.

- Ingenting er mer behagelig enn å ha god oversikt over det som finnes i skuffer og skap.

Vestrum forklarer at tilbehør i pleksiglass ikke bare er helt i vinden denne sesongen, men at baderomsdetaljer i dette materialet også gjør det lettere å se hva som befinner seg i de ulike boksene og kurvene.

- Badet er et rom hvor man hele tiden må balansere funksjon og estetikk.

Smarte løsninger til baderommet

Hus- og hjem nettstedet Better Homes and Gardens har også gode råd når det gjelder oppbevaring på badet.

1. Utnytt baksiden

Baksiden av både badedøren og innsiden på badeskapene dine kan utnyttes om du trenger mer plass til oppbevaring. Kroker på baksiden av døren kan holde på både morgenkåper og håndklær som er i bruk, mens innsiden av skapdørene kan ha små kroker for oppbevaring av poser med bomullspads, smykker og lignende.

2. Oppbevar i høyden

Om du har begrenset med gulvplass, kan det lønne seg å utnytte veggene til oppbevaring på badet. Smale høye skap er perfekte for hver side av speil og servant. Velg innredning med løse hyller, slik at du kan gjøre mer plass for høye gjenstander som skal inn i skapet.

3. Stjel plass

Skap med innredning som kan trekkes ut, slik man ofte finner som del av kjøkkeninnredning, er også supert til baderommet, og gjør at det er lettere å holde oversikt over hva som befinner seg bakert i skapet.

Slik unngår du kaos på badet.

FULL KONTROLL: Spar tid om morgenen med system i badesakene. © FOTO: Produsenten

4. Sats på kurver

Unngå å overfylle benken og badeskapene dine. Oppbevar heller større ting som toalettpapir og håndklær i pene kurver på gulvet. Gruppér innholdet i kurvene etter personer i huset, eller tid på dagen tingene skal brukes.

5. Justerbare hyller

Det er mye lettere å få plass til alle tingene du trenger om du har hyller som kan tilpasses de ulike produktene. Små beholdere er perfekte for å holde orden på mindre ting, som bomullspinner, neglelakker og hårpynt.

6. Orden i dusjen

Ikke alle har innebyggede hyller eller nisjer i dusjen som kan holde på arsenalet av dusjsåper, sjampoflasker og skrubbekremer. Da kan det være smart å investere i løs oppbevaring som småhyller, kroker og stativer. Hold produkter som hører sammen sammen. Ha flaskene snudd slik at merkelappen vender fremover. Og sørg for at alle som bruker badet rydder opp etter seg når de er ferdige å dusje.

7. Match tilbehøret

For en ryddigere look på baderommet kan det lønne seg å satse på detaljer som hører sammen, og begrense seg litt når det gjelder farger og mønstre. Skal håndklærne dine synes ser det straks ryddigere ut om alle er i samme farge. Det finnes fine sett å få kjøpt til både håndsåpen, tannbørsten og andre småting. Beholdere i glass og krom reflekterer lyset, noe som hjelper på følelsen av lys og rom, samtidig som det skjuler innholdet og gjør at badet ser ryddigere ut.

Smart oppbevaring til baderommet.

ORDEN I SYSAKENE: Dype skuffer rommet masse. Enda mer orden får du om du innreder skuffene med bokser og skuffedelere. © FOTO: Produsenten/Ikea

Det lille ekstra

Her er de siste småtingene som hever badet ditt opp på spa-nivå i en fei:

1. Oppvarmet håndkletørker

Rett og slett fordi det er en egen type luksus å kunne tørke seg i et ferdig oppvarmet håndkle.

2. Badekarhylle

Disse er perfekte til å holde på boken du leser i badet, duftelyset eller vinglasset. Pene å se på er de også.

3. Luksusprodukter

Ta deg råd til noen skikkelige spa-produkter når du først skal lage spa. Ansiktsmaske, peeling, hårkur, kjøp det beste du har råd til, og gjem supermarkedproduktene til den travle hverdagen.

4. Bekledning

En deilig myk badekåpe er tingen å ta på seg når du skal nye ditt eget selskap på badet i noen deilige timer. Kjøp med deg et par tøfler også, og spa-følelsen er komplett.

Slik oppbevarer du småting på en praktisk måte.

GJENNOMSIKTIG: Oppbevaring i akryl eller glass gjør det lett å se hva boksene rommer. © FOTO: Produsenten/Housetohome.co.uk

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!