Alle har opplevd nøkler som vandrer fra der man er heelt sikker på at man la dem fra seg. Selv de ryddigste av oss har hatt hysteriske leteaksjoner eller telefon, iPad og lommebok like før man MÅ komme seg ut døren. Og hvorfor er det slik at etter en skikkelig ryddeøkt, så tar det bare få dager før huset er like kaotisk igjen?

I en undersøkelse Ikea gjennomførte ifjor var det mer orden og system hjemme som sto øverst på de fleste nordmenns ønskeliste. Men hvor skal man begynne?

Investér i oppbevaring

De aller fleste eksperter er enige om én ting: Noe av det viktigste du investerer i til hjemmet er smart oppbevaring. Interiørstylist Birgitta Roald mener at oppbevaringsplass bør ha høy prioritet når man planlegger et rom:

- Det er viktig å tenke oppbevaring med en gang når man innreder. Det er jo viktig at oppbevaring vurderes i forhold til hvert enkelt rom, og hvordan man bruker rommet.

Hyller fra Bloominville og Ferm Living.

VIS FREM: Settebokser er i vinden, og er en perfekt måte å vise frem ting du synes er dekorative. © FOTO: Bloomingville, Ferm Living

Oppbevaring fra Designdelicatessen.dk, Ikea og Hay.

SETT FARGE PÅ TILVÆRELSEN: Hverm sier at å rydde opp må være kjedelig? Gjør jobben til en lek med disse fargerike smartingene. © FOTO: Designdelicatessen.dk, Ikea og Hay

Boligstylisten forklarer at hvert rom jo vil ha unike oppbevaringsbehov, alt etter hva slags aktiviteter som skal foregå der.

- Det med smart oppbevaring blir jo også enda mer viktig å tenke nøye over om man bor i en kompakt bolig hvor man har begrenset areal til rådighet.

Men man skal ikke tenke at man ikke trenger lagringsplass om man bor på flere kvadrat også.

- Nei, smarte og praktiske oppbevaringsløsninger trenger alle, råder Roald.

Frode Skage Ullebust i Ikea Norge er enig med Roald:

- Nordmenn sier at de trenger gode løsninger som skaper mer plass. Dette er en fellesnevner på tvers av landsdeler, kjønn og aldersgrupper, har Ullebust tidligere uttalt til Bonytt.no.

- Tingene vi omgir oss med gjenspeiler hvem vi er og hvordan vi lever sammen. Og det å kunne oppbevare ting på en praktisk og funksjonell måte er viktig for oss.

Orden begynner allerede i gangen.

I GANGEN: Smarte kurver gjør at gjenglemte ting raskt kan fraktes til den delen av huset der hvor det hører hjemme. © FOTO: Bloomingville, Pur Norsk, Bolina og Ellos

Det finnes mange måter å holde orden på.

PÅ EN SNURR: Gi interiøret en morsom og personlig tvist med disse kule oppbevaringsmøblene fra House Doctor. © FOTO: House Doctor

Gode råd som skaper plass

Mer lys, luft og plass å bevege seg på kan gjøre at selv små og mørke som fremstår som større og luftigere enn det de i realiteten er. Prøv disse rådene om du vil gi deg selv litt bedre plass:

1. Befri gulvet

Ved å henge opp skap og bokhyller vil rommet føles større enn det er. Store flater som holdes ryddige og åpne øker umiddelbart romfølelsen.

2. Innred i høyden

Kniper det med gulvplass bør du tenke vertikalt når du innreder. Hyller i høyden drar også øyet oppover, og gjør at man lures til å tro at rommet er større enn det egentlig er.

3. Utnytt skjulte rom

Møbler med flere funksjoner er smart i rom der du har behov for mye - eller ekstra - oppbevaring. Se etter sofabord med skjult oppbevaring som kan skjule magasiner og fjernkontroller, eller sittepuffer som også kan romme puter og pledd.

Få et ryddigere hjem med smarte oppbevaringsløsninger.

RYDD PÅ PLASS: Hyller og skjenker gjør at du har ting for hånden på spisestuen. © FOTO: Produsenten/Ellos

Slik vil vi ha det hjemme.

ALT HAR SIN PLASS: Produkter og møbler som hjelper deg å holde orden er en smart investering. Plastboks fra Hammerplast, hyller fra Bloomingville. © FOTO: Produsenten

4. Unngå store kommoder og skap.

De tar ofte unødvendig stor plass i forhold til hvor mye de rommer.

5. Lys opp

Sats på veggmonterte lamper istedenfor gulvlamper, og sørg for at ingen krok er mørk.

6. Velg riktige møbler

Innred med møbler som matcher rommets størrelse, og ikke ha flere møbler enn du trenger. Sats heller på multifunksjonelle møbler, som kan fungere som oppbevaring også.

7. Rydd opp

Sist, men ikke minst - rydd, og kvitt deg med alt du ikke trenger.

Hold orden på kjøkkenet.

HA FOR HÅNDEN: Smart småoppbevaring fra danske Bloomingville. © FOTO: Bloomingville

Proffhjelp

Appleshine Lifestyle Organization er et proffesjonelt organiseringsfirma som til daglig hjelper trangt-boende New Yorkere med å få ryddigere hjem. Leiligheter i storbyen er viden kjent for å være svært kompakte, så når det gjelder smart oppbevaring, kan det være mye å lære her.

