Har du ikke eget vaskerom kan du innrede en del av kjøkkenet som vaskehjørne. Denne familien manglet derimot ikke plass, men trengte oppgradering av det gamle kjellerrommet.

Vaskerommet i kjelleren var ved famliliens overtagelse av huset uten en skikkelig arbeidsbenk, tilstrekkelig lys og ditto skapinnredning. Huset er fra femtitallet, så det var også litt fukt i rommet, slik det ofte er i gamle boliger.

Vaskerom Mjøsa=

FØR: Her ønsket ingen å stå og vaske klær. © FOTO: Privat

To fulle maskiner pr. dag

- Vi var bare innom det ukoselige og upraktiske kjellerværelset en kort stund for å sette på vaskemaskinen, og så spurtet vi opp igjen, forteller eierne til Bonytt.no.

- Det var imidlertid presserende å få orden på rommet. Ikke minst fordi vi har tre små barn, og da går det et par fulle maskiner hver eneste dag, forteller eierne.

Splitter nytt

Første fase i prosjektet var å pigge opp det delvis fuktskadde betonggulvet. Så ble det isolert og varmekabler lagt inn.

- Gulvvarmen er sjelen i dette prosjektet mener eierne. Den gjør værelset utrolig komfortabelt å arbeide i, sier de.

Smått på toppen

På toppen av dette nye, solide og varme gulvet la eierne etter interiørarkitektens råd ganske små gulvfliser .

De er estestisk fine, og lettet arbeidet med gi kjellergulvet en fin og jevn hellning mot sluket.

Vask- og strykesystem i ett

Interiørarkitekten laget også et nytt system for sortering og lagring av skittentøy basert på noen enkle, effektive og rimelige plastkasser.

Et innebygd arrangement for stryking av tøy synes også beboerne er gull verdt.

Harmonisk, tidløst interiør.

FULL OVERSIKT: To store takarmaturer lyser skikkelig opp i rommet. Både vegger og tak er malt med Heydi Hvit, en sementbasert, vanntett og diffusjonsåpen dekorpuss. Arbeidsbenk med innebygget strykebrett kommer fra Marbodal. © FOTO: Espen Grønli

Interiøret i vaskerommet ble som nytt.

ARBEIDSGLEDE: Med gulvvarme og tradisjonelle klessnorer tørker de våte plaggene utmerket i det nyoppussete vaskerommet. Plastkasser fra Claes Ohlson. © FOTO: Espen Grønli

ORDNET OPP: Trond Ramsøskar Interiørarkitekt MNIL © FOTO: Espen Grønli

Interiørarkitektens tips

1. Sjekk detaljene

Lag en detaljert plan som omfatter absloutt alle små og store elementer i vaskerommet, råder interiørarkitekt Trond Ramsøskar. Det er avgjørende å se rommet som helhet, både teknisk og estetisk.

2. OK arbeidsmiljø

Husk arbeidsmiljøet. God gulvplass, riktige arbeidshøyder og rikelig med skap og belysning letter arbeidet i rommet betydelig.

3. Tenk kjøkken

Tenk på kjøkken når du innredet vaskerommet. Vit at det er like mange funksjoner her som i kjøkkenet. Vaskerommet er så mye mer enn en benk, et sluk og to vaskekummer.

Varmtvannsberederen skjermes av skillevegg

LUR LØSNING: Ved døren til vaskerommet skjules den nye varmtvannsberederen bak en benkeplate stilt på høykant. Den har metallbeslag i topp og bunn. © FOTO: Espen Grønli

Luftavfukteren holder rommet fritt for damp og fukt

KOMFORTABELT KLIMA: Luftavfuktereren til tre tusen kroner hjelper til med å holde rommet tørt. Slike finnes i de fleste større elektrobutikker. © FOTO: Espen Grønli

Vifter gjør susen

I tillegg til de nye lufteventilene i veggene med trinnløse, fuktstyrte vifter satte eierne inn en flyttbar luftavfukter i arbeidsbenken.

Suger væte og gir tørr kjeller

Dette er en maskin som suger opp væte og sender vannet ut i sluket i kjellergulvet. I enkelte, mindre prosjekter kan dette være et bra alternativ til langt mer omfattende løsninger som f.eks. drenering langs hele kjellermuren.

Den evige, røde tråd

- Ellers var ufordringen å lage en så lite synlig innredning som bare mulig, sier eierne. På en så begrenset plass som vi hadde til til rådighet, bare 11 kvadratmeter, er dette alltid det sikreste, og det mest tidløse, sies det.

Dette kostet forvandlingen:

  • Elektriker, kr 16 000
  • Støp av betonggulv, kr 18 000
  • Rørlegger 13 000
  • Gulvmaterialer 10 000
  • Innredning, kr 25 000
  • Avfukter, kr 3000
  • Veggvifte, kr 13 000
  • Skillevegg, kr 1000
  • Malearbeider, kr 2500

Totalt inklusive verdien av en betydelig egeninnsats: 101 500 kroner.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!