Grunnlegger og daglig leder av Appleshine Lifestyle Organization, Amelia Meena, har delt noen av sine hemmeligheter med leserne av den populære interiørbloggen Apartment Therapy :

1. Pass på at allting i hjemmet ditt har sin faste plass. Og sett det tilbake dit når det har vært i bruk et annet sted.

2. Begynn med å alltid plukke opp etter deg selv. Her må man ta seg selv litt i nakken og være sin egen vokter. Ikke la rot få bygge seg opp.

3. Ta en grov-utrydding fire-fem ganger i året og kvitt deg med alt du ikke har bruk for.

4. Utnytt kriker, kroker og høyde på skap eller rom med smarte hyller for oppbevaring.

5. Ikke la prisen du betalte for en ting hindre deg i å kvitte deg med den. Fokuser heller på hva du bruker i dag, og hva du trenger i hjemmet ditt.

Gi barna lyst til å rydde.

GJØR RYDDEJOBBEN TIL EN LEK: H&M Home har akkurat lansert sin kolleksjon til barnerommet. Rimelig og kule oppbevaringsløsninger er nå innen rekkevidde. © FOTO: Produsenten/H&M Home

Unike og morsomme ting til barnerommet fra nettmarkedet Notonthehighstret.co.uk

ARBEID ER EN LEK: Hvem vil vel ikke holde orden når møblene er så morsomme? © FOTO: Not On the Highstreet

Til samme interiørblogg har også den kjente rydde-guruen Peter Walsh røpet noen hemmeligheter.

Walsh, som var fast gjest hos Operah Winfrey i årevis med gode råd om ryddige hjem, forklarer til Apartment Therapy at det viktigste du kan gjøre i kampen for et ryddigere hjem er to ting.

1. Passe på at alt har en fast plass

2. Etablere en rutine for deg selv hvor du rydder på plass og holder orden. Dette fungerer mye bedre enn skippertak når huset ser bombet ut, mener rydde-guruen.

- Som en profesjonell organisator har jeg innsett av mye av jobben med å holde orden for folk er rett og slett det med å stå til rette for seg selv når man ikke legger ting på plass, og det med å kontinuerilg tenke på at ting skal være ryddig, ikke bare rydde når det rotet først har kommet ut av kontroll.

Walsh forklarer at det smarteste man gjør er å tenke smått.

- Det er i bunn og grunn det som ryddighet bunner i, forklarer eksperten.

- Begynn med å rydde nattbordet ditt. Hold det ryddig. Ha et system hvor du hver morgen tar med deg ut av soverommet ting som ikke hører hjemme der. Og slik fortsetter du gjennom huset.

Få orden på hjemmebane.

MODULBASERT: Montana har hyllemoduler i et stort antall farger og former. Her er det bare fantasier som setter grenser. © FOTO: Montana/Produsenten

Walsh forklarer at når man først ser hvor mye lettere livet og hverdagen blir når man har det ryddig og på stell - selv om man begynner med noe så lite som et nattbord - vil man snart finne inspirasjonen til å få resten av huset like mye på stell.

Etablér en rutine

Mange rydde- og hjemmeorganiseringsekperter er enige om at gode og varierte oppbevaringsløsninger vil gjøre det lettere å holde orden. Men det stopper ikke der. Du kan ha så mange hyller og bokser som det er plass til i et rom, men om du ikke tar den tiden det krever å legge tingene der de skal være, så blir det raskt like rotete igjen.

- Du blir nødt til å etablere deg en rutine når det gjelder rydding, forklarer Walsh.

- Gjør det til en del av dagen din å holde deg og huset ditt organisert. Selv om du bare klarer å gjøre plass til noen minutter på begynnelsen eller slutten av dagen, det viktigste er at du bestemmer deg for å gjøre dette til en vane.

Utnytt hver krik og krok til oppbevaring.

SMART SENG: I denne sengegavlen får du plass til både godnatthistorier og vannglasset. © FOTO: Ikea

Ifølge boken The Clutter Diet: The Skinny on Organizing Your Home and Taking Control of Your Life av Lorie Marrero er det også minst like viktig å gjøre seg ferdig med en oppgave du har påbegynt i hjemmet.

- Gjør deg ferdig. Har du tømt oppbvaskmaskinen, sett alt på plass, forklarer Marrero i boken som skal hjelpe deg med å holde huset i tipp topp stand til enhver tid.

- Sett deg små mål eller oppgaver, og pass på at uansett hva som skjer, så gjør du deg ferdig. Denne rutinen med å "få ting unnagjort" vil gradvis forandre måten du nærmer deg opprydding på, og vil hjelpe til med å gjøre det til en vane å holde deg ryddig.

Eksperten har et råd som er verdt å ta med seg:

- Det er alltid lettere å holde orden enn å rydde opp.

Se mulighetene

Settekassene som hadde sin storhetstid på 80-tallet er nå tilbake i trendbildet, og hyllene med mange små rom være praktisk til oppbevaring av småting - ypperlig til barnerommet.

Små knotter du kan henge på veggen kan være like dekorativt som det er praktisk. Indiska har mange å velge mellom.

Tveit & Tornøe har designet knottene "The Dots". De gjør seg nesten som kunst i seg selv på veggen, i tillegg til at du kan henge det du måtte ha behov for på dem.

Kilder: Rom 123, Styleathome.com, The Clutter Diet: The Skinny on Organizing Your Home and Taking Control of Your Life av Lorie Marrero,

Gjem det du ikke vil se, vis frem resten.

EYECANDY: Fine kjøkkenredskaper og dekorative produkter kan fint få stå i åpne hyller. © FOTO: Bloomingville

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